IKEA Zwolle kan aan de slag

Zwolle – De gemeente Zwolle maakte dinsdagmiddag bekend dat over 6 weken op industrieterrein Hessenpoort de schop de grond in kan voor de bouw van IKEA Zwolle. Er wordt voor de nieuwbouw een omgevingsvergunning afgegeven. In 1982 was er voor het eerst sprake van de komst van Ikea naar Zwolle. De gemeente wilde echter geen toestemming geven voor een vestiging in de buurt van de snelweg op de Voorsterpoort, maar wilde dat de Zweden op een andere locatie in de gemeente gingen bouwen. Daar zag Ikea niets in, wat leidde tot een patstelling. Vervolgens kwam, nadat IKEA twijfelde tussen vestiging in de steden Meppel en Zwolle, bedrijventerrein Hessenpoort bij Zwolle in beeld.

18-07-2012_persbijeenkomst_nieuwbouw_ikea_zwolle_02.jpg

De werkelijke start is nog afhankelijk van een mogelijk beroep van bezwaarmakers Van der Valk en BVG Vastgoed op de bouwplannen in de hoek van de Nieuwleusenerdijk, Bentheimstraat en de Diepholtstraat naast de Intratuin. Beide indieners van een zienswijze kunnen nog zes weken beroep aantekenen bij de rechtbank. Gebeurt dat niet, dan wordt de omgevingsvergunning onherroepelijk. Onder de vergunning vallen het woonwarenhuis zelf, een navigatiemast, negen windmolens en een parkeergarage plus bijbehorende infrastructuur. Begin mei 2013 testte IKEA via een kraan de zichtlocatie van de Zweedse meubelgigant. De winkel heeft een oppervlakte van bijna 30 duizend vierkante meter, verspreid over twee bouwlagen. De inzet van IKEA op duurzaamheid komt onder meer tot uiting in het gebruik van warmte/koude-opslag, de aanleg van zonnepanelen en windmolens als onderdeel van het ontwerp. Bovendien wordt voor de verlichting zowel binnen als buiten volledig gebruik gemaakt van led-lampen. Als de bouw volgens wens en planning verloopt kunnen begin 2015 de deuren van de nieuwe IKEA open.

IKEA is in 1943 door Ingvar Kamprad als eenmanszaak in Zweden opgericht en inmiddels uitgegroeid tot een wereldonderneming. Op dit moment zijn er 333 IKEA woonwarenhuizen in 44 landen. IKEA biedt functionele en mooi ontworpen meubels en woonaccessoires tegen lage prijzen, zodat de meeste mensen ze kunnen betalen. IKEA maakt in de dagelijkse bedrijfsvoering gebruik van milieuvriendelijke mogelijkheden en ondersteunt op structurele basis initiatieven die goed zijn voor bijvoorbeeld kinderen en het milieu. In Nederland heeft IKEA 12 vestigingen: in Amersfoort, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Delft, Duiven, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hengelo en Utrecht.

Artikel delen:
Reacties 62
 1. ben benieuwd hoe ze de windmolens in het ontwerp gaan verwerken. Als dat nou een beetje mooi lukt misschien dan ook een idee voor andere gebouwen


  Maak melding

 2. he he eindelijk:D:D, het is jammer dat het zo lang heeft geduurt voor dat IKEA komt, nu maar hopen dat er geen kink in de kabel komt door van der Valk >:( en Vastgoed >:(


  Maak melding

 3. Volgens mij heb ik een stukje gemist, maar waarom doet Vd. Valk hier zo moeilijk over?
  Het is niet zo dat de IKEA in het zicht van het hotel komt te staan, toch?


  Maak melding

 4. Ik wacht die 6 weken nog even af… wat een enthousiasme al hier zeg.

  Ze zouden al veel eerder, veel langer geleden gaan bouwen. Steeds maar weer die bezwaren..

  (al hoop ik toch ook echt wel dat ze over 6 weken echt beginnen).


  Maak melding

 5. 30 jaar te laat (werkgelegenheid en dagtoerisme + omzet gemist) maar eindelijk gaat het dan gebeuren. Welkom! Ik kijk nu al uit naar de gezellige ontbijtjes in het weekend ๐Ÿ˜‰


  Maak melding

 6. Van der Valk heeft net een nieuw hotel gebouwd mรฉt restaurant. Men is bang dat het publiek voor de “zweedse balletjes”gaat, concurentie dus.


