Nieuw spoor heeft gevolgen voor verkeer

In opdracht van ProRail vernieuwen aannemers BAM Rail en Strukton Railinfra delen van het spoor tussen Deventer en Zwolle. De werkzaamheden starten op zaterdag 11 augustus om 00:00 uur en gaan onafgebroken door tot maandag 27 augustus, 05:00 uur. De spoorlijn Zwolle-Deventer is vorig jaar zomer al gedeeltelijk vernieuwd. Dit jaar vervolgen de aannemers hun werkzaamheden en werken zij opnieuw voor een langere periode dag en nacht door. Door het werk in een aaneengesloten periode rond de zomervakantie uit te voeren wordt de overlast voor omwonenden van het spoor en treinreizigers zoveel mogelijk beperkt.

De aannemers werken in totaal op acht verschillende locaties. Op één locatie vernieuwen zij circa vier kilometer compleet spoor (bielzen, rails en ballastgrind). Op andere locaties wordt in totaal circa vijf kilometer ballastgrind vervangen. Ook vernieuwen zij over ruim acht kilometer lengte de klemmen waarmee de spoorrails zijn vastgemaakt aan de dwarsliggers (bielzen). Tot slot maken de aannemers over de gehele lengte van het vernieuwde spoor een nieuw inspectiepad naast de spoorbaan.

De gemiddelde technische levensduur van het spoor is dertig jaar. De spoorlijn Zwolle-Deventer heeft deze leeftijd inmiddels bereikt en is daarom vorig jaar zomer al gedeeltelijk vernieuwd. Dit jaar vervolgen de aannemers hun werkzaamheden. Ze vervangen waar nodig de oude (houten) bielzen voor nieuwe betonnen exemplaren, vernieuwen het ballastgrind en leggen nieuwe spoorrails. Door de spoorbaan geheel of gedeeltelijk te vervangen behoudt deze zijn stabiele ligging en verbetert de afwatering. Bovendien is de nieuwe spoorbaan vaak stiller voor de omgeving en comfortabeler voor treinreizigers.

Gevolgen voor het weg- en treinverkeer
Om het werk veilig en snel te kunnen uitvoeren rijden er gedurende zestien dagen geen treinen tussen Zwolle en Deventer. Daarnaast worden in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Zwolle verschillende overwegen voor korte of langere tijd afgesloten voor het wegverkeer. Op die manier kunnen machines en werktreinen de overwegen veilig en ongestoord passeren om het spoor te vernieuwen. Voor meer informatie over eventuele wegomleidingen adviseert ProRail de gemeentelijke internetpagina of het gemeentelijk huis-aan-huisblad te raadplegen.

Tijdens de werkzaamheden rijd NS met snel- en stopbussen tussen Deventer en Zwolle v.v.. Reizigers kunnen voor meer informatie www.ns.nl en teletekstpagina’s 751 en 754 raadplegen of bellen met 0900-1475 (€ 0,35 p.m.). Bij de NS-servicepunten is de folder ‘Werk aan het spoor’ verkrijgbaar.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer