Internationaal Beiaardconcours voor duo’s in Zwolle

Zaterdag 1 september vindt er in Zwolle een Internationaal Beiaardconcours vanaf het carillon van de Peperbus plaats. Bijzonder is, dat het een concours is voor duo’s. De deelnemers komen uit Japan, Polen, België, Spanje en Nederland.


Foto: Harry Plantinga

Op de foto de organisatie van de Zwolse Beiaard Stichting bestaande uit:
Vlnr: stadsbeiaardier Roy Kroezen, secretaresse Tjaak Jonkers-Hoenders, voorzitter Pieter Loos en erebeiaardier Leon van der Eijk.

Het concours is uniek, omdat het voor het eerst in Nederland wordt gehouden, en het is de tweede keer in de wereld. De eerste keer was in 1994, in Douai Frankrijk. Er is voor dit concours een speciale compositie gecomponeerd door de beiaardier uit Antwerpen Geert D’hollander, die ook in de jury zal zitten. De compositie heet: Bolero for Bells – Swingelde Swolse Swoncen (Middeleeuws voor: Zwierige Zwolse Klokkenslagen). De wedstrijd, waarvan de deelnemers vooraf niet aan de jury bekend worden gemaakt om ze zodoende niet te beïnvloeden, begint 1 september om 13.30 uur. Elk duo speelt 20 minuten. Burgemeester Meijer zal rond 17.00 uur de prijzen uitreiken. De beste locatie om het concours te volgen is de Luisterplaats in de museumtuin van het Stedelijk Museum. In de tuin zijn op een scherm de beiaardiers te zien. De toegang is gratis.

Artikel delen:

Reageer