  Maak melding

 7. H? h?, het zwols-kwartiertje heeft zo’n 31 jaar geduurt, maar dan heb je ook wat…

  Ik snap dat dwarsliggen van de ‘van der Valk’ en ‘VBG vastgoed’ niet?

  Bedoel, de IKEA brengt naast werkgelegenheid (niet onbelangerijk in deze tijd – zou het zelf wel zien zitten om daar een job te hebben) ook een hoop publiek/dagjes mensen/toerisme wat zich mogelijk ook te goed gaat doen aan de rest van onze mooi Zwolle nu ze dan toch in de buurt zijn. Het is dus een win win naar mijn idee.

  Dus ik hoop dat de bouw een beetje vlotjes verloopt, geen vertragingen enzo, en dat we binnen een korte tijd kunnen genieten van onze eigen, lang verwachte, IKEA ๐Ÿ˜€


  Maak melding

 8. De bouw van Ikea in Zwolle zou noodgedwongen wel eens veel later dan gepland van start kunnen gaan. Het Gelderse bedrijf BVG Vastgoed is van plan beroep aan te tekenen tegen de afgifte van een omgevingsvergunning voor de Zweedse meubelgigant.

  Daardoor loopt de komst van Ikea naar Zwolle mogelijk tot een half jaar vertraging op.

  Het vastgoedbedrijf vindt het niet eerlijk dat de gemeente Zwolle voor Ikea op Hessenpoort wel een passend bestemmingsplan heeft, maar dat het voor zijn bedrijfspand op steenworp afstand geen uitzondering maakt. BVG wil zijn pand aan de Holsteinstraat verhuren. Er zou interesse zijn om er een indoor speelparadijs of een woonwinkel in te beginnen, maar dat kan niet omdat het bestemmingsplan het niet toestaat.

  Stentor


  Maak melding

 9. vdberg, ik las het idd.

  Moet zeggen dat ik het jammer vind, want ik vind de Ikea een enorme aanwinst. Anderzijds heeft BVG natuurlijk groot gelijk. Wanneer de gemeente op deze manier onderscheid maakt in wie wel en wie niet mag bouwen, dan is dat niet eerlijk. Het kan niet zo zijn dat regels enkel gelden voor Jan met de Pet, maar grote bedrijven de regels gewoon mogen passeren.


  Maak melding

 10. Ik onderschrijf je conclusie Mul. Er moet wel gelijkwaardigheid zijn, anders ben je als gemeente niet geloofwaardig. Dat geldt overigens op meerdere vlakken zo.


  Maak melding

 11. Ik kan me de volharding van BVG Vastgoed wel voorstellen. Er wordt door gemeente Zwolle met handige constructies met 2 maten gemeten en aan het rechtsgevoel geknaagd.


  Maak melding

 12. Ik heb het vanochtend ook gelezen. Er staat in dat er mogelijk tot een half jaar vertraging opgelopen kan worden. Met andere woorden: Na dat halve jaar beroep aantekenen wordt alles van tafel geveegd en mag Ikea toch beginnen met bouwen en BVG niks opgeschoten. Dus waarom nog beroep aantekenen BVG? Voor het rechtsgevoel dat je toch niet krijgt.


  Maak melding

 13. Zwollenaarisback: er staat ook niet dat het er niet gaat komen, men is alleen voorbereidt op een half jaar vertraging. Dus ze kunnen ‘rustig’ gaan graven.;)


  Maak melding

 14. BVG is een vastgoedspeculant die een pand heeft gekocht op de Hessenpoort met een bepaalde bestemming. Omdat ze teveel huur vragen kunnen ze geen huurders vinden. Deze bestemming is opgenomen in het onlangs vastgestelde bestemmingsplan. Daartegen heeft BVG tot aan de Raad van State bezwaar aangetekend maar altijd verloren.

  Nu voeren ze weer bezwaar aan, wetende dat ze zullen verliezen. Om een paar honderd euro meer huur te vangen per maand gaat deze vastgoedspeculant dus in beroep tegen de bouw van IKEA. Terwijl daar straks een paar honderd mensen een baan kunnen vinden. Dat lijkt me op zijn minst geen maatschappelijk verantwoord ondernemen.


