LED-verlichting voor Katholieke Pabo Zwolle

Zwolle – De Katholieke Pabo in Zwolle heeft op donderdag 17 oktober haar aanstraalverlichting van het schoolgebouw door Led-verlichting vervangen. De school bespaart daarmee 70% op het energieverbruik en voorkomt lichthinder. De nieuwe verlichting is gratis aangeboden door het Zwolse bedrijf LTG-Europe en Natuur en Milieu Overijssel. Met deze actie willen zij andere bedrijven stimuleren om ook slim te verlichten.   

Nederland is één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld, deze vervuiling groeit ieder jaar met meer dan 5%. Licht is nuttig, maar teveel licht ’s nachts is schadelijk voor mens en dier. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel strooilicht dat niet op de wegen of gebouwen schijnt, maar omhoog straalt. Ook is er ’s nachts veel onnodige reclameverlichting en worden gebouwen volop aangelicht. “Wij willen laten zien dat het anders kan, onder andere door het gebruik van goede armaturen, energiezuinige verlichting en tijdschakelaars. Daarmee wordt niet alleen energie bespaard, maar is er ook veel minder lichtvervuiling”, aldus Loet van der Heijden van Natuur en Milieu Overijssel. “We hopen dat deze actie andere bedrijven zal inspireren om ook maatregelen te nemen”.

De Katholieke Pabo pakt duurzaamheid serieus op. “We scheiden niet alleen het afval, hebben lichtsensoren, warmteterugwinning op de ventilatie, energiezuinige verwarming, etc.,  maar we werken vooral aan ‘mentaliteit’. We willen leraren met een plus opleiden die het vermogen hebben om onderwijs van morgen vorm te geven. Zo’n leraar is een voorbeeld op het gebied van innovatie en duurzaamheidsvraagstukken”, aldus Jan Heijmans, voorzitter College van Bestuur. Op zaterdagavond 26 oktober is het De Nacht van de Nacht. Die avond worden op meer dan 300 locaties in het land door de lokale natuur- en milieugroepen ‘duistere’ activiteiten georganiseerd. Jong en oud kunnen die avond de schoonheid van de duisternis ervaren en meer te weten komen over de sterrenhemel en het belang van duisternis voor mens en dier. Voor meer informatie of activiteiten, kijk opwww.nachtvandenacht.nl.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Tsja in het verleden werd daar altijd veel ingebroken nu laat men dat wel want je staat pal in de schijnwerpers.Misschien heeft dat er ook mee te maken


  Maak melding

 2. Nederland is één van de meest lichtvervuilde landen ter wereld

  Ik ben benieuwd welke landen er nog meer in het rijtje staan. Om de één of andere reden heb ik het gevoel dat er nog heel wat landen boven Nederland staan. Maar goed, dat is een gevoel.


  Maak melding

 3. Goed initiatief!
  Ik heb met veel plezier gestudeerd aan de KPZ. Super goede en leuke school. Fijn dat ze ook met duurzaamheid bezig zijn.


  Maak melding

 4. Rij altijd, per fiets, met plezier langs deze verlichte Pabo . Vond ook de neon reclame mooi van geblazen glas, dus ouderwets vakmanschap. (Pabo met de P als een pen met een veertje geschreven)
  Helaas is deze vervangen door een zg moderne lichtbakachtige opvolger.  Maak melding

Reageer