Herinneringskruis voor veteraan Sjoerd Salentijn

Zwolle – Zwollenaar Sjoerd Salentijn (1942) heeft woensdag thuis uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer het Nieuw-Guinea Herinneringskruis ontvangen. De onderscheiding is aan de heer Salentijn toegekend op grond van zijn dienstperiode in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea. Het is een blijk van waardering en respect voor zijn inzet onder vaak buitengewoon moeilijke omstandigheden. 

nl188a.jpg 

Het Nieuw-Guinea Herinneringskruis werd in 1962 door toenmalig Koningin Juliana ingesteld. Het kruis wordt toegekend aan (oud-)militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands Indisch Leger en van de Koninklijke Marine, -Landmacht en -Luchtmacht, die in het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea of de aangrenzende zeegebieden tenminste drie maanden in dienst zijn geweest in de periode van 28 december 1949 tot 23 november 1962.

Het kruis is uitgevoerd in brons met in het midden een medaillon met een vijfpuntige ster en het randschrift “NEDERLAND – NIEUW-GUINEA” waarboven een kroon. Aan de keerzijde is de Nederlandse Leeuw afgebeeld. Het kruis hangt aan een lint met in het midden een brede groene baan en aan weerszijden twee smallere banen met de Nederlandse kleuren rood-wit-blauw. Bij het Nieuw-Guinea Herinneringskruis hoort een oorkonde met het Koninklijk besluit van toekenning.

Aanmeldingsformulieren voor het Nieuw-Guinea Herinneringskruis zijn verkrijgbaar bij het Veteranen-infocentrum of bij de Sectie Onderscheidingen van het Ministerie van Defensie. Zwolse veteranen kunnen voor informatie ook terecht bij de Stichting Oud Militairen Zwolle via contact.somz@gmail.com.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer