Warme huiskamer kloppend hart Hospice Lotus

Zwolle – Het nieuwe High Care Hospice Lotus in Zwolle heeft met dank aan het Zwolse fonds De Gasthuizen de woonkamer kunnen inrichten tot een warme en sfeervolle ruimte voor alle gasten én hun familie en vrienden.

 

0913_eva5917_hospice_t_zand.jpeg

 Links Marjolein Timmerman van het Zwolse Hospice Lotus, rechts collega Heidy Westerhuis. Foto: Eva Posthuma 

Het hospice, dat op 5 augustus 2013 werd geopend, is onderdeel van zorgspectrum Het Zand en is gevestigd in Zandhove. “Dit hospice is voor mensen die in hun laatste levensfase zijn en professionele zorg wensen of nodig hebben. Voor de mantelzorgers is het vaak te zwaar of ingrijpend om hun naaste tot aan het eind thuis te verzorgen. Hier in het hospice zijn altijd verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig die de zorgtaken op zich nemen”, zegt Marjolein Timmerman van Hospice Lotus.

Kwaliteit van leven in de laatste fase

Mensen die niet thuis willen sterven of waarvan de familie- en vriendenkring de zorg niet (meer) kan dragen, zijn welkom in een van de zes kamers van Lotus. “Het mooie is dat de gasten hier samen met hun naasten nog kunnen genieten van de tijd die hen rest. Partners kunnen gebruik maken van de logeerkamer of van een extra bed op de kamer van hun zieke man of vrouw. Ze kunnen samen ontbijten, in het zonnetje op het terras tijd doorbrengen en simpelweg samen zijn zonder bezig te zijn met de zorg. Eén van de gasten die we in de eerste weken mochten verzorgen, verwoordde het heel mooi: ‘ik wil geen dagen aan het leven toevoegen, maar leven aan de dagen’. En dat is wat wij hier in het hospice proberen te doen”, zegt Timmerman.

 

Gezamenlijke huiskamer

Om die warmte en geborgenheid in de laatste levensfase te kunnen bieden, was een gezamenlijke huiskamer onmisbaar. Echter, veel budget was daarvoor niet meer beschikbaar. Timmerman: “Er moesten noodzakelijke aanpassingen aan het huidige gebouw plaatsvinden waardoor er geen geld meer was om de woonkamer opnieuw in te richten. Dit was echter wel een grote wens van het zorgteam aangezien de gezamenlijke huiskamer het centrale middelpunt van het Hospice is.”

 

Financiële steun

Dankzij een financiële bijdrage van het Zwolse fonds De Gasthuizen kon het team van Lotus toch de warmte en huiselijkheid in de woonkamer brengen die ze in gedachten hadden. “Van de 5.000 euro zijn een grote tafel met 10 stoelen, lampen voor boven de tafel, een grote hoekbank een bijzettafel en schemerlampen aangeschaft. Zowel de gasten als hun vrienden en familie kunnen er aanschuiven voor een kop koffie, een praatje of gewoon om in gezelschap te zijn. Ook kan er gezamenlijk gebruik worden gemaakt van de maaltijden die in het Hospice worden bereid door vrijwilligers.”

 

Aanvraag indienen

De Gasthuizen geeft financiële steun aan uiteenlopende initiatieven voor Zwolse senioren. Voor activiteiten, uitstapjes en materialen bijvoorbeeld. Organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer