Wandelnetwerk IJsseldelta

Zwolle – Komt u de laatste tijd opeens veel routepaaltjes tegen? Deze markeren het toekomstige Wandelnetwerk IJsseldelta. Dit wandelnetwerk moet honderden kilometers ommetjes, rondwandelingen en langeafstandswandelingen in de gemeenten Zwartwaterland, Kampen en Zwolle aan elkaar koppelen. De eerste routepalen zijn inmiddels geplaatst.

wandelbordje_rz.jpeg

Foto: Bob Hoogstra 

Eind dit jaar moet het wandelnetwerk gereed zijn. Heel Overijssel is dan voorzien van een aaneengesloten wandelnetwerk. Overal kan dan heerlijk gewandeld worden. De wandelroutes zijn net zo afwisselend als de IJsseldelta zelf: historische Hanzesteden, afwisselende stadsranden en parken en slingerende dijken met uitzicht over een uniek polder- en del- talandschap. In de stadscentra van de drie Hanzestede Zwolle, Kampen en Hasselt zijn daarnaast Hanzestadwandelingen uitgezet. Speciale bordjes leiden de bezoekers langs interessante cultuurhistorische bezienswaardigheden.

Rondom Zwolle is een bijzondere wandelroute van 50 kilometer uitgezet: het (wandel)rondje Zwolle. Ook de bestaande lange- afstandsroutes het Maarten van Rossumpad, Zuiderzeepad, Over- ijssels Havezathepad, Jabikspad, Vechtdalpad en Hanzestedenpad zijn in het netwerk opgenomen en gemarkeerd.
 
Gekleurde routes
In totaal worden er ongeveer 80 verschillende gekleurde wandel- routes aangelegd. Samen met de verbindingsroutes hebben die een totale lengte van 627 kilometer. De routes kunnen gemakkelijk worden gevolgd, doordat er circa 1400 routepalen en 245 keuzepalen worden geplaatst. Ook worden er verspreid over de IJsseldelta 32 startpunten gerealiseerd.
 
Startpunt
Een startpunt is te herkennen aan een informatiepaneel met daarop een overzichtskaart van alle routemogelijkheden in de directe omgeving. Daarnaast vermeldt het paneel interessante wetenswaardigheden langs de verschillende routes. De wandelaar kan vanaf een startpunt een rondwandeling maken door de gekozen kleur van een kant en klare route te volgens, De routes variëren in lengte van 1,6 tot 20 km. Maar door verschillende gekleurde routes met elkaar te combineren kan de wandelaar de route net zo lang maken als hij zelf wil.
 
Partners
Het Wandelnetwerk IJsseldelta wordt gefinancieerd door het Nationaal Landschap IJsseldelta, de gemeenten Zwartewaterland, Kampen en Zwolle en de provincie Overijssel en is mede mogelijk door toestemming van diverse terreineigenaren, particulieren, instanties en het Waterschap Groot Salland.
Artikel delen:
Reacties 7
 1. Heb inmiddels in Zwolle (wijk Aa-landen) het nieuwe wandelnetwerk ijsseldelta ook ontdekt. Inmiddels al 3 lroutes in de kleuren paars, geel en blauw gewandeld. Ik heb tijdens deze wandelingen nog geen knooppunt borden kunnen ontdekken.
  Wel werd ik al geconfronteerd met ontbrekende paaltjes. Ik vraag mij af waar ik dat kan melden. Misschien via deze site.
  Ook vraag ik mij af of er al een netwerkboekje te verkrijgen is.


  Maak melding

 2. Dag,

  Ook ik ben op zoek naar een netwerkkaart, of routes? Wat houden de kleuren in? Ik kan nergens verdere informatie vinden over de bordjes?  Maak melding

 3. sluit me aan bij de vraag naar routekaart(en) komt het ook op papier of als print, want ik heb geen geëigende apparatuur voor gps e,d,


  Maak melding

Reageer