Wolk Fundatie wint Dutch Design Award

Zwolle – Dit weekend zijn in het Eindhovense Klokgebouw de Dutch Design Awards uitgereikt. De jaarlijkse designprijzen werden verdeeld in de drie hoofdcategorieën ruimtelijk, communicatie en product. De spectaculaire uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle heeft zaterdag een van de prijzen tijdens de Dutch Design Award gewonnen in de categorie Spatial Best Exterior.

fundatie-45.jpg   

Jury: "Het Museum de Fundatie is onlangs geheel gerenoveerd, maar bij deze nominatie gaat het specifiek over de ‘wolk’ bekleed met driedimensionale tegels. De commissie-Ruimtelijk is van mening dat de detaillering en specifieke onderdelen van architectuur wel degelijk bij een designprijs thuishoren. In dit geval weet het project grote impact in de stad te genereren; de wolk heeft een ongelofelijke uitstraling."

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Terecht natuurlijk. Prachtig stuk eigentijds, gewaagd architectonisch hoogstandje. Super aanwinst en publiekstrekker voor de stad Zwolle!


  Maak melding

 2. Mensen, laten we er maar aan proberen te wennen. het is helaas niet meer zo dat een monumentale oude stad “onaantastbaar” is.
  Ik vraag me alleen af of al die mensen die dit gepast of mooi vinden zelf zo’n wolk als dakkapel op hun huis zouden willen hebben.


  Maak melding

 3. Mijn gedachte was dat de discussie over de “wolk” na de opening zou verstommen. Niets blijkt minder waar… Misschien nog een beetje vroeg om van afkeuring naar gewenning naar trots te gaan.:)
  @Observer, dat lijkt mij helemaal geweldig, een soort kabouter-plophuisje. Wel vooropgesteld dat de uitvoering net zo mooi is als bij de Fundatie en ik niet door de welstandscommissie wordt gedwongen het met rode of zwarte dakpannen te doen. 😉


  Maak melding

 4. Onzinnig en verspilling. De lol is er net zo gauw vanaf als een sculptuur van een blok ijs dat na genoeg inkomsten weer in de gracht gedonderd word.


  Maak melding

 5. Als dit toegestaan is ga ik ook maar eens een roze schutting van 6 meter hoog om mijn huis zetten en een schoorsteen van 18 meter hoog met een mega grote glitterbol erop. Ben wel bang dat de vingerwijzende ambtenaren dan wel op bezoek komen.


  Maak melding

 6. En het stikt weer van de azijnp… op de weblog. Kan men nou niet gewoon dit bouwwerk accepteren en trots zijn op de stad die momenteel ook nog eens de beste economie van Nederland kent, o.a. door dit soort projecten? En degenen die dit dan de “vernieling van een oud gebouw” vinden, snappen zelf nog steeds niet dat het gebouw natuurlijk helemaal niks met de Griekse oudheid te maken heeft, en al helemaal niet met “bouwkundige historie”.
  Chapeau Fundatie! Zeer goed gedaan en zeer verdiend ook!


  Maak melding

 7. alberto.
  Het is het is de oude rechtbank van Zwolle.
  Niet een onbeduidend dak kapel ergens in de Pierik of wipsrik.
  Dus de azijn heeft meer te maken met jou beleving dan die van de Zwollenaar.
  Ik neem het je niet kwalijk, want Zondag is zo’n dag voor anders denkenden.
  Oja , verdiend???? Mhuhahahaha


  Maak melding

 8. @kokzwolle
  Oude Rechtbank, klopt. Dat is nog geen historisch bouwwerk in de orde van Michaelskerk, Peperbus, Sassenpoort of Broerenkerk. De Griekse zuilen zijn natuurlijk van meet af aan al kitsch/mislukt-neoclassicistisch geweest. Een uitstekende plek voor een modern museum met dito opbouw. Inderdaad beleeft iedereen de azijn weer anders….smaken verschillen, klopt. Het feit dat er zo veel azijn voor nodig is, is echter ook weer een pluim waard voor de Fundatie 😀


  Maak melding

 9. Er is al zoveel gewoontjes. De Fundatie steekt zijn nek uit en doet iets origineels, mooi toch? Ook grappig dat het zoveel emotie oproept, want dat is waar kunst volgens mij om draait.


  Maak melding

 10. zoals viper hier bericht slaat die de spijker op zijn kop .Zo gaat het hier met vergunningen als je dakkapel tien cm te breed is moet je hem weer afbreken en woon je in een historisch pand dan mag je er niks aan veranderen.Endit pand met dat ei was alles mogelijk en is in zijn historische waarde niks meer waard  Maak melding

Reageer