Beelden Van der Capellen medio 2014 naar Zwolle

Zwolle – Zwolle werkt samen met een groot aantal partners aan de komst van de zogenoemde beeldengroep Van der Capellen. Momenteel worden voorbereidingen getroffen in afwachting van een definitieve goedkeuring door de gemeente Rome voor de bruikleen van het kunstwerk. Na de toezending van een ‘nota di sostituzione’ verwacht de Overijsselse hoofdstad aan de formele vragen van de Italiaanse overheid te hebben voldaan.

 

beeldengroep_joan_van_der_capellen.jpg

Bron: Wikimedia

 

De bruikleenovereenkomst voor de beeldengroep is aangevraagd door museum De Fundatie. Het kunstwerk kan een plek krijgen in de Grote Kerk. Er wordt hard gewerkt aan het mogelijk maken van de komst van het achttiende-eeuwse kunstwerk naar Zwolle. Zo wordt momenteel een sokkel ontworpen. Met een definitief positief besluit van de gemeente Rome voor de bruikleen kunnen verdere voorbereidingen worden getroffen. Een voorlopige schatting gaat ervan uit dat de beelden medio 2014 in Zwolle zouden kunnen staan.

Praalgraf

De beeldengroep was bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen tot den Pol. De in 1784 in Zwolle overleden patriot speelde een vooraanstaande rol in de landelijke politiek in de tweede helft van de achttiende eeuw. De beeldengroep die de Italiaanse kunstenaar Guiseppe Cerracchi in Rome na de dood van Van der Capellen in opdracht maakte voor een praalgraf heeft destijds geen plek in Zwolle gekregen.

 

De Zwolse redactie van regionaal dagblad De Stentor nam enkele jaren geleden het initiatief om de beeldengroep alsnog naar de Overijsselse hoofdstad te halen. De afgelopen periode hebben de gemeente Zwolle, provincie Overijssel en partners als de Nederlandse ambassade in Rome en De Orde van den Prince zich sterk gemaakt voor de daadwerkelijke komst van het kunstwerk.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. één van de mooiste initiatieven van de afgelopen 20 jaar.
    Ik kijk er naar uit.
    Nu alleen de Grote Kerk eerst van binnen weer eens opfrissen.


    Maak melding

Reageer