Derde IJsbeelden festival in teken van Koninkrijk

Zwolle – Koningin Beatrix deed dit jaar afstand van de troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima. Willem-Alexander is de vierde koning sinds het Koninkrijk der Nederlanden, 200 jaar geleden, in 1813 is ontstaan. De derde editie van het IJsbeelden Festival in Zwolle staat dan ook geheel in het teken van ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’. 

04-12-2012_hard_werken_aan_ijsbeelden_tentoonstelling_02.jpg 

Een team van veertig internationale en Nederlandse ijskunstenaars gaat met behulp van 250.000 kilogram ijs en 250.000 kilogram sneeuw diverse Koninklijke hoogheden en vorstelijke scenes uitbeelden. Deze sprookjesachtige sneeuw- en ijswereld, die in een deel van een 2.000 m² groot tentencomplex op het Rodetorenplein wordt tentoongesteld, is te bezichtigen van zaterdag 7 december 2013 tot en met zondag 26 januari 2014. Nadat Nederland in 1813 het Franse juk van Napoleon van zich afschudde, werd Willem Frederik, de zoon van de laatste stadhouder, uitgeroepen tot soeverein vorst. Het was het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1815 riep Willem Frederik zichzelf uit tot koning van het nieuw ontstane Koninkrijk der Nederlanden. Hij ging de geschiedenisboeken in als koning Willem I.

Naast Willem I worden ook alle andere koningen en koninginnen van Nederland uit ijs en sneeuw opgetrokken. Natuurlijk wordt er een plek ingeruimd voor de Gouden Koets. Er zijn echter ook scenes rond het koninkrijk, zoals koningin Wilhelmina die Nederland via de radio toespreekt, een feestelijke Koninginnedag en het huwelijk van (toen nog) prins Willem-Alexander en prinses Maxima. 

 

Bouwplanning 

Op het Rodetorenplein wordt op maandag 11 november gestart met het plaatsen van een tentencomplex van 2.000 m². Als de tent na drie dagen staat, volgt het ophangen van deco, het intekenen en het aanbrengen van de techniek. Op zaterdag 16 november komen de eerste koelvrachtwagens aan met hun lading reusachtige ijsblokken (ongeveer 2 meter lang, 1 meter breed en 70 centimeter hoog). Deze blokken, die per stuk zo’n 1500 kilo wegen, worden via een speciaal proces in België vervaardigd. In een periode van zo’n vier tot zes weken wordt het water laagje voor laagje bij een temperatuur van -30Cº ingevroren, waardoor het ijs transparant en glashelder is. Na aankomst van de 250.000 kilo ijs vindt het ‘stacken’ plaats. 

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Ik ga zeker weer kijken. @ ja-tja zou wel gaaf zijn als koningin Maxima zou komen. Ze is van de week nog in Zwolle geweest. Dus ze kent de weg.;)


  Maak melding

 2. Ik ga ook weer. Ik zou het wel leuk vinden wanneer er ook een ijsbeeld is van de eerste koning van Nederland, maar dat zal wel niet. 🙂


  Maak melding

 3. Japser Van wiki

  Het eerste ijssculpturenfestival in Nederland vond plaats in Eindhoven in 2003. Na 2004 en 2006 werd het voor de vierde keer in Eindhoven gehouden van 8 december 2007 tot en met 10 februari 2008. Het zesde Nederlands IJssculpturenfestival werd van 6 december 2008 tot en met 1 februari 2009 gehouden op het manifestatieveld in Park De Wezenlanden in Zwolle. Het zevende en achtste ijssculpturenfestival vond plaats in Roermond.

  Volgens mij was het ook 2011-2012 en 2012-2013 in Zwolle. Dat wordt dan nu de 4e keer of vergis ik me?


  Maak melding

Reageer