Ideeën gezocht voor kunstroute

Zwolle – De gemeente Zwolle nodigt beeldend kunstenaars, architecten en anderen uit om ideeën in te dienen voor een permanente kunstroute van het station naar de Zwolse binnenstad.

Het verbeteren van de route van het station naar de binnenstad is een van de acties uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020. Gastvrijheid vormt daarin de rode draad. De afgelopen jaren is de route onder handen genomen en er ligt nu een gastvrije en veilige route voor bezoekers die van het station naar de binnenstad lopen. Door middel van kunst wordt de route aantrekkelijker en herkenbaar voor bezoekers. Langs de verbeterde route is ter gelegenheid van de opening van De Fundatie dit voorjaar een tijdelijke kunstroute ingericht met levensgrote afbeeldingen van het werk van fotograaf Pieter Henket.

De gemeente roept nu op om een plan te maken voor een permanente kunstroute. Kunst kan bijdragen aan een gevoel van herkenning en welkom voor reizigers die in Zwolle op het station aankomen. De route begint dan ook al in de nieuwe reizigerstunnel, die momenteel door ProRail wordt gebouwd. De aan te leggen kunst(route) moet daarom binnen het ontwerp en de planning van ProRail voor de reizigerstunnel passen en rekening houden met de gewenste beeldkwaliteit voor de binnenstad. De vernieuwde reizigerstunnel gaat naar verwachting in 2015 open. De jaren daarna gaat er nog meer veranderen op en rond het station. Zodra de tunnel klaar is, wordt er een nieuw busstation aangelegd aan de zuidkant van het station. Als dat gereed is, verdwijnen de bussen van het stationsplein aan de noordkant en wordt het plein verkeersvrij. Ook de rotonde gaat verdwijnen en er komt een ondergrondse fietsenstalling. Daarmee krijgt het plein een heel ander aanzien en wordt het een duidelijker en logisch beginpunt voor bezoekers naar de binnenstad.

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer