Ongeval bij Fietsrotonde in Zwolle

Zwolle – Bij de Fietsrotonde op de kruising van de Vondelkade en de Wipstrikkerallee vond maandagmorgen rond 09.55 uur een ongeval plaats. Een fietser raakte gewond.

 25-11-2013aanrijding_fietster_rotonde_vechtstraat_03.jpg 

Waarschijnlijk als gevolg van een voorrangskwestie kwamen een auto en een fietser met elkaar in aanrijding. Daarbij is iemand licht gewond geraakt. Een visiteauto van de Huisartsenpost was ter plaatse om de gewonde fietser te beoordelen. De aanwezige politie kon nog niets over het incident melden. Op dit moment is de oorzaak en zijn de gevolgen van dat ongeluk nog niet duidelijk.

25-11-2013aanrijding_fietster_rotonde_vechtstraat_01.jpg

25-11-2013aanrijding_fietster_rotonde_vechtstraat_02.jpg

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Ik snap dat dit nieuws is, maar jammer dat deze rotonde meer aandacht krijgt dan welke rotonde dan ook. Hierdoor krijgen mensen het idee dat deze onveiliger is dan andere rotondes, terwijl daar ook vaak genoeg een ongeluk voorkomt.


  ⚠️ Meld

 2. @Henkie1945 prima, wellicht is hij dat ook, maar dat weten we niet, als alle andere ongelukken niet ook in het nieuws komen. Extra veilig is niet compleet veilig.


  ⚠️ Meld

 3. Vorige week ook al een ongeval op deze “Fietsrotonde” Toen geen verwondingen maar toch een fietswiel in de vernieling. Daar passeren ook zeer veel fietsers en de kans op een conflict situatie fiets en auto is hier groot. Heb zelf daar ook al minder ideale omstandigheden gehad, maar kon fietsende een aanrijding maar net voorkomen. 😀


  ⚠️ Meld

 4. ook al een keer bijna aangereden door een scheldende auto rijder, terwijl ik in de oude situatie nooit last heb gehad en je kon altijd makkelijk oversteken, teven als je links rijvisfeithlaan op wil is er geen voorsorteervak meer als je niet over kon steken kon je altijd nog via de grote rontonde. Maar meestal staat er file er kon je er dan makkelijk tussen door.


  ⚠️ Meld

 5. @Jasper

  Deze rotonde krijgt meer aandacht omdat iedere instantie die het over verkeer had zei: “Niet doen, gaat hem niet worden”. Toch gewoon doorgedrukt.

  Situatie is onduidelijk, slecht verlicht, veel te klein en chaotisch. En de meeste auto’s die naar de rotonde toe rijden, geven eerder een dot gas, dan op de rem te gaan staan. En wat verrassend is: het zijn vooral de duurde auto’s die menen voorrang te hebben op deze kruising.


  ⚠️ Meld

 6. Ook zijn er fietser die deel hebben aan gevaarlijke situatie,s.Dat constateer ik maar al te vaak .Soms is de auto al op de rotonde om de afslag te nemen op het moment dat de rotonde vrij is en dan vliegt er toch nog gauw een fietser met volle snelheid voorlangs.Terwijl deze fietser eerder nog niet op de rotonde was dan schrik je als bestuurder van die auto behoorlijk en moet je met alle macht op de rem.


  ⚠️ Meld

 7. Tja, en weer praat iedereen voor eigen parochie.
  Fietser geven schuld aan autorijders, autorijders leggen de schuld bij de fietser.
  Volgens mij heeft het gewoon te maken met het feit dat we allemaal denken dat we meer rechten hebben dan anderen en elkaar niet meer fatsoenlijk iets “gunnen”. We zijn allemaal druk en willen 30 seconden sneller thuis zijn. Dit geldt voor zowel de fietsers als de automobilisten overigens.

  Sterkte in ieder geval voor het slachtoffer, hoop dat het meevalt. En ook sterkte voor de automobilist, want kan me niet voorstellen dat dit opzettelijk gebeurt is.


  ⚠️ Meld

 8. Wat ik één van de meest vervelende veranderingen vind, is dat de Vondelkade bij de fietsrotonde aanzienlijk smaller is geworden.
  Hierdoor moeten auto’s die vanaf de Vondelkade rechtsaf willen slaan, goed rechts aanhouden om ervoor te zorgen dat rechtsafslaande auto’s naar de Vondelkade toe erlangs kan. Dit zorgt er echter weer voor dat fietsers er niet (goed) langs kunnen wanneer een auto moet wachten om de rotonde op te kunnen, of dat een fietser wordt afgesneden door een auto die tegelijk met de fietser de rotonde op wil rijden.


