Isala draagt bij aan optimale borstkankerzorg

Door Redactie

Zwolle – Borstkanker komt veel voor in Nederland, met name bij vrouwen. Isala ziet jaarlijks ongeveer 1300 vrouwen voor onderzoek van een afwijking in de borst of een andere klacht van de borst. Bij ruim 400 vrouwen (bron: IKNL database) wordt de diagnose borstkanker of het voorstadium daarvan vastgesteld. Afgelopen maand was het borstkankermaand, waarbij centraal stond dat er dagelijks negen mensen aan borstkanker overlijden.

Dit getal moet omlaag, vindt ook het Isala Oncologisch centrum. Vroegtijdige diagnostiek is hierbij erg belangrijk. Hoe eerder borstkanker wordt opgespoord, hoe sneller gestart kan worden met behandelen en hoe groter de kans op genezing. Het Oncologisch centrum heeft daarom een speciale Mammapolikliniek. Mammapolikliniek voor vroege opsporing en behandeling borstkanker Het Oncologisch centrum van Isala heeft sinds een aantal jaar een Mammapolikliniek speciaal voor vrouwen en mannen met een afwijking of andere klacht van de borst. Deze polikliniek heeft zich gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van borstkanker en het voorstadium van borstkanker. Het doel van de poli is een spoedige geruststelling voor wie dit mogelijk is en zorgvuldig onderzoek en een vlotte start van de behandeling voor wie dit noodzakelijk is.  

Op de Mammapolikliniek worden iedere maandag en donderdag 15 nieuwe patiënten gezien, die doorgestuurd zijn door hun huisarts of wanneer er naar aanleiding van het Bevolkingsonderzoek borstkanker verder onderzoek gewenst is. Dit betekent dat de toegangstijd tot de Mammapoli en dus ook de eerste diagnostiek altijd 1 tot 3 dagen is. Patiënten zitten hierdoor niet lang in onzekerheid. Zij zien eerst een chirurg-oncoloog en/of verpleegkundig specialist die gespecialiseerd zijn in het onderzoek en de behandeling van borstafwijkingen. Daarna wordt altijd verder onderzoek gedaan (meestal een mammografie en echo). Als er bij het lichamelijk onderzoek en/of op de röntgenfoto’s een afwijking gevonden wordt, kan aanvullend onderzoek noodzakelijk zijn. Er wordt dan een punctie afgenomen om te kijken of er kankercellen aanwezig zijn. Uiterlijk aan het begin van de middag zijn de uitslagen van de onderzoeken bekend. Deze worden besproken door het behandelteam bestaande uit chirurg-oncologen, radiologen, internist-oncologen, radiotherapeut-oncologen, plastisch chirurgen, regieverpleegkundigen en pathologen. De uitslag van een goedaardige aandoening kan vaak al voor de middag gegeven worden. Wanneer uit de onderzoeken naar voren komt dat er sprake is van borstkanker wordt tijdens deze bespreking direct een behandelplan opgesteld, zodat de behandeling zo spoedig mogelijk kan beginnen. Vaak kunnen dezelfde middag nog aanvullende afspraken worden gemaakt. Ook krijgt de patiënt diezelfde dag een gesprek met de regieverpleegkundige. De regieverpleegkundige borstkanker is een verpleegkundige gespecialiseerd op het gebied van kanker. Zij begeleidt de patiënt en zijn of haar naasten en geeft informatie en praktische ondersteuning tijdens de diagnose, behandeling en nadien tijdens de controles. Sinds de betrekking van de nieuwbouw (augustus 2013) zijn ook een internist-oncoloog en radiotherapeut-oncoloog werkzaam op de polikliniek. Als een patiënt een kwaadaardige tumor in de borst blijkt te hebben kan de patiënt, indien hiervoor een indicatie is, ook door deze specialisten op de Mammapolikliniek gezien worden. Hierdoor blijft de patiënt op de Mammapolikliniek en krijgt toch de zorg op maat die noodzakelijk is. 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)