  Maak melding

 15. @Frankwin Er zijn andere vastgoedspeculanten die zomaar ?? 200.000 subsidie krijgen van uw raad… Het hek lijkt me van de dam als u uitmaakt welke huur gepast is en ‘speculanten’ naar willekeur voordeeltjes geeft. Werkgelegenheid is een thema, een betrouwbare overheid en eerlijk zaken doen ook!


  Maak melding

 16. BVG stelt dat ze al huurders hebben gevonden maar die niet aan de slag mogen wegens het bestemmingsplan. Ikea mag wel aan de slag als winkel terwijl het bestemmingsplan dat niet toestaat, maar de Gemeente een oogje dichtknijpt. Zo begrijp ik het althans. Of klopt dat niet Frankwin?


  Maak melding

 17. Zomaar 2 ton subsidie krijgen?? Dat lijkt me toch niet zomaar…en Huize Hofvliet verdient het om overeind gehouden te worden. De een zeikt dat Zwolle haar monumenten verliest aan sloop en anderen zeiken over geld om een bijzonder gebouw te redden…zo zie je maar dat keuzes niet allemaal even makkelijk zijn en dat geld uiteindelijk slechts een onderdeel is van de totale besluitvorming!

  en dan de Gemeente knijpt een oogje dicht mbt het bestemmingsplan voor IKEA?? Ook zo iets, je hebt half niet door wat de komst van IKEA voor Zwolle doet als je het zo stelt!!!


  Maak melding

 18. @Tsja Het bestemmingsplan voor IKEA is winkel, daar komt geen oogje dicht knijpen aan te pas. Dat is onlangs zo vastgesteld door de raad (in mijn herinnering unaniem, maar dat weet ik niet meer 100% zeker). Daar heeft BVG ook bezwaar tegen aangetekend tot en met de raad van state, maar verloren.
  @P.Pectief die 200.000 komt van de provincie. En betrouwbare overheid is zeker een thema. Ook tegen de andere bedrijven in dat gebied die er op mogen vetrouwen dat er in hun veiligheids-, milieu- en geluidscirkels geen bedrijven komen die impact kunnen hebben op hun vergunningen.  Maak melding

 19. uit de uitspraak van de Raad van State van 25 mei 2013 op het beroep van BVG tegen het bestemmingsplan waarbij locatie waar Ikea nu komt buiten de planbegrenzing is gelaten. De rechtbank geeft aan dat het bestemmingsplan Hessenpoort opnieuw moest worden vastgesteld, omdat het 10 jaar oud was en dat het karakter hiervan “conserverend was”. Het nieuwe stukje van plan (waar nu de locatie van Ikea komt) werd “ontwikkelingsgericht” genoemd.
  Het beroep van BVG was ongegrond.

  Door de raad is te kennen gegeven dat ingevolge artikel 4, lid 4.6.1, onder b, van de planregels op het bedrijventerrein Hessenpoort alleen ruimte is voor de verkoop van volumineuze detailhandel, zoals caravans en motor- en zeilboten, waarvoor binnen de reguliere winkelcentra geen ruimte kan worden gevonden. Het is volgens de raad niet gewenst om op bedrijventerreinen de verkoop van de door BVG Vastgoed genoemde goederen toe te staan, omdat de door BVG Vastgoed genoemde goederen juist binnen de reguliere winkelcentra kunnen worden verkocht en de verkoop hiervan niet op een bedrijventerrein hoort plaats te vinden. Naar het oordeel van de Afdeling heeft BVG Vastgoed met hetgeen zij heeft aangevoerd niet aannemelijk gemaakt dat de raad er niet in redelijkheid voor heeft kunnen kiezen om de verkoop van de door BVG Vastgoed genoemde goederen niet op het bedrijventerrein Hessenpoort toe te staan maar in lid 4.6.1, onder b, slechts een beperkt aantal volumineuze goederen op te nemen.  Maak melding

