Brinkhoek niet blij met Airport Hasselt

Zwolle – Aan de Steenwetering in Hasselt, vlak over de gemeentegrens van Zwolle bij Genne, komt als het aan Luchtsport Centrum Overijssel (LCO) ligt een klein vliegveld. Bij de provincie is daarvoor een vergunning aangevraagd. Buurtschap Haerst en de wijk Brinkhoek liggen relatief dichtbij de vlieglocatie, en krijgen als de plannen doorgaan geheid te maken met enige vorm van geluidsoverlast. Het buurtcomité ‘Airport Hasselt Nee!’ tekent bezwaar aan tegen de plannen voor een permanente vliegvergunning.

Een bewoner van de Nemelerbergweg in de Zwolse wijk Brinkhoek, die niet met naam bekend wil worden, schrikt van het plan en ziet toenemende geluidsoverlast in de verder zo rustige wijk."Als dit plan werkelijkheid gaat worden, dan wil ik daar wel actie tegen nemen. Als het nodig is zoek ik contact met het bestaande buurtcomité". De ChristenUnie in Zwartewaterland heeft vragen gesteld aan het college. Ze zeggen dat er rekening gehouden moet worden met de agrariërs en omwonenden. Het vliegen op zondagen is een ander hekel punt. Verder moet het passen in de bestemming van het IJsseldeltagebied en het vergunningenbeleid van de gemeente.

De buren van Zwartewaterkrant.nl  doken op de zaak:

Miranda Peer namens het buurtcomité: “Deze kleine vliegtuigjes voorzien van lawaaiige motoren komen veelvuldig laag overvliegen en al stuntend langs het vee en over onze huizen. Met name de privacy en de rust waren deze zomer ver te zoeken tijdens de vliegdagen.”

De bewoners, bestaande uit buurtcomité Miranda Peer, Rudy Fransen, Minie Buit, Lens Nekeman, Bert en Dineke van den Berg, dreigen met hun klachten in een grijs gebied terecht te komen. “Airport Hasselt wordt een luchthaven en veel drukker dan is voorgesteld. Naast langzaam verkeer (paramotors) komt er ook snel vliegend luchtverkeer op gang, zoals Cessna vliegtuigen. 

Woensdagavond is er een bijeenkomst met alle betrokken partijen.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Precies wat ik dacht, Jacob…

  Maar serieus, hoeveel overlast valt hier te verwachten als het al serieus is? Het zal geen jumbojets aantrekken noch zakelijke vluchten. Als het puur voor pleziervluchten is, zal er af en toe zo’n knorpotje opstijgen. So what? Als je je daar al door laat irriteren, dan vrees ik dat je sowieso een zwaar leven hebt.


  Maak melding

 2. Loosdrecht heeft ook ook klein vliegveld, naast de begraafplaats. De overlast valt daar erg mee. Het is gewoon een heel groot stuk weiland, waar kleine vliegtuigjes gebruik van maken. Leuk om te kijken met de kinderen.


  Maak melding

 3. Van die kakkers die daar in die grote villa,s wonen in de brinkhoek zeker die klagen .Het is zomers nogeen leuke bezienswaardigheid van die kleine opstijgende vliegtuigjes


  Maak melding

 4. Bedenk zelf eens hoe het zou zijn als je een miljoen betaald voor je huis op een rustige unieke plek en je krijgt ineens zoiets op je bord. Dan zeur je niet, dan heb je gewoon recht van spreken. De afgunst druipt er weer af hier. Zegt weer genoeg over jullie!
  BAH!!


  Maak melding

 5. Als mensen naast een vliegveld gaan wonen, en dan zeuren, geef ik ze ongelijk. Maar in dit geval, ze wonen er al, en hebben al het recht om hier iets tegen te zeggen.


  Maak melding

 6. Ach vroeger waren er al plannen om een vliegveld te bouwen op de plek waar nu de aa landen is. Wel een mooie aanvlieg route zo vanaf de Brink lijkt mij.


  Maak melding

 7. Dit is geen 1 april grap. zeker niet!!

  Kijkt u maar eens hier:
  http://www.overijssel.nl/loket/bekendmakingen/@184661/cooperatie-0/
  Het is een link naar de site van de provincie Overijssel naar aanleiding van de Wet Luchtvaart, ontheffing tijdelijk en uitzonderlijk gebruik (TUG)

  Gedeputeerde Staten van Overijssel delen mee dat zij besloten hebben een ontheffing te verlenen aan Cooperatie Luchtsportcentrum Overijssel UA ontheffing tijdelijk en uitzonderlijk gebruik TUG van 10 augustus 2013 tot 9 augustus 2014 op de locatie Steenwetering 1 in Zwolle.

  De aangevraagde ontheffing is geldig voor maximaal 12 dagen voor maximaal 10 paramotorvluchten per dag (=240 vliegbewegingen)
  U kunt in de aanvraag lezen dat de burgemeester van Zwolle is geïnformeerd en geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid bezwaar te maken.

  Er is ook een tijdelijke vergunning (TUG) voor de Steenwetering 13a.
  Over deze vergunningen worden de bewoners niet geïnformeerd.

  Maar daarnaast is er een aanvraag voor een vaste locatie aan de Steenwetering 13a in Zwolle (of Hasselt?). In dit geval gaat het over een vaste vergunning (dus niet tijdelijk) voor 100 dagen per jaar, met maximaal 3000 vluchten.

  De initiatiefnemer is Pascal van Diermen uit Zwolle. Hij wil op de locatie les gaan geven. Vanaf deze locatie mogen paramoteurs, kleine vliegtuigjes en luchtballonnen opstijgen.

  De aanvraag wordt gedaan bij de provincie Overijssel.
  Daarnaast moet er een bestemmingsplan wijziging ingediend worden bij de gemeente Zwartewaterland.


  Maak melding

 8. Zwollenaarisback en Japser, echt flauwekul, als vliegveld Lelystad wordt uitgebreid en geschikt is voor chartervluchten dan komt er een aanvliegroute boven Stadshagen, daar zeur ik ook niet over. Het zij zo, nogmaals we hebben het hier niet over jumbo-jets, maar over kleine vliegtuigjes, die hoor je nauwelijks.


  Maak melding

 9. @ZIB zeg je nu eigenlijk dat alleen mensen die een huis van een miljoen hebben, recht op een rustige woonomgeving hebben? :o;)
  Wat mij verbaast, is dat de bewoners van de Brinkhoek nu in actie komen, terwijl ik niet lees dat ze in september overlast hebben ervaren van de vluchten die er toen kennelijk zijn geweest (zie posting ballon).
  Ik heb eens zitten zoeken naar de mogelijke geluidsoverlast van paramotoren, MLA en sleepvliegtuigen. Voor zover ik het heb kunnen vinden zijn die gebonden aan een wettelijk maximum van 60 Mb op de grond. Dat is vergelijkbaar met een “rustig kantoor” volgens een andere site.
  Ballon verwijst naar de plannen van de initiatiefnemer om een permanent loatie als zodanig in te richten. Daar is hij al vrij lang mee bezig zoals blijkt uit dit artikel:
  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/zwolle-als-centrum-van-allerlichtste-luchtvaart-1.3023638

  Persoonlijk vind ik het wel een leuk initiatief. Of het veel overlast geeft, vraag ik me af, zeker na het lezen van het artikeltje en de reacties daarop in de Zwartewaterkrant. Ik proef eigenlijk meer angst dat het uitgroeit tot een echt vliegveld, dan dat men nu al zeker weet dat dit initiatief tot veel overlast leidt.  Maak melding

Reageer