SP: geen preventief fouilleren in Holtenbroek 3

Zwolle – De Zwolse SP is fel tegenstander van het plan van de burgemeester om van Holtenbroek 3 een veiligheidsrisicogebied te maken, waardoor er preventief gefouilleerd mag worden. De SP vindt preventief fouilleren een volstrekt verkeerd middel voor de situatie. De partij wil een spoeddebat over dit besluit.

 

Over de veiligheidsproblemen in Holtenbroek 3 wordt al langere tijd in de raad gesproken, sinds een buurtonderzoek van de SP in april liet zien dat de situatie ernstig was. Voor de zomer is daarnaast gesproken over de mogelijkheid van preventief fouilleren, maar toen gaf de burgemeester nog aan terughoudend te zijn vanwege de nadelen die het met zich meebrengt. De SP is dan ook hoogst verbaasd dat nu de burgemeester alsnog wil overgaan op preventief fouilleren. Het aantal geweldmisdrijven in de wijk is het afgelopen jaar juist gedaald. De overlast voor de bewoners – die vooral een doelwit zullen zijn van preventief fouilleren in de wijk – kan heel groot zijn en het veiligheidsgevoel zal door grootschalige politieacties eerder afnemen dan toenemen.

SP-raadslid Frank Futselaar: ‘Er zijn een hoop argumenten tegen preventief fouilleren: het is duur, het schendt de privacy  en vergroot de kans op stigmatisering van sommige groepen, maar het belangrijkste is dat het gewoon niet werkt. De benodigde politie-inzet is enorm en het aantal wapens dat wordt gevonden gering, zo blijkt bij andere gemeenten. Wij zetten politie in Zwolle liever in voor het bestrijden van criminaliteit dan het steunen van symboolpolitiek.’

 

De SP wil een spoeddebat over de kwestie van het preventief fouilleren in Holtenbroek 3.

Artikel delen:
Reacties 8
 1. Als je er tegen was SP en D66 hadden jullie eerder aan de bel moeten trekken. Het was in 2009 (zie https://www.weblogzwolle.nl/content/view/37334/1/)en afgelopen zomer ook al aan de orde geweest, en gezien de informatienota die jullie ook hebben gekregen denk ik, reageren jullie wel een beetje aan de late kant. https://zwolle.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=726356/type=pdf/Informatienota_Aanwijzing_Veiligheidsrisicogebied_deel_van_Holtenbroek_-_Brede_integrale_aanpak_overlast_Holtenbroek_IIIpdf.pdf


  Maak melding

 2. @Joep: ook als de informatienota (zie de link in mijn eerdere bericht) waarin de gemeente het besluit bekend maakt al dateert van 14 oktober?


  Maak melding

 3. En wie gaan ze preventief fouilleren dan? Gekleurde jonge mannen want die zijn bij voorbaat verdacht? Ik hoop dat ze niet te vaak flaters slaan.


  Maak melding

 4. Het bericht alhier lezende dacht ik in eerste instantie
  “preventief fouilleren” da’s geen goed idee, ff googelen
  vond ik bij de stentor dit bericht:

  “De burgemeester kondigt de ingrijpende maatregel aan na verschillende zware geweldsincidenten en verontrustende
  resultaten uit tevredenheidsonderzoek.
  De helft van de bewoners van Holtenbroek 3 voelt zich onveilig, zo blijkt.

  De afgelopen jaren regende het zware geweldsincidenten in het wijkdeel.

  De politie inventariseerde in een jaar tijd 27 voorvallen waarbij wapens
  zoals messen of vuurwapens werden gebruikt.”

  Dus ’t is al ongeveer bijna oorlog daar begrijp ik.
  Het “regende zware geweldsincidenten”.

  Hmm, zo’n situatie kan niet bestaan in Zwolle lijkt me.
  De maatregel staat in verhouding tot de situatie,
  allebei erg.  Maak melding

 5. Mij mogen ze daar fouilleren, ik heb niets te verbergen. Maar er zijn daar ook wel gasten waarbij ik niet verbaasd zou zijn dat ze wel wapentuig op zak hebben.


  Maak melding

Reageer