Zwolle wil nog meer laaggeletterden bereiken

Zwolle – De gemeente Zwolle wil komend jaar nog meer mensen die laaggeletterd zijn bereiken en helpen om beter te leren lezen en schrijven. Uit de dagelijkse praktijk blijkt dat er zich veel vrijwilligers melden die laaggeletterden op weg willen helpen. Ook steeds meer organisaties in de stad willen weten hoe zij laaggeletterdheid kunnen herkennen, wat er aan te doen is en op welke wijze zij hierbij kunnen ondersteunen. 

 

De gemeente Zwolle zet zich – samen met werkgevers en maatschappelijke organisaties – in om meer inwoners te laten deelnemen aan de arbeidsmarkt en de samenleving. Wethouder Filip van As: “Het kunnen lezen en schrijven is een basisvoorwaarde om mee te kunnen doen. Taal biedt mensen de zelfredzaamheid die nodig is om aan het werk te kunnen of op een andere manier mee te kunnen doen.” In september 2012 is het programma ‘Taal voor het leven’ gestart in de regio IJssel-Vecht, waarvan Zwolle deel uitmaakt. Het programma, uitgevoerd door de Stichting Lezen en Schrijven in opdracht van het ministerie van OCW, verbindt en versterkt bestaande initiatieven in de stad en regio. Samen met organisaties wordt geprobeerd meer laaggeletterden te bereiken en vrijwilligers te vinden die laaggeletterden willen helpen de taal beter te leren beheersen.

 

Vanaf september 2012 hebben er in Zwolle 224 laaggeletterden een taalcursus gevolgd en zijn 77 vrijwilligers opgeleid om laaggeletterden te begeleiden. De gemeente Zwolle wil voor volgend jaar het aantal taalcursussen verhogen naar minimaal 300.  

 

De aanpak van laaggeletterdheid gebeurt niet alleen via taalcursussen. Afgelopen zomer is in de bibliotheek in het centrum het Taalpunt ingericht, waar iedereen met vragen over taal zich kan laten informeren over de scholingsmogelijkheden in de stad. 

 

Werkzoekenden die zich melden bij UWV en de gemeente, worden bij de intake getest op hun taalvaardigheden. Via ‘Taal voor thuis’ worden ouders geholpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal. Verder informeert de gemeente Zwolle in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven werkgevers over de aanpak van laaggeletterdheid op de werkvloer. 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Een tijd terug kreeg ik een geschreven brief over laaggeletterdheid, met het aanbod dit te verbeteren. Of je daar dan die doelgroep mee bereikt.
    Misschien dat ze een plaatjesverhaal huis aan huis door de brievenbussen kunnen doen. Dan bereik je ook de analfabeten.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.