 20. Gemeente heeft, laten we zeggen, een gebied van 10 voetbalvelden (aaneengesloten) grond. Het gebied noemen we Hessenpoort. Voor ondernemingen die zich er willen vestigen gelden beperkingen met betrekking tot de uitoefening van hun bedrijfsactiviteiten. Dit is ingegeven om andere bedrijven in de gemeente te beschermen. Dat zal in de bestemming van de grond vast worden gelegd.
  Een onderneming I. uit Z. meldt zich bij de gemeente en wil zich in dit gebied vestigen. Het voorziene bestemmingsplan van Hessenpoort staat de voorgenomen bedrijfsactiviteit van I. echter niet toe. Voor onze creatieve ambtenaren is dat geen probleem: een van de 10 voetbalvelden wordt simpelweg niet langer als onderdeel van de ontwikkeling Hessenpoort beschouwd en de bestemming wordt vervolgens aangepast om de bedrijfsactiviteit van I mogelijk te maken. Wat is het effect? Ten eerste is de bedoelde regulering en bescherming van branchegelijke activiteiten elders in de gemeente als die van I. ten onrechte losgelaten en ten tweede worden de bedrijven in de directe nabijheid (het verkleinde Hessenpoort) gediscrimineerd, voor hen geldt de uitzondering namelijk niet.
  Mag dit? Volgens de Raad van State kennelijk wel. Zij beoordeelt kennelijk niet de samenhang van de gebeurtenissen en spreekt slechts een oordeel uit over het bestemmingsplan zelf. Het aspect van een betrouwbare overheid werd niet getoetst.


  Maak melding

 21. Beste P.Pectief, volgens mij is dit ook een behoorlijk eenzijdige blik op de zaak.

  Het is denk ik wel correct hoor, maar gaat ook aan een aantal factoren voorbij. Laten we eens kijken naar de alternatieven:
  1: Geen Ikea in Zwolle. Ik denk dat veel mensen daar niet blij mee zullen zijn. Niet alleen omdat velen graag naar de Ikea willen gaan, maar ook omdat het werkgelegenheid biedt en Zwolle nog aantrekkelijker maakt als stad om in te wonen, werken en winkelen.
  2: Ikea op de woonboulevard naast de andere woonwinkels. Daar loop je tegen diverse problemen aan. In de eerste plaats is er simpelweg de ruimte niet voor. Daarnaast gaat dat op het gebied van infrastructuur allerlei problemen geven. Wie gaat straks de bewoners van Zwolle uitleggen dat het toch echt noodzakelijk was dat Ikea daar bij zou komen en ze iedere zaterdag in de file staan?


  Maak melding

 22. 1. Nog meer mensen die hier willen wonen en werken? Het zijn er onderhand toch wel genoeg zou ik zeggen, maar nee?? stilstand is achteruitgang is het valse motto van velen.
  2. Die files gaan er nu ook wel komen Plantje. Alleen niet op plek van de woonboulevard.

  Ik ben niet specifiek tegen de komst van Ikea hoor, maar velen dromen volgens mij van een te glorierijke toekomst.
  Het gerommel met bestemmingsplannen maakt het er niet hoopvoller op.


  Maak melding

 23. @Plantje Het gaat niet om de geclaimde of vermeende belangen van de komst van een woonwarenhuis. Het gaat erom dat de regels van het spel niet naar willekeur worden aangepast. Dat zijn signalen die aangeven dat onze democratische waarden worden uitgehold. En een oogje dichtknijpen zoals een van de reacties hierboven aangaf, betekent in grote-mensentaal niets anders dan het creรซren van rechtsongelijkheid.


  Maak melding

 24. Er zijn inderdaad veel mensen die vinden dat Zwolle in alle opzichten moet groeien. En ik denk dat je wel kunt stellen, dat dergelijke groei goed is voor de economie van Zwolle. Het kan voor heel veel andere zaken weer nadelig zijn, maar puur economisch gezien denk ik ook dat we er wel op vooruit gaan.

  Stel je eens voor wat de Ikea op de woonboulevard zou betekenen voor de verkeersdrukte op het plein onder de A28. Dat wordt een drama! 90% Van de mensen rijdt daar nu al niet op juiste wijze binnen de lijnen, dus dan zijn de ongelukken wel al te voorzien. Ik denk dat op de locatie aan de Hessenpoort dit veel beter te regelen is.

  @P. Pectief: ja, er is natuurlijk nog een ander alternatief. Voor de gehele Hessenpoort het bestemmingsplan herzien. Die had ik ook moeten noemen. Er valt wel wat voor te zeggen…


  Maak melding

 25. De Gemeente moet gewoon toegeven dat ze creatief waren met de bestemmingsplannen op de Hessenpoort. Dan heb je nu ook geen last van figuren als BVG.


  Maak melding

 26. de verkoop van volumineuze detailhandel, zoals caravans en motor- en zeilboten, waarvoor binnen de reguliere winkelcentra geen ruimte kan worden gevonden.

  Vreemd dat Home Deco Center dan wel allerlei kleine prullaria mag verkopen op Hessenpoort.