  ⚠️ Meld

 9. als de fietsers nou gewoon eens duidelijk richting aangeven dan wordt het een stuk veiliger. ik ben ook fietser, en automobilist duss.  ⚠️ Meld

 10. Sommige fietsers hebben overal voorrang, hoeven nooit richting aan te geven of oogcontact te zoeken, altijd oortjes in: hatzee, de platte fietser.


  ⚠️ Meld

 11. @drama.

  Dan nog is de automobilist (deels) verantwoordelijk. In het geval van de fietsrotonde is het duidelijk, de automobilisten moeten daar echt beter gaan opletten.


  ⚠️ Meld

 12. ’tuurlijk, Slakje ; als zo’n arrogante fietser, als een blind peerd, met hoge snelheid de rotonde opstuift, en bevorderd wordt tot platte fietser, dan hoef je je niet af te vragen hoe dat komt.;)


  ⚠️ Meld

 13. Bericht door tsjabbe, op 25 november 2013 om 15:11
  als de fietsers nou gewoon eens duidelijk richting aangeven dan wordt het een stuk veiliger. ik ben ook fietser, en automobilist duss.

  Ik ben het met je eens dat de gemiddelde fietser wel wat beter richting aan mag geven. Echter een fietser die op de rotonde blijft, gaat ‘rechtdoor’ en hoeft dus geen richting aan te geven…..
  (zelf doe ik het overigens wel vaak, gewoon naar links aangeven als ik op de rotonde blijf, puur uit zelfbehoud)


  ⚠️ Meld

 14. Op de fiets ben ik ook ontzettend overdreven met mijn hand uitsteken.

  En over de ‘snelle’ fietsers die een rotonde opstuiven: tijdens mij autorijlessen leerde ik om vooruit te kijken. Dus niet alleen naar hetgeen waar je naartoe rijdt, maar ook naar eventueel ander verkeer dat het kruispunt/verkeersplein nadert zodat je kan inschatten wie of wat straks je weg kan kruizen.


  ⚠️ Meld

 15. Was te verwachten. S,ochtens vroeg als nog donker is rij ik daar met de auto maar is echt opletten geblazen ….. totaal on overzichtelijk. Voorheen oude situatie was het daar veiliger. Weer geld verspild.


  ⚠️ Meld

 16. Sterkte voor het slachtoffer en hopelijk gaan ze bij de gemeente Zwolle voortan goed nadenken (dan niet met je achterste maar echt met je hersen) als je de wegen/kruisingen moet aanpassen/verbouwen of de nieuwe rotonde moet komen of zo..
  Het is toch schandalig dat erzoiets niet vantevoren duidelijk is beoordeeld want het zou toch veiliger moeten zijn en dat is het al vanaf begin niet….  ⚠️ Meld

 17. @bennie zw
  Het is daar opletten geblazen? Ja, daar ben ik het mee eens. Afgelopen week ’s avonds in de spits heen en weer gereden met de auto over die ‘rotonde’, beide keren ook nog eens met aanhanger erachter.
  Maar ik ben het verder niet met je eens.
  Onoverzichtelijk is het niet. Niet onoverzichtelijker dan een normale rotonde in ieder geval.
  Laten we wel wezen: in het verkeer moet je gewoon goed opletten PUNT. En als het toch wat minder overzichtelijk is, moet je je snelheid aanpassen. Simpel toch?

  Voorheen was de situatie veiliger? Veiliger voor auto’s ja. Die hadden voorrang en konden lekker doorjakkeren. Vaak in de spits dwars op de oversteek stil blijven staan en laat fietsers maar barsten. Dat WAS de praktijk. Nu moet de automobilist, die een groter, potentiëel gevaarlijker voertuig voor anderen, moet besturen, beter opletten. Met het voertuig komt een grotere verantwoordelijkheid. Dat je die verantwoordelijkheid kan dragen, heb je moeten aantonen om het begeerde roze papiertje/pasje te bemachtigen.

  Ik vind dat de situatie beter/veiliger is geworden. Alleen moet de automobilist zich wel wat meer aanpassen. Maar dat is toch niet zo’n probleem voor iemand die z’n rijbewijs gehaald heeft? Of wel dan?


  ⚠️ Meld

 18. Nog een opmerking trouwens over die fietsrotonde. Ik kom er niet vaak langs maar de keren dat ik er langs reed, is me wel opgevallen dat het gedrag van de automobilist behoorlijk verbeterd is. Het ‘dwars stil blijven staan op de kruising’ is nu veel minder aan de orde. Ik had anders verwacht (en ‘voorspeld’). Daar zat ik gelukkig verkeerd met m’n verwachtingen. Deze ‘rotonde’ vind ik duidelijk een verbetering in vergelijking met de oude situatie.


