Start ‘Hongertocht’ van Rotterdam naar Zwolle

De ‘Hongertocht’ van Rotterdam naar Zwolle is zaterdagochtend van start gegaan. Een groep 70-plussers loopt dezelfde route die tienduizenden in de hongerwinter van 1944-1945 aflegden.

De tocht, met 25 deelnemers uit onder andere Amerika, Canada en Australië, is een eerbetoon aan degenen die mensen uit het westen van het land, aan het eind van de Tweede Wereldoorlog van eten en onderdak voorzagen. Zondag 12 augustus zal er op de Oude IJsselbrug bij Zwolle een bijzondere herdenking plaatsvinden.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Klopt hoor, de tocht gaat van Rotterdam naar Hattem, met komende weekend een speciale stukje nog, vanaf Hattem naar de IJsselbrug. Daar is een herdenking, en aansluitend een afsluiting zondag in de Engelse Werk bij Krisman.
  Zo zie je maar dat na al die jaren het toch bij vele mensen, ook heel dichtbij zo vers nog in het geheugen ligt, deze ‘hongertochten’.
  Groeten Marleen


  ⚠️ Meld

 2. Ja volgens mij gaat de tocht ook naar Hattem. Vandaag nog weer gelezen in een krant. Maar wel petje af! Vroeger deed een man er vijf dagen over om van Rotterdam naar Gramsbergen te komen, las ik in hetzelfde bericht vanmorgen. Hij was toendertijd 15 jaar.
  Moet er toch echt niet aan denken dat je zoiets zelf mee moet maken zag…


  ⚠️ Meld

 3. @Hans
  Volgens de krant gaat men zondagmorgen om
  11.30 uur vanuit Hattem wandelen naar de Ysselbrug,
  waar om 12.00 uur bloemen bij de gedenkplaat gelegd
  worden.
  Groeten Marleen


  ⚠️ Meld

 4. De wandelaars van de hongertocht zijn vrijdagmiddag aangekomen in Hattem.

  In zeven dagen zijn de 25 wandelaars van Rotterdam naar Hattem gelopen. De tocht is een eerbetoon aan de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog eten hebben gegeven aan hongerlijders uit het westen. De wandelaars zijn overlevenden van de Tweede Wereldoorlog en kinderen van slachtoffers van de hongerwinter. Komend weekeinde wordt de tocht afgesloten met een bijeenkomst op de IJsselbrug bij Zwolle, waar de voedselzoekers in de oorlog werden tegengehouden door de Duitse bezetters.
  Bron: RTV Oost. nl  ⚠️ Meld

 5. @Marleen:
  Kan jij me vertellen waar die gedenkplaat precies zit?
  Ik heb dat ding nog nooit gezien terwijl ik elke werkdag 2x over de oude IJsselbrug fiets.

  ================

  Het moet midden op de IJsselbrug zijn.


  ⚠️ Meld

 6. Destijds zou dat ding geplaatst worden. Op een gegeven moment kon ik ook niet aan de normale kant over de IJsselbrug (aan de ‘spoorkant’) omdat daar allemaal hotemetoten en andere net geklede het fietspad stonden te blokkeren. Toen zou de onthulling zijn.
  Ik heb dat ding echter nog nooit kunnen ontdekken. Mijn gok is dat dat ding morgen mogelijk ‘weer’ geplaatst gaat worden ofzo :-


  ⚠️ Meld

Reageer