Coaches gezocht voor ‘Meedoen naar Vermogen’

Zwolle –  Het succesvolle Landstedeproject ‘Meedoen naar Vermogen’ is, in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid, uitgebreid. Hielpen vrijwillige personal coaches tot nu toe jongeren in Raalte, Zwolle en Steenwijkerland aan werk of een opleiding, vanaf november is dat in de gehele regio IJssel-Vecht. Vanaf de kick-off op 31 oktober tot en met december 2014 worden minimaal honderd jongeren begeleid. Dat gebeurt in samenwerking JOPHunters. Wegens de uitbreiding is het project dringend op zoek naar 40-plussers die bereid zijn om hun kennis en kunde te delen!

Meedoen naar Vermogen is een project van Landstede, waarbij 40-plussers op vrijwillige basis worden gekoppeld aan jongeren die om welke reden dan ook een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daarbij gaat het om jongeren met een lichamelijke en/of geestelijke belemmering of een probleemachtergrond. Nieuwe coaches krijgen een training van zes dagdelen, inclusief een proeve van bekwaamheid. Zij begeleiden de jongeren op weg naar werk en/of een opleiding. In totaal worden honderd 40-plussers opgeleid tot personal coach, zij gaan minimaal honderd jongeren begeleiden door middel van eenmaal per week of twee weken een gesprek. Uiteindelijk leren de jongeren zich beter te presenteren en beseffen ze waarom ze uniek zijn, ze leren hoe ze moeten netwerken om  hun kansen te vergroten, en ze weten hoe ze zich moeten verkopen bij een sollicitatiegesprek. Het leuke en constructieve van het project is dat het dus niet alleen de krachten en talenten van de jongeren helpt opbloeien, maar tegelijkertijd de vele kennis, kunde, ervaring en levenswijsheid aanspreekt die 40-plussers in hun loopbaan verzameld hebben.

Sinds 2012 worden in de gemeenten Raalte, Zwolle en Steenwijkerland tientallen jongeren met succes begeleid. Als gevolg van dit succes is het project in het kader van het Actieplan Jeugdwerkloosheid van de overheid uitgebreid naar de gehele regio IJssel-Vecht: Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Steenwijkerland, Westerveld, Meppel, Dalfsen, Ommen, Hardenberg, Raalte, Hattem, Heerde en Oldebroek. De bedoeling is om de jongeren uit de WAJONG en WWB te halen en/of te houden. Dit gebeurt in samenwerking met JOPhunters, die als organisatie een groot netwerk heeft en goede contacten met werkgevers. Wanneer de jongeren klaar zijn voor een BBL-plek of betaald werk, helpt JOPhunters ze hierbij in samenwerking met de personal coach. Landstede speelt met het project ‘Meedoen naar Vermogen’ in op het beleid van de regering om zelfredzaamheid en persoonlijke verantwoordelijkheid te bevorderen. Het project loopt in ieder geval tot en met december 2014. De Kick-off van ‘Meedoen naar Vermogen’ en andere projecten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid Regio Zwolle vindt op 31 oktober plaats in het Zwolse Stadhuis. Wie belangstelling heeft om als personal coach  in ‘Meedoen naar Vermogen’ zijn of haar ervaringen en kennis in te zetten voor een jongere die de hulp goed kan gebruiken, kan contact opnemen met: Paulien Zandbelt, Landstede, pzandbelt@landstede.nl of 06-10352558.

Artikel delen:

Reageer