Lezing “Toen Schutte nog door Zwolle reed”

Op zondag 19 augustus 2007 geeft Ferry Bosman, specialist in personenvervoer, in het Historisch Centrum Overijssel (Van Wevelinkhovenstraat / hoek Eikenstraat 20) een lezing over de geschiedenis van het Zwolse particuliere busbedrijf Schutte’s Tours 1935-1985, met aansluitend een rondleiding over de tentoonstelling “De busse van Skutte … en loop’n det dutte”. De lezing begint om 14:00 uur en de toegang is gratis.

Ferry Bosman, auteur van het boek “Toen Schutte nog door Zwolle reed”, gaat in zijn lezing in op het opmerkelijke verhaal van een ondernemer die in 1935 een busbedrijfje begon. Een ondernemer die bereid bleek een deel van zijn winst uit zijn tourbedrijf te steken in het exploiteren van de Zwolse stadsdienst. Eerdere ondernemers hadden er al snel de brui aan gegeven. Maatschappelijke betrokkenheid enerzijds en slim handelen anderzijds maakte dat Herman Schutte het bedrijf jarenlang net draaiend kon houden. De tijden veranderden: loonexplosies, schaalvergroting, democratisering, overheidssubsidie en gemeente-invloed.

Tegen de tijd dat Hans Schutte het bedrijf in de jaren zeventig overnam, leek het in weinig meer op het gemoedelijke stadsbusbedrijfje dat het ooit was. Overal in het land was er een spanningsveld ontstaan tussen overheidssubsidie enerzijds en ondernemerschap van particuliere openbaar vervoerbedrijven. De los was eraf en velen deden hun bedrijven over aan het NS-concern. Zo ook Schutte. Zijn laatste bedrijfsonderdelen deed hij in 1985, 50 jaar na de start van de hand.

Het boek van Ferry Bosman, “Toen Schutte nog door Zwolle reed” (96 pagina’s, zwart-wit foto’s), kost 19,50 euro en is te koop in het Historisch Centrum Overijssel en de bekende boekhandels.

De tentoonstelling “De busse van Skutte … en loop’n det dutte” is nog te zien tot en met 2 september 2007. Openingstijden Historisch Centrum Overijssel, Van Wevelinkhovenstraat / hoek Eikenstraat 20, Zwolle: dinsdag, woensdag, vrijdag 10-17 uur, donderdag 10-21 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur. Toegang gratis.

Voor meer informatie: www.historischcentrumoverijssel.nl

Artikel delen:

Reageer