Zwolle is geen IJsseldelta

Ingezonden:

Is het u ook opgevallen? Dat onze mooie stad Zwolle steeds meer in verband wordt gebracht met de term IJsseldelta? Dat is nergens op gebaseerd!

Een paar jaar geleden doemde de naam IJsseldelta op. En niet voor een onbenullig iets; het PEC Zwolle stadion kreeg uit het niets de naam IJsseldelta Stadion. Op 7 juni 2012 werd de nieuwe naam voor het Oosterenk Stadion onthuld. De bedenkers van de naam zetten hun handtekening nagenoeg onzichtbaar op het voetbaltenue, Zwolle Marketing! Wat heeft Zwolle met de IJsseldelta? Niets! Sinds mensenheugenis is het gebied rond en vooral ten zuiden van Kampen het landschap wat IJsseldelta genoemd wordt. Vorige week struikelde in Kampen een raadslid over de kwestie IJsseldelta Zuid, het bestemmingsplan rond de bypass tussen Kampen en Zalk. Hoe zuid moet Zwolle dan wel zijn in het IJsseldelta gebied? Vraag een stadsgenoot in welk gebied hij woont. De kans is zeer groot dat het antwoord niet IJsseldelta zal zijn. Dan het Nationaal Landschap IJsseldelta, de grens loopt van het centrum van Kampen tot en met het centrum van Zwartsluis tot ten noorden van de Zwolse wijk Stadshagen. De stad Zwolle valt daar niet in! Sinds kort is er een IJsseldelta Wandelnetwerk. Dat wordt komende woensdag geopend, in ’s Heerenbroek!

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Volledig eens met deze column. En vooral om het feit dat het PEC Zwolle stadion de naam “ijsseldelta” gekregen heeft. Een verschrikkelijke naam, en ik pleit dan ook weer om de naam ”Oosterenk” terug te nemen. IJsseldelta pfff..


  ⚠️ Meld

 2. het feit dat alles een andere naam krijgt is te zot voor woorden, Zwolle heet al bijna 800 jaar Zwolle waarom nu Ijsseldelta dan kun je Deventer Wijhe en Olst ook wel zo gaan noemen liggen ook aan de IJssel kolder dus


  ⚠️ Meld

 3. Het feit dat onze mooie stad Zwolle steeds meer in verband wordt gebracht is wel degelijk ergens op gebaseerd.

  Het heeft niets te maken met de naamgeving van het stadion van PEC Zwolle op 7 juni 2012.

  Het heeft niets te maken met het Nationaal Landschap IJsseldelta, in het kader waarvan aanstaande woensdag een wandelroute in ??s Heerenbroek wordt onthuld.

  Het heeft niets te maken met de regionale uitwerking Deltaprogramma IJsseldelta en Flevolandse IJsselmeerkust.

  Het heeft alles te maken met de regionale lobby richting in eerste instantie Den Haag en in tweede instantie Brussel.

  Op 24 augustus 2013 is de Regio Zwolle een campagne gestart in het IJsseldelta Stadion, met als doel om de regio onder de aandacht te brengen van volksvertegenwoordigers in Den Haag. Diverse Kamerleden brachten sindsdien een bezoek aan de regio Zwolle. Ook werd de animatiefilm ‘Zwolse Kracht’ aan minister-president Mark Rutte overhandigd. Woensdag 9 oktober jl. was het slotstuk van de campagne. Toen gingen ambassadeurs van de Regio Zwolle met de PEC Zwolle spelersbus naar Den Haag voor een netwerkbijeenkomst met Kamerleden.

  Als economische topregio is de regio IJsseldelta met ??slechts?? drie volksvertegenwoordigers (Slob, Van Hijum en Azmani) in de Tweede Kamer niet oververtegenwoordigd. Regionale belangenbehartiging is ongelooflijk belangrijk.

  Waarom?

  Omdat het van het grootste belang is dat men in Den Haag weet wat er leeft in de regio. Of het nu gaat over de infrastructuur, bedrijventerreinen, opleidingen of de wet- en regelgeving het is belangrijk dat ??Den Haag?? weet welke specifieke (niet Randstedelijke) behoeften en opgaven in onze regio spelen waarvoor rijksgelden benodigd zijn.

  Als blauwvinger juich ik regionale samenwerking in de vorm van de regio IJsseldelta toe omdat dit erop gericht is om ??Den Haag?? te verleiden tot het doen van publieke investeringen en publiek maatwerk voor onze regio.

  Kortom de regio IJsseldelta is eerst en vooral een mooie vorm van regionale samenwerking tussen 18 gemeenten uit 4 provincies (vanuit het besef van wederzijdse afhankelijkheid en in navolging van de Metropoolregio Amsterdam en de Brabantse Stedenrij) gericht op investeringen in onze regio en regionaal maatwerk.  ⚠️ Meld

 4. @Dame & terstal

  Die samenwerking is inderdaad ook(!) onder de naam “Regio Zwolle” bekend. Dat zal de inzender ongetwijfeld beter vinden klinken.

  @viper

  Eerder regionale samenwerking over bestuurlijke grenzen heen van publieke en private partijen om de rijksoverheid ertoe te bewegen om belastinggelden in onze regio te investeren en daarbij regionaal maatwerk te betrachten.

