Werkgroep Nabestaanden na zelfdoding

Zwolle – Werkgroep Nabestaanden na zelfdoding West – Overijssel organiseert op zaterdag 16 november 2013, van 10.30 – 15.45 uur, de themadag ‘Schuldgevoelens na zelfdoding zijn gevoelens’. De themadag vindt plaats in de Sionskerk, Glanerbeek 10 in Zwolle.

 

Mensen die een naaste verliezen door zelfdoding kennen heel vaak schuldgevoelens. Wat had ik anders moeten doen, had ik het kunnen voorkomen? Het is belangrijk om te zien, dat schuldgevoelens normale menselijke gevoelens zijn. Het zijn gevoelens van mensen die zich verantwoordelijk voelen. Wie zich niet verantwoordelijk voelt, kent ook geen schuldgevoel. Schuldgevoelens moeten niet worden weggepraat of weggeduwd maar ze moeten op juiste waarde worden geschat. Wanneer je een kind of een broer of een partner of een vriend verliest, gaat vaak van alles aan het wankelen en raak je de normale verhoudingen kwijt. De levensbalans moet hervonden worden. Je gaat op zoek naar de grenzen van je verantwoordelijkheid.

Waarvoor ben je wel en waarvoor ben je niet verantwoordelijk?  Het antwoord op die vraag kan niet door een ander gegeven worden.  Ook is het onderscheid tussen schuldig voelen en schuldig zijnin morele zin niet altijd  even duidelijk. Schuldgevoelens kunnen een ingewikkelde knoop vormen die om aandacht en zorgvuldige ontknoping vraagt.

 

Marinus van den Berg is geestelijk verzorger en pastor in Rotterdam, hij is publicist over rouw en kent van nabij mensen die een kind of een partner of een broer verloren door zelfdoding.

 

Aanmelding

Informatie vragen en aanmelden is mogelijk door te bellen met Anita Haarman,

tel. 038 4212785 (zij is meestal bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 16.00 en 19.00 uur.) Liefst vóór 9 november 2013.

Artikel delen:

Reageer