Levende stadsgeschiedenis moet ondergronds

Ingezonden:

Er is een opvallende beweging gaande waar jullie voor een deel deelgenoot van waren. Allereerst de opvallende oproep van Ralph Keuning, van de Fundatie, om van de Moderne Devotie het centrum van Zwolle cultuurstad te maken. Bijna gelijktijdig brak Geert Mak in Zwolle een lans voor de Moderne Devotie, om daar meer aan te gaan doen.

Tijdens het regionaal ondernemerscongres in de Spiegel op 11-12-2013 werd Herman Pleij gevraagd waarin deze regio zich nu van andere regio’s kan onderscheiden. Hij antwoordde " De Moderne Devotie , als er iets is waarmee jullie je sterk kunnen onderscheiden, dan is dat de Moderne Devotie ". Frits van Oostrom ging een dag later nog verder in Zwolle, hij riep op om de Moderne Devotie als een immaterieel erfgoed weer op te pakken in de regio, provincie maar ook in het land en Europa. Een beweging van "maak de geschiedenis, je identiteit, weer levend"! Wat gebeurt? De afgelopen dagen is de Stichting Levende Stadsgeschiedenis allerlei kostbaarheden uit het gebouw aan de Praubstraat aan het verhuizen naar kelders. Ze mogen er niet meer in, toeristen en bewoners kunnen niet meer het enthousiaste verhaal van onze geschiedenis, inclusief Hanze en Moderne Devotie, horen en zien.

De geschiedenis gaat ondergronds, onduidelijk is voor hoe lang. Maar er is geen plaats voor onze geschiedenis. Hoe bijzonder en vreemd is het dan dat onze burgervader in een comite ter aanbeveling zit voor een beeld van Geert Groote in Deventer. Het blijft een spannende relatie tussen de stad en haar geschiedenis. 

Mink de Vries 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Levende stadsgeschiedenis moet ondergronds”

  1. Klinkt verontrustend, maar ik begrijp er eigenlijk niet veel van. Waarom moet de Stichting levende stadsgeschiedenis uit haar gebouw? De Stichting wordt toch niet opgedoekt?:o

  2. @Dame, Moderne Devotie waar hebben we dat van de week meer gehoord 🙂
    Zegt hij nu dat de groep mensen van de Stichting Levende Stadsgeschiedenis hun onderkomen kwijt zijn geraakt? En wil Mink de Vries, dat hier met ons delen, en zijn bezorgdheid uit spreken?Of begrijp ik het verhaal niet goed?
    Dus dit verhaal roept bij mij alleen maar vraagtekens op.

  3. @Ingrid Wat ik van hun site begrijp is dat ze graag de Hoofdwacht zouden gebruiken. Lijkt me ook een heel passend onderkomen. Dat is kennelijk niet gelukt. De Praubstraat zou “noodhuisvesting” zijn. Maar waarom ze daar nu uit moeten is mij een raadsel.
    En ik begrijp ook niet waarom toeristen en anderen het enthousiaste verhaal niet meer kunnen horen en zien. Werden die kostbaarheden daar tentoongesteld? Dat is voor mij nieuwe info. Zou er graag eens zijn wezen kijken.
    En eens, dat de moderne devotie de moeite waard is om als Zwolle te claimen. Geert Groote mag dan een Deventenaar zijn, er ligt een belangrijk stuk gescheidenis van die beweging in Zwolle.

  4. Moderne Devotie of andere uitingen van godsdienst heeft typisch niet de toekomst. De kerken lopen immers leeg! Ben wel benieuwd naar de achtergronden van de Levende Stadsgeschiedenis. Ik wacht geduldig op een reactie van Observer in deze.

  5. Er is anders veel interesse in dat soort bewegingen. De kerken lopen dan wel leeg, maar er zijn nog veel mensen die religieuze of spirituele belangstelling hebben. Om niet te spreken over belangstelling voor de geschiedenis van de eigen omgeving.

  6. @vdberg, de Sichting Levende Stadsgeschiedenis Zwolle is inderdaad voor een voldongen feit gezet.
    Zelf zouden wij als bestuur nog niet de publiciteit gezocht hebben maar wij moeten de benedenverdieping van het pand aan de Praubstraat inderdaad voor 1 januari ontruimd hebben.
    Aangezien het hele pand aan scholengemeenschap Windesheim verhuurd is en ons geen onderhuurcontract is aangeboden..
    Dat betekent dat we omhoog zitten met onze grote verzameling historische attributen en kostbare en kwetsbare kopieën van middeleeuwse kleding.
    Er wordt naarstig gezocht naar vervangende (betaalbare) nieuwe accomodatie en alle bruikbare tips zijn welkom.

  7. De ruimten onder het stadhuis met de gewelven kamers zijn volgens mij het beste alternatief!
    Overdag hoeft men geen huur te betalen en buiten kantoor uren de bewaking,hier moet een deal te sluiten zijn voor deze belangrijke stichting in Zwolle.
    Bovendien, midden in het Stadscentrum en menig bezoeker, van onze mooie stad komt daar toch al langs.
    Dus,wat let??

Reacties zijn gesloten.