2.000 woningen erbij in Stadshagen

Zwolle – Om het voor de koper aantrekkelijker te maken een woning in Stadshagen te kopen en voor ontwikkelende partijen om deze woning te bouwen heeft de gemeente de Ontwikkelstrategie Stadshagen opgesteld. Met minder regels en meer ruimte voor initiatieven om Stadshagen verder te ontwikkelen tot een sterke, duurzame en mooie wijk. Ontwikkelende partijen worden hiertoe uitgenodigd en uitgedaagd. 

 

stadshagen.jpg 

 

Begin 2013 is, onder druk van de landelijke woningmarktsituatie, het woningbouwprogramma voor Stadshagen bijgesteld. De Ontwikkelstrategie Stadshagen geeft antwoord op de vraag hoe de gemeente de komende tien jaar samen met de betrokken partijen inventief en pro-actief de markt optimaal kunnen stimuleren en faciliteren. De strategie biedt een breed pakket aan innovatieve mogelijkheden en maatregelen om vraaggericht en slagvaardig te ontwikkelen, met een regierol van de gemeente op het woningaanbod. Zwolle groeit nog steeds. Er is dus vraag naar nieuwe woningen. Een flink deel daarvan wordt gebouwd in Stadshagen. In Stadshagen moeten in de periode 2013 t/m 2023 zo’n 2.000 woningen gebouwd worden. De ontwikkelstrategie gaat uit van een vraaggerichte ontwikkeling van de woongebieden, in kleine bouwstromen en aansluitend bij de bestaande bebouwing en voorzieningen.

Uitnodigen en uitdagen

De ontwikkelstrategie geeft aan op welke wijze de gemeente vanuit de regierol de bouw in Stadshagen wil stimuleren en faciliteren. Niet langer schrijft de gemeente voor wanneer welke woning op welke plek gebouwd moet worden en wie daar dan in moet of mag wonen. De gemeente stelt nu nog enkele kaders vast en er is ruimte voor initiatiefnemers om aan de slag te gaan. 

 

Wethouder Erik Dannenberg: “Wij nodigen en dagen de ontwikkelende partijen uit om samen met ons de ruimte en de stimuleringsmaatregelen optimaal te benutten om de woningbouwproductie op het gewenste niveau te krijgen.”

 

Een van de kaders is dat de gemeente aangeeft waar gebouwd mag worden, het zogenoemde ‘prioritaire gebied’. Dit om te voorkomen dat er losse en onvoltooide woongebieden ontstaan. Ook stuurt de gemeente op het bereiken van een mix van dure, middeldure en goedkope woningen. Een ander belangrijk kader is de kwaliteit van de wijken en het openbaar gebied. Nu er minder woningen nodig zijn, biedt dit kansen voor ruimere kavels. En meer ruimte om de woning is aantrekkelijk voor de woonconsument.

 

Stimuleringsmaatregelen 

Voor het stimuleren van de woningbouwproductie is een toolbox ontwikkeld voor het selectief inzetten van maatwerkmaatregelen voor bijvoorbeeld ‘lastige’ plekken of moeilijker te verkopen producten. De toolbox bestaat uit het toepassen van maatwerk in verkoopvoorwaarden en het uitgifteproces, in beleidskaders en stimuleringsmaatregelen. 

Hierbij past de gemeente het principe van wederkerigheid toe. De gemeente past de maatregel toe als de ontwikkelaar/bouwer iets doet voor de potentiële koper.

 

Naast maatwerkmaatregelen past de gemeente voor 2013 – 2014 drie stimuleringsmaatregelen toe: 

  • Voor 10 tot 30 woningen in het middendure segment wordt de vrije marktpoule gehanteerd voor Breecamp Oost.
  • Het gebiedje Vrij Werkeren (onderdeel van Werkeren) wordt beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van (zeer) goedkope woningen.
  • Op een aantal belangrijke plekken binnen Frankhuis en Breecamp Oost is het zeer gewenst om anders te bouwen dan alleen in rijwoningen. Vrijstaande woningen, twee-onder-een-kappers of patio’s zorgen voor een welkome aanvulling op het aanbod. Ook wil de gemeente hier het bouwen in andere verkavelingsstructuren (hofstructuur of vormen als de groene oase) met het selectief inzetten van maatwerkmaatregelen stimuleren.  

 

Bijschaven stedenbouwkundige plannen  

Het prioritaire gebied bestaat uit het afmaken van Werkeren, Frankhuis en de zuidelijke delen van Breecamp-Oost en Breezicht (over vijf jaar), plus de woon-werkkavels in de Scholtensteeg.

Om de ontwikkelstrategie toe te kunnen passen, moeten de stedenbouwkundige plannen voor deze deelgebieden bijgeschaafd worden zonder opnieuw terug te gaan naar de ontwerpfase. 

 

Herziening grondexploitatie en een flexibel nieuw bestemmingsplan

Het bijstellen van de stedenbouwkundige plannen maakt het nodig de eerder vastgestelde grondexploitatie te herzien. Deze beperkt zich nu tot de hoofdlijnen. Om snel in te springen op de marktvraag wil de gemeente een globaal en flexibel nieuw bestemmingsplan opstellen. Met minimale ruimtelijke randvoorwaarden en normen, maar waarvan inhoud en juridische regeling blijven voldoen aan de goede ruimtelijke ordening.  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

10 gedachten over “2.000 woningen erbij in Stadshagen”

  1. destentor.nl/regio/zwolle/dieptepunt-woningbouw-stadshagen-in-zwolle-1.4074630?ref=category_header

    2000 woningen er bij terwijl er in het eerste half jaar van 2013 maar 13 gebouwd zijn????

  2. is het niet al druk genoeg in de stad!!!????
    straks kun je helemaal nergens meer komen.
    want met 2000 woningen komer er dan +/_ 3000 auto’s bij??!! >:(

  3. Gewoon inzaaien of leuke speelplekken voor de jeugd maken en over 10 jaar weer kijken of er werkelijk behoefte is aan deze woningen.
    Wat een gebakken lucht weer.

  4. en alleen maar koopwoningen..
    er is al zoweinig huur hier in zwolle..
    wachtlijst van minimaal 6 jaar..
    laten ze daar eens wat mee doen..:(

  5. Nou dan mogen ze eerst de middelweg naar stadshagen gaan verbreden zoals bij
    Westenholte en de ophaalbrug weg doen zodat de boel niet nog meer vast loopt
    Voor een plezierbootje. En je zal maar dringend ambulance of brandweer nodig
    Hebben… elke sec teld maar eerst wachten voor brug die omhoog staat voor lulllig plezierbootje. Gevaarlijke situatie daar

  6. Al kreeg ik geld toe dan wou ik er nog niet wonen. fantasieloze vinex flop.
    Je kunt elk willekeurig weiland volplempen met beton maar dat wil nog niet zeggen dat je sfeer hebt.

Reacties zijn gesloten.