  @Freddy Eikelboom

  Jij snapt het 😉


  ⚠️ Meld

 5. @ElRey, je hebt het nog steeds mis, en dat zal ook zo blijven. De Regio Zwolle heeft geen band of wat dan ook met de Ijsseldelta. De gemeente De Wolden uit Drente doet zelfs mee met Regio Zwolle.


  ⚠️ Meld

 6. @terstal

  Regio Zwolle, regio groot-Zwolle en regio IJsseldelta zijn allemaal synoniemen die in de media gehanteerd worden voor de regionale samenwerking en lobby. Ik geef ook aan dat meerdere gemeenten uit vier provincies hieraan deelnemen.

  @kromhout

  Ik ook niet, maar ikben los daarvan wel blij met de regionale samenwerking.


  ⚠️ Meld

 7. terstal, nu had ik jouw reactie niet gezien.;)
  De merknaam “Zwolle” is bekender dan de “Ijsseldelta” en roept minder misverstanden op.


  ⚠️ Meld

 8. @Dame

  In de media en in de praktijk worden meerdere synoniemen gehanteerd voor de regionale lobby/samenwerking richting Den Haag en Brussel. Op deze wijze wordt de stad Zwolle in verband gebracht met de regio IJsseldelta. Iets dat de inzender kan zijn opgevallen en waar de inzender kennelijk aanstoot aan neemt. Ik denk dat synoniemen als regio Zwolle en/of regio groot Zwolle de inzender beter zullen bevallen en heb slechts proberen te duiden hoe het veelvuldig relateren van Zwolle aan de IJsseldelta verklaard kan worden. Welterusten en morgen gezond weer op.  ⚠️ Meld

 9. Doe maar normaal, geen poespas, je niet laten leiden door mensen die vanwege hun functie IETS moeten verzinnen. Doe maar gewoon: Zwolle!


  ⚠️ Meld

 10. Deze discussie hebben we weken geleden al gehad.

  De enige juiste benaming van de streek waar Zwolle ligt: SALLAND. Geen IJsseldelta, Geen Twente en al helemaal geen Vechtdal.


  ⚠️ Meld

 11. Geografisch gezien ligt Zwolle eigenlijk wel in de IJsseldelta met het Zwartewater en de IJssel. Stadshagen ligt in de polder Mastenbroek dus ligt helemaal in de IJsseldelta.


  ⚠️ Meld

 12. @Slakje:
  Ligging en bereikbaarheid
  Salland is gelegen in de provincie Overijssel en wordt in het westen begrensd door de rivier de IJssel en in het Oosten door de Sallandse Heuvelrug. De gastvrije Hanzestad Deventer en de schitterende plaatsen en gemeenten Deventer, Hellendoorn-Nijverdal, Rijssen-Holten, Olst-Wijhe en Raalte met het levendige Sallandse platteland vormen samen de toeristisch aantrekkelijke regio Salland waar wij u graag verwelkomen.
  bron: http://www.sallandnatuurlijkgastvrij.nl/

  Verder vind ik zelf IJsseldelta best prima klinken. Een delta is een groot iets, kijk bijvoorbeeld naar de Nijldelta die duizenden vierkante kilometers is. En die is tenminste niet gebonden aan gemeente- of provincie-grenzen. Daarmee stoot je ook nog eens minder de andere gemeentes voor het hoofd 🙂


  ⚠️ Meld

 13. http://nl.wikipedia.org/wiki/IJsseldelta_(regio)

  De IJsseldelta is een regio in West Overijssel die het Nationaal Landschap IJsseldelta en de steden Zwolle, Kampen en Hasselt omvat.

  In 2008 kreeg het gebied in navolging van het Nationaal Landschap IJsseldelta haar naam. De IJsseldelta kenmerkt zich door haar mogelijkheden op het gebied van waterrecreatie, Hanzesteden en polderlandschap (waaronder de Polder Mastenbroek, een van de oudste polders van Nederland). Naast de genoemde steden bevinden ook de kernen Zwartsluis, Genemuiden, Mastenbroek, IJsselmuiden en Zalk zich in de IJsseldelta.

  http://www.ijsseldeltaopdekaart.nl/


  ⚠️ Meld

 14. De enige juiste benaming van de streek waar Zwolle ligt: SALLAND.

  Wat dan weer voor Zwolle Zuid geldt, maar niet voor Stadshagen.

  Ach, dat gezeur om een streek. Het is gewoon Zwolle, hoofdstad van Overijssel. En daar horen Twente, Salland en de IJsseldelta ook bij.


  ⚠️ Meld

 15. Ik meen dat er tijden geleden tussen de burgemeester van Zwolle en Kampen contact is geweest over samenwerking van het haven gebied dat bij Kampen aangelegd werd . En dat daar toen het ijsseldeltaplan uit voortgekomen is als ik het goed begrepen heb .Want daaraan zouden Zwolle en Kampen samenwerken


  ⚠️ Meld

 16. De directeur van Zwolle Marketing is via Twitter al twee jaar bezig met een volgende lobby met de naam Nieuwe Hanze. Hij is alleen de enige die het bezigt (gelukkig).


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.