Collectie van ‘kerkzilver’ in stedelijk museum

Zwolle – Vanaf 15 oktober 2013 is een deel van de collectie van het ‘kerkzilver’ van de oude kapel van ziekenhuis De Weezenlanden te zien in het Stedelijk Museum Zwolle. In het Drostenhuis, onderdeel van het museum, ligt de oorsprong van het voorheen Rooms Katholieke Ziekenhuis.

18-10-2013_kerkzilver.jpg

In 1896 betrokken de Liefdezusters van het H. Carolus Borromeus klooster uit Maastricht het Drostenhuis in Zwolle. Judith van Helmich, één van de kloosterlingen, had het pand in 1892 geërfd en wilde het een liefdadige bestemming geven. De zusters hadden weinig financiële middelen. Door hulp van particulieren konden ze een jaar later zo’n 14 zieken verplegen in het Rooms-Katholieke Ziekenhuis. Bovendien werd er een operatiekamer ingericht, waar dr. N.H. Frank operaties uitvoerde. Al snel was het Drostenhuis te klein voor het groeiende aantal patiënten. Daarom kochten de zusters twee herenhuizen bij de Weezenlanden die ze tot ziekenhuis lieten verbouwen. In 1902 werd het Rooms-Katholieke Ziekenhuis De Weezenlanden in gebruik genomen. Uit die periode stamt ook het oudste ‘kerkzilver’ van Isala, dat is voortgekomen uit de fusie van het gemeentelijke Sophiaziekenhuis en De Weezenlanden.

In het najaar van 2013 heeft Isala een nieuw pand in gebruik genomen, waarbij de oude locaties zijn opgeheven. In het nieuwe ziekenhuis van Isala is een stilteruimte met neutraal karakter, maar geen kapel meer. Het katholieke karakter van het oude Weezenlanden ziekenhuis komt er niet terug. Het kerkzilver en de kazuifels zijn overbodig geworden. Deze stukken worden nu van 20 oktober 2013 tot eind januari 2014 tentoongesteld in het Stedelijk Museum Zwolle aan de Melkmarkt 41.

Artikel delen:

Reageer