Commotie over Sperweruil in Zwolle

Zwolle – Vanaf zondagmiddag stromen er met name via Twitter diverse meldingen binnen wat betreft het zien van een Sperweruil in Zwolle. Een zeldzame vogel voor Nederland, en dat trekt de nodige liefhebbers van het spotten van vogels aan. Zondagavond stonden zo’n 100 vogelaars bij een tankstation aan de IJsselallee om het beestje te bewonderen.

sperweruil.jpeg

Foto via Twitter: @JPHeineken 

De bijzondere vogel was tot 2005 maar 3 keer gezien in Nederland. De dagactieve uil, die vooral zijn leefomgeving heeft rond de Poollcirkel, komt voor in Alaska, Scandinavië en het uiterste noorden van Rusland. Door z’n lange staart en stompe vleugels lijkt de sperweruil eerder op een sperwer dan een uil, en de strenge blik maakt het helemaal af. De uil zou in Zwolle gezien zijn bij de fietstunnel van de Hortensiastraat en de IJsselallee. Zondagavond dus de nodige drukte in Zwolle om de zeldzame uil te zien. Zelfs uit België kwam er iemand naar de IJsselallee om de vogel te bewonderen. Maandag worden nog meer vogelaars in Zwolle verwacht.

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Gekken? 🙂

  hahaha ik was stiekem als niet vogelaar ook wel nieuwsgierig waarom al die comotie 🙂

  Maar was erg leuk om bij al die soorten mensen te zijn.
  Van artsen tot studenten zeg maar.. 😉

  Video volgt bijna ;):D


  ⚠️ Meld

 2. Uniek dit! Ik hoop niet dat al die idioten de vogel verjagen. Wie heeft de vogel ontdekt daar ben ik wel nieuwsgierig naar: een echte vogelspotter dus.


  ⚠️ Meld

 3. @bernard: Ik heb hem gisteren mogen zien. Het was wel speciaal om te zien hoeveel vogelaars er op af kwamen vanuit alle uithoeken.

  @Suze: om je een beeld te geven van hoe het er aan toe ging… 8)


  ⚠️ Meld

 4. Op 24-11, 16:16 uur heb ik, vogelonbenul, met mijn mobiel een kort filmpje opgenomen van een -dacht ik gewone- uil op een lantaarnpaal. Omdat het overdag was en ie zo tam leek, dacht ik dat ie ziek was ofzo.
  Vanochtend liet ik iemand het filmpje enthousiast zien. Hoorde ik van de landelijke heisa in Zwolle van een unieke waarneming van een Sperweruil.
  ‘Voor het eerst’ gespot door Johan Schouten op vrijwel exact dezelfde plek. Zijn Twitter geeft 16:25 uur aan.
  Kennelijk heb ik ‘m ook gezien! 🙂
  Of ik de eerste ben geweest, wie zal ’t zeggen….
  Kaartje: http://goo.gl/maps/QKgyc
  Harry Linde, Zwolle


  ⚠️ Meld

 5. Precies zo’n vogel zat ongeveer vanaf 15:21 tot 16:11 op de reling van m’n balkon! Vast dezelfde lijkt me, en ’t is ongeveer wel een minuutje of vijf vliegen voor een uil vandaar naar ’t BP station, dus dat moet haast wel dezelfde zijn. Inderdaad een erg tamme vogel lijkt me, ik kreeg ‘m haast niet van ’t balkon af.  ⚠️ Meld

 6. Leuk, Jos en David om jullie als oud collega,s te zien bij DWDD, met jullie passie natuur en vogels.
  en juist in Zwolle streek deze bijzondere uil neer. !!!  ⚠️ Meld

 7. Hoe noemen jullie het dan om als een tokkie langs de snelweg te staan om naar tt motoren te kijken in de zomer.
  Daar hoor je niemand over.
  Is gewoon hetzelfde.


  ⚠️ Meld

 8. Ter correctie:

  Op 24-11, 16:16 uur heb ik, vogelonbenul, met mijn mobiel een kort filmpje opgenomen van een -dacht ik gewone- uil, die op een vlak naast een fietspad staande, tamelijk hoge lantaarnpaal zat. Ik dacht: hee, een uil overdag, die zo tam was, hoe kan dat? Vanochtend liet ik iemand het filmpje zien. Hoorde ik van de landelijke heisa in Zwolle van een unieke waarneming van een Sperweruil.
  Ik heb inmiddels de DWDD-uitzending bekeken, waarin Dhr.Schouten zijn verslag doet als zelfbenoemd ‘eerste waarnemer’. http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/304883
  S. moet de uil uit zijn verhaal terugrekenend ca.17:10 u ( zo blijkt opnieuw) hebben zien neerstrijken op exact dezelfde lantaarnpaal. Het kan dus niet anders of het gaat om dezelfde. Kennelijk was het beest aan het heen en weer vliegen naar bijv. de lantaarnpaal in de middenberm van de IJsselallee, waar S. ca. 17.25 u. zijn foto nam. S.’,claim hem als eerste te hebben gezien is natuurlijk onjuist.Hij was de 1e die zag dat ie bijzonder was.
  Mrrphf: weer een kans gemist om nationaal beroemd te worden. >:(


  ⚠️ Meld

 9. Emiel,

  Da’s ook zoiets….

  Dhr. Schouten was gisteren in DWDD, maar geen woord hierover, alsmede de opmerking, dat iemand de uil waarschijnlijk al een uur eerder gefilmd had.
  Gisteren heb ik ‘m al, ruim voor de opnames van DWDD, getwitterd:

  Harry Linde ⤏@Harry55Linde 25 Nov
  @JosSchouten Op 24-11,16:16 u. heb ik deze uil ws gefilmd met mijn mobiel, vrijwel exact zelfde plek. Kaartje: http://goo.gl/maps/lKuQ5
  3:32 PM – 25 Nov 13 ·

  Flauw.


  ⚠️ Meld

 10. @Harry Linde, wie weet is deze uil wel al elders door iemand gezien die net als jou een vogelleek is, claimen dat jij de eerste bent gaat dan ook een beetje ver. Deze beesten kunnen 25 jaar worden 😉


  ⚠️ Meld

 11. Precies, Robbin: ik claim dat dan ook niet, mocht je dat uit mijn woorden opmaken of misschien bedoel je het anders. Dhr. Schouten kan slechts claimen, dat hij als eerste zeker wist en (later) heeft kunnen aantonen, dat het om een sperweruil ging. Meer niet.:-*
  Ik houd er nu over op, stel ik had in de schoenen van Schouten gestaan, dan had ik een uitnodiging voor DWDD toch afgeslagen, ik zie zoiets niet zitten.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.