  ⚠️ Meld

 19. Onzin… ik rij daar stapvoets. Probleem is dat het daar donker is.. klein.. en fietsers zonder licht rijden of geen poot uitsteken en fietsers veel machtiger voelen en als ze ook nog niet aan hun eigen regels houden is altijd automobilist de klos PUNT en gelul wat je zegt ivm rijbewijs.. slaat kant noch wal


  ⚠️ Meld

 20. @bennie zw:
  onzin?
  Donker? Ja maar ik heb er ook in het donker gereden.
  Fietsers zonder licht? Daar heb ik ook wel de nodige ervaring mee. Daar ga ik met je mee.
  Geen poot uitsteken? Jij rijdt op een rotonde geen fietser aan die geen poot uitsteekt! Een fietser die een rotonde verlaat, die rijd jij niet aan. Hoogstens moet je onterecht wachten (irritant). Een fietser die op de rotonde blijft, hoeft geen richting aan te geven en dan vervalt je argument.
  Rijbewijs verhaal is gelul? Ga dan maar snel je rijbewijs inleveren want jij hebt iets niet helemaal begrepen.


  ⚠️ Meld

 21. Hartstikke leuk hoor dat gemeente Zwolle en z?n inwoners ook steeds meer belastingcenten spenderen aan dit soort gedrochten op de weg maar is het nu niet eens genoeg geweest?!:(
  Volgens mij waren hier in het verleden nagenoeg nooit problemen en als er iets was dan ging het over “die ene idioot” die of zonder kijken overstak of in het geval van auto?s, veel te snel ging.

  Je ziet nu zelfs bijna niet eens meer dat je een druk kruispunt nadert en dat is volgens mij altijd een slechte zaak.
  Na de rotonde aan de ene kant en de overige kruispunten en zijwegen aan de andere kant is dit “geval” niks meer dan de zoveelste horde voor de gemiddelde automobilist in Nederland. Je kan er ook gewoon vrijwel recht overheen, of je nu 40, 50 of 150km per uur gaat.

  Nu peddelt de komplete watsappende, twitterende, browsende en bellende kudde fietsers als een stel lemmings over die weg heen zonder zelfs ook maar hun ogen van zo?n apparaat af te halen.:o Want het is toch veilig nu en speciaal voor fietsers? En we worden toch beschermd door de wetgever?
  Is het nu zo?n enorme moeite voor mensen op de fiets (van alle leeftijden) voor één dingetje in het verkeer ZELF VERANTWOORDING te nemen?! Je bent op straat, in het verkeer, hou je daar dan ook mee bezig als je niet dood wilt en kijk uit je doppen! Anders niet mauwen en een goede uitvaartverzekering googlen.


  ⚠️ Meld

 22. @Jeroen3
  Kunnen ze wel doen maar dat wordt vast weer kiezersbedrog. Allemaal automobilisten die blij zijn met de geplande fly-over die vervolgens niet gerealiseerd gaat worden 😛

  (ik ben nog altijd blij met de VVD en het kiezersbedrog overigens 😀 )


  ⚠️ Meld

 23. Zonde van de belastingcenten die rotonde, hij gaat op termijn weer verdwijnen. Deze soort van rotonde bestaat volgens de Verkeerswet namelijk helemaal niet… Deze automobilist kan wie aansprakelijk stellen denkt u? Weer zonde van de belastingcenten… Waanzin!


  ⚠️ Meld

 24. @Keur zwolle

  Wat een onvoorstelbare onzin loop je te verkondigen.
  Werkelijk geen enkele opmerking die je plaatst bevat ook maar een kern van waarheid.


  ⚠️ Meld

 25. Ik sluit me aan bij Ap.
  1) In de ‘verkeerswet’ wordt niet omschreven wat rotondes zijn of hoe ze eruit horen te zien. Er staat alleen in wat de verkeersregels zijn op rotondes.
  2) De automobilist kan best proberen de gemeente aansprakelijk te stellen maar ik ben bang dat dat op niets uit gaat draaien want de automobilist hoort zich gewoon aan de verkeersregels te houden. De haaientanden op die rotonde zeggen genoeg (dat wordt WEL besproken in de ‘Verkeerswet’.
  3) Die verkeerswet van jou is trouwens niet de verkeerswet maar het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (ook wel RVV 1990 en ja, die term bestaat al heel lang dus, is niet iets nieuws). Maar je hebt gelijk, die ‘rotonde’ komt niet voor in de ‘verkeerswet’
  😛


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.