Swollwacht wil verbouwing Hoofdwacht beletten

De Swollwachtfractie las in De Stentor van donderdag 2 augustus 2007, dat  de publieksfunctie van de VVV komende winter gaat verhuizen naar de Hoofdwacht op de Grote Markt. Volgens VVV-directeur Henk van Voornveld heeft de gemeente al positief gereageerd op de wensen van de VVV. Wel moet de gemeenteraad nog groen licht geven voor deze verhuizing.

De fractie van Swollwacht kan instemmen met de verhuizing van de VVV naar de Hoofdwacht en begrijpt, dat daarmee een langgekoesterde wens – om voor toeristen zichtbaarder te zijn in het hart van de stad in vervulling gaat. “Onze fractie heeft de huidige publieksbalie in het stadhuis met een ingang aan de Sassenstraat dan ook nooit een echt goede locatie gevonden.” Het monumentale gebouwtje van de Hoofdwacht, tegen de Grote Kerk aangeplakt, vindt de Swollwachtfractie een veel passender locatie voor de Zwolse VVV. Echter in het artikel in De Stentor las de fractie, dat de inrichting anders zal moeten. “Het keukentje zou eruit moeten en ook de indeling zou wat verouderd zijn en moeten worden aangepast.” De partij wil dat het monumentale pand in originele staat blijft.

De Swollwachtfractie is voor instandhouding is van historische panden en monumenten. Swollwacht vindt, dat Zwolle zuinig moet zijn op haar mooie historische panden en monumenten.

Ook mag er, zo vindt de Swollwachtfractie door bouwactiviteit geen schade ontstaan  aan de historische panden en monumenten, die Zwolle nog rijk is.

De Swollwachtfractie vraagt het college in Zwolle dan ook vriendelijk doch dringend, géén sloop- e/o bouwactiviteiten binnen of aan “de Hoofdwacht” toe te staan, waardoor schade aan dit prachtige historische pand kan ontstaan. Een historisch pand, met een geweldige geschiedenis.

Eeuwenlang waren er op het plein openbare vonnisvoltrekkingen en stond er voor de Hoofdwacht een schandpaal. Ook werden er misdadigers gegeseld en gebrandmerkt. De doodstraf werd er voltrokken middels radbraking, onthoofding of ophanging. Tot in de 19e eeuw werden er iedere zondag na kerktijd voor de Hoofdwacht “kerkespraken” gehouden, waarin bekend werd gemaakt welke openbare verkopingen en verpachtingen er in de komende week zouden zijn.

Gelet op bovenstaand stukje geschiedenis, is onze fractie dan ook van mening, dat er beslist géén sloop- e/o bouwactiviteiten binnen of aan “de Hoofdwacht” moeten worden toegestaan en de indeling van dit historische pand met zo’n geweldige geschiedenis in de huidige hoedanigheid zou moeten blijven bestaan.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Tjonge weer een hoop geld over de balk gegooit. Ze hadden gewoon moeten blijven zitten waar ze zaten. Waarom wordt er niet eerst eens goed nagedacht voordat er wordt uitgevoerd. Een docent van mij had boven de deur van zijn lokaal een leuk gezegde hangen, “denkt aleer gij doende zijt, doende denkt dan nog”. Misschien een goede raad voor onze geweldige gemeentelijke instanties.


    ⚠️ Meld

Reageer