  Maak melding

 27. Bericht door JeanJacquesRousseau, op 5 december 2013 om 14:15

  de verkoop van volumineuze detailhandel, zoals caravans en motor- en zeilboten, waarvoor binnen de reguliere winkelcentra geen ruimte kan worden gevonden.

  Vreemd dat Home Deco Center dan wel allerlei kleine prullaria mag verkopen op Hessenpoort.

  Bij de HDC kan je alleen kopen als je een winkelpas hebt. Dus bedrijfsgericht en niet voor de gewone consument. Bovendien Sit er ook nog een intratuin op de hessenpoort. Direct daarnaast komt Ikea dus valt Ikea onder hetzelfde bestemmingsplan.
  BVG verkoopt zelf niets maar heeft panden. En een van die panden staat nu toevallig op hessenpoort leeg te zijn. BVG wist van het bestemmingsplan, maar probeert nu middels allerlei slinkse wegen het bestemmingsplan gewijzigd te krijgen zodat BVG meer kans maakt het pand te verhuren.
  Als je als BVG zo nodig panden op industrieterreinen in je bezit wil hebben moet je ook accepteren dat het niet altijd kan zoals je dat graag wilt.  Maak melding

 28. Het gaat erom dat de regels van het spel niet naar willekeur worden aangepast. Dat zijn signalen die aangeven dat onze democratische waarden worden uitgehold.

  Het voorkomen van willekeur is inderdaad een belangrijke eis voor een overheid. Geukkig zijn er diverse checks and balances in onze democratie om dat te borgen. Allereerst natuurlijk de gemeenteraad, die het college van B&W controleert. Ik heb geen idee of er in de raad tegenstemmen waren of kritische noten werden gekraakt over het voorstel om de kavels bedoeld voor Ikea, maar ook de kavels voor Van der Valk en Intratuin buiten de begrenzing van het bestemmingsplan te laten.
  Een 2e waarborg, is de rechtsgang. BVG heeft die gemaakt en de RvS heeft uiteindelijk een definitief oordeel uitgesproken, namelijk dat het tot de bevoegdheid van de raad behoort om de begrenzing vast te stellen en dat de raad dit gezien de onderbouwing “in redelijkheid” heeft kunnen besluiten. Bovendien is aangegeven dat BVG bij het verlenen van een omgevingsvergunning opnieuw in de gelegenheid is om deze te laten toetsen door de rechter. En dat doet BVG dus ook.
  Persoonlijk heb ik veel vertrouwen in de grondigheid van een gerechtelijke toets. Van “uitholling” van democratische waarden is in mijn ogen geen sprake.


  Maak melding

 29. @Blauwvingertje.

  Men kan bij HDC ook op een dagpas naar binnen om te kopen, net zoals bij Hanos en Sligro bijvoorbeeld, zelfs zonder legitimatie of het tonen van een KVK inschrijving.
  Daar heb ik verder ook geen moeite mee en als ik er m’n voordeel mee kan doen dan bezondig ik mij daar ook aan.
  Maar dit terzijde. ๐Ÿ™‚

  Ik denk dat de uitspraak van de RvS meer dan genoeg zegt over de legitimiteit van de bestemmingsplanwijziging.  Maak melding

 30. BVG moet niet zeuren

  Op het moment dat ze het pand kopen is het bestemmingsplan van de locatie bekend, daar zullen ze ook de koopprijs op bepaald hebben.
  Meeliften op andermans succes is geen goed ondernemersschap, wees creatief en maak er het beste van BVG.
  Met kinderachtig gedrag ben je geen knip voor de neus waard!!!


  Maak melding

 31. Telegraaf :
  De voorzieningenrechter heeft woensdag bezwaren van een vastgoedbedrijf tegen de bouw van een nieuwe Ikea in Zwolle ongegrond verklaard. De vrees van de klager voor parkeerchaos en verkeersinfarcten op de A28 zijn niet met cijfers onderbouwd, meende de rechter.

  De Zweedse onderneming kreeg in oktober een zogeheten omgevingsvergunning van de gemeente Zwolle voor de bouw van een nieuwe vestiging langs de A28. De afrit van deze snelweg zou gevaarlijk dichtslibben door bezoekers van Ikea, meende BVG Vastgoed. Ikea verwacht jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers voor de locatie in Zwolle.


  Maak melding

Reageer