Projecten genomineerd voor participatieprijs

Zwolle – Jongerencentrum Level Z en de Jongerenraad Zwolle zijn beide genomineerd voor de Participatieprijs van MOVISIE. De MOVISIE Participatieprijs bekroont jaarlijks een project dat de participatie van kwetsbare groepen bevordert. Uit alle inzendingen zijn  30 projecten geselecteerd die meedingen naar de hoofdprijs van € 2500. Vrijdag 8 november maakt juryvoorzitter Hans Spekman (partijvoorzitter PvdA) de uitslag bekend. 

‘Jongerenparticipatie: meedoen, doe je zó!’ is het motto van de Participatieprijs dit jaar. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar vrijwilligerswerk doet. Al die jongeren zetten zich actief in voor onze maatschappij. Dat doen ze vaak binnen eigen projecten, netwerken en organisaties. Met de tweede Participatieprijs wil de organisatie aan de jeugdsector en gemeenten laten zien dat jongeren veel talenten en competenties hebben en zelf ontwerper en uitvoerend producent zijn van allerlei vernieuwende ideeën. ‘Met de komende transformatie van het jeugdstelsel zijn de winnende projecten bovendien een geweldige inspiratiebron voor beleidsmakers en werkers om een participatief en kansgericht jeugdbeleid in of door te zetten.

Bij jongerencentrum Level Z hebben jongeren zelf de touwtjes in handen, waarbij ze worden ondersteund door een jongerenwerker. Het jongerencentrum werkt met de daar ontwikkelde en vormgegeven ABC-methode. Afgelopen juni werd die methode in boekvorm gepresenteerd. In dat boek is in heldere taal omschreven hoe jongerenparticipatie op een goede manier kan worden vormgegeven. De Jongerenraad Zwolle werkt sinds twee jaar ook met deze ABC methode. De Jongerenraad Zwolle spreekt dan ook niet meer namens de jongeren in Zwolle, maar adviseert de gemeente en maatschappelijke instellingen over de manier waarop zij zelf jongerenparticipatie kunnen vormgeven.

 

 

Bekendmaking

Juryvoorzitter Hans Spekman zal op vrijdag 8 november de uitslag van de Participatieprijs 2013 bekendmaken en dan zal blijken of Level Z of Jongerenraad Zwolle de prijs in de wacht heeft weten te slepen. De uitreiking zal plaatsvinden in De Nieuwe Liefde te Amsterdam. Het winnende project krijgt een geldbedrag van €2.500 en de nummers twee en drie een bedrag van €500. Nieuw is de publieksprijs, waarvoor iedereen vanaf 1 november via facebook.com/Jongerenparticipatieprijs kan stemmen op zijn of haar favoriete project.

Artikel delen:

Reageer