Syfon Westerveldse Aa in gebruik genomen

Zwolle – Begin deze week is de syfon in de Westerveldse Aa in Zwolle door een aantal medewerkers van de gemeente en ons waterschap in gebruik genomen. De syfon bestaat uit een lange duiker met putten die diep onder de Nieuwe Vecht en Boerendanserdijk zijn aangebracht. Deze voorziening is medio 2013 gelijktijdig met de rotonde in de Boerendanserdijk/Rechterland aangelegd.

11.jpg 

Door de aanleg van de syfon is er weer een verbinding ontstaan tussen het zuidelijk en het noordelijk deel van de Westerveldse Aa. De werkzaamheden maken deel uit van het plan ‘revitalisering Westerveldse Aa’ dat aan het eind van de vorige eeuw door de besturen van het waterschap en de gemeente Zwolle is goedgekeurd. In dit plan zijn meerdere aanpassingen aan de Westerveldse Aa beschreven. Het aanbrengen van de syfon is de één na laatste. Resteert nog het in 2014 vispasseerbaar maken van het gemaal Westerveld bij het Zwarte Water.

Met de aanleg van de syphon is de oorspronkelijke afwateringsrichting weer hersteld en kan de vis weer onder de Nieuwe Vecht door zwemmen naar de bovenstroomse paaigebieden. De gemeente Zwolle heeft voorzieningen aangebracht die er voor zorgen dat zoogdieren en amfibieën veilig de Nieuwe Vecht en de Boerendanserdijk kunnen oversteken.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik hoop dat deze voorziening van het Waterschap nuttiger is dan de nog nooit gebruikte hoogwaterkering aan de Pannekoekendijk in het begin van het Zwartewater.
    Ik heb deze nog nooit anders dan wijd open zien staan en zelfs bij de extreme hoogwaterperiode in Nederland van eind november was het klaarblijkelijk niet noodzakelijk om hem te sluiten.
    Ik vraag mij af waarom dat peperdure lelijke ding daar dan gebouwd moest worden?


    ⚠️ Meld

Reageer