Aanleg reclamemast langs A28 bij Brinkhoek

Zwolle – Aan de Haersterveerweg in Zwolle is een start gemaakt met de aanleg van een 20 meter hoge reclamemast. De buurt Brinkhoek protesteerde recent tegen de komst van een 20 meter hoge reclamemast. Al in de maand maart van dit jaar werd de procedure voor deze mast in werking gezet. Voor Mc Donalds gaat een grote wens in vervulling. De fastfoodketen krijgt een megabord langs de snelweg. Op het bord staat ook een verwijzing naar een hotel en het voetbalstadion.

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_03.jpg 

 

Hoe kunnen reclame- of attentiemasten verantwoord ingepast worden om de economische dynamiek van Zwolle te ondersteunen? De gemeenteraad sprak afgelopen maandag over deze kwestie. Het college benoemde daar potentiële criteria en randvoorwaarden. Naast de 6 aanwezige masten wilde het college er nog 8 extra bijplaatsen. GroenLinks was tegen het idee. De PvdA was juist voor het plan van extra masten langs de grotere wegen in en bij Zwolle. Een grote meerderheid van de raad was voor het plan. Er is bij bedrijven en instellingen veel behoefte aan hoge(re) attentiemasten. Zwolle kende vooralsnog onvoldoende mogelijkheden om dergelijke verzoeken goed te kunnen beoordelen.

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_08.jpg  

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_06.jpg 

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_04.jpg

De gemeenteraad heeft eerder aangegeven  dat er beleid zou moeten komen om aanvragen goed te kunnen beoordelen. Er zijn een aantal attentiemogelijkheden in de A28-zone, waar veel passanten zijn. Ook de ‘buitenring’ en de andere Zwolse aanvoerwegen bieden kansen om bedrijvenconcentraties extra onder de aandacht te brengen. 

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_02.jpg 

 

Waarden

In verband met de stedenbouwkundige inpassing zijn een aantal waarden van belang, zoals het ‘groene’ aangezicht van de stad, het woon- en leefkwaliteit in de woonwijken en het historische stadscentrum. Mocht een mast worden toegestaan, dan is daarvoor een Beeld Effect Rapport en een welstandsadvies wenselijk.

 

Mogelijkheden

Een aantal ondernemersverenigingen heeft inmiddels al geïnformeerd naar de mogelijkheden voor hun werkgebied. Ook is er interesse van commerciële partijen die een locatie langs de A28 op het oog hebben. De kosten voor realisatie en exploitatie van de attentiemasten is voor rekening van de initiatiefnemers.

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_07.jpg 

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_05.jpg   

 

03-12-2013_reclamemast_mc_drive_a28_zwolle_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 23
 1. Ik hou wel van een beetje stedelijkheid maar ik vind dit horizonvervuiling. Er staan genoeg flats en kantoren waar je ook reclame op kan zetten/hangen maar nee er moet nu een aparte paal komen…


  ⚠️ Meld

 2. Tsja, als Ikea zodadelijk een enorme paal mag neerzetten kun je anderen dat ook niet weigeren. Precedentwerking.
  Kan de gemeente nu ook maar beter BVG Vastgoed gelijk geven en winkel of speelparadijs toestaan naast Achmea.


  ⚠️ Meld

 3. Dat onding kan ik vanuit mijn achtertuin zien, zonde van mijn mooie landelijke uitzicht.
  Zal ’s avonds ook wel verlicht zijn: tot zover de nachtelijke duisternis achter mijn huis.
  Gemeente: Bedankt!


  ⚠️ Meld

 4. @Pjotr:
  Toen ik dit huis kocht, koos ik bewust voor helemaal aan de rand van de stad, met het prachtige natuurlijke landschap achter.
  Beetje jammer om te stellen dat ik de stad maar zou moeten verlaten omdat de gemeente beslist dat de commercie het maar moet winnen.


  ⚠️ Meld

 5. Toen ik dit huis kocht, koos ik bewust voor helemaal aan de rand van de stad, met het prachtige natuurlijke landschap achter.
  Beetje jammer om te stellen dat ik de stad maar zou moeten verlaten omdat de gemeente beslist dat de commercie het maar moet winnen.

  Wel de lusten, maar niet de lasten dus. Vervelend hoor…:'(


  ⚠️ Meld

 6. Arie, ik begrijp je verhaal wel. Geld verdienen hoeft niet altijd leidend te zijn in besluitvorming. Anderzijds, je bent een van de weinigen die een huis op die plek kan kopen. Die reclamemast staat je geluk vast niet in de weg;)


  ⚠️ Meld

 7. Voor de duidelijkheid:
  Ik woon niet in de Brinkhoek (die bewoners zien de mast helemaal niet door alle bomen rond hun woningen), maar buitenrand AA-Landen.


  ⚠️ Meld

 8. Wat een klagers hier. Begrijpen die dan niet dat het leven van de echte Zwollenaar zonder schreeuwende verwijzingen naar eenheidsbroodjes en dito meubeltjes feitelijk zonder waarde is?


  ⚠️ Meld

 9. Ik was die platte saaie horizon van ons vlakke West-Overijsselse landschap al lang zat.
  Waar je ook keek, alleen maar bomenrijen in al die bonte herfstkleuren, lange linten van rechte sloten, met hier en daar een reiger, zware wolkenluchten die steeds wisselden van vorm.
  En dan weer die zwermen trekvogels die ik aan de horizon naar het zonnige zuiden zag vertrekken, ik werd er zo zwaarmoedig en treurig van.
  Nee, laat maar komen die hoge masten, liefst met flinke neonverlichting erop en met veel kleurige knipperende letters.
  Op alle kruising van wegen graag grote billboards die mij elke keer laten zien welke koopjes de Mediamarkt weer heeft.
  Oh ja, die saaie horizon moet verder dan natuurlijk opgeleukt worden met vrolijk draaiende windmolens van tenminste 20 meter hoog met rode knipperlichten er bovenop.
  En als ik dan ook nog de nieuwe drone van mijn buurman ook nog zoemend boven mijn achtertuintje zie verschijnen, dan kan mijn zwoele zomeravond echt niet meet stuk. ;););)


  ⚠️ Meld

 10. Qua licht vervuiling lijkt me dat nog wel mee te vallen gezien het feit dat er tal van sportvelden zijn daar, die ook volop in het licht staan. Daarnaast is de snelweg ook verlicht dus ik zie dat probleem niet zo!


  ⚠️ Meld

 11. Ik heb vandaag gezien dat de reclamepaal op een locatie komt waar auto’s voor Afrit 20 allang voorgesorteerd hadden moeten zijn. Als ze te laat van rijstrook wisselen vraagt dat om ongelukken. Dit klopt niet!!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.