IJsbeelden Festival compleet met Winter in Zwolle

Zwolle – De derde editie van het IJsbeelden Festival in Zwolle heeft inmiddels haar deuren voor het publiek geopend. Sinds de opening op zaterdag 7 december hebben al duizenden bezoekers genoten van de indrukwekkende sneeuw- en ijsbeelden rond het thema ‘200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden’. Zij waren zeer onder de indruk van de details en de pracht van de beelden. Het IJsbeelden Festival, dat plaatsvindt in een 2.000 m² groot tentencomplex op het Rodetorenplein, is nog te bezoeken tot en met zondag 26 januari 2014.

 

07-12-2013_eerste_bezoekers_ijsbeelden_festival_en_schaatsbaan_01.jpg  

 

Veertig Nederlandse en internationale kunstenaars hebben zich meer dan twee weken ingespannen om uit 250.000 kilo ijs en 250.000 kilo sneeuw herkenbare beelden van Nederlandse vorsten te hakken. Tweehonderd jaar geleden werd Willem I in Nederland binnengehaald als soeverein vorst. Op 16 maart 1815 riep hij zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en het hertogdom Luxemburg. Deze titel werd later tijdens het Congres Wenen, dat na de definitieve val van Napoleon plaatsvond, door de Europese mogendheden erkend.

Wat is er te zien?

Vanaf Koning Willem I komen alle Nederlandse koningen en koninginnen in beeld. Maar er is ook plaats voor de troon in de Ridderzaal, Huis ten Bosch, prins Bernhard en het Wereld Natuur Fonds, prins Willem-Alexander als W.A. van Buren in de Elfstedentocht, het huwelijk van onze huidige koning met Koningin Máxima en een immense Gouden Koets. Als bezoeker kun je door deze zeer gedetailleerde koets, op ware grootte, lopen en even stil gaan staan bij het raampje in de deur. Een leuk fotomoment. Kinderen genieten niet alleen van het naar beneden zoeven van de ijsglijbaan, ze reageren ook zeer enthousiast bij het zien van herkenbare beelden van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, en de prinsesjes op het balkon van Paleis op de Dam tijdens de abdicatie.

 

Maar een geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden is niet compleet als de aanloop daar naartoe niet wordt belicht. Daarom besteedt het IJsbeelden Festival Zwolle ook ruim aandacht aan de voorlopers van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals de Vader des Vaderlands Willem van Oranje (ook wel bekend als Willem de Zwijger), Maurits van Oranje, Johan van Oldenbarnevelt, de vele stadhouders en Lodewijk Napoleon. 

 

Winter in Zwolle

In het kader van Winter in Zwolle heeft de organisatie van het IJsbeelden Festival een unieke samenwerking gerealiseerd met de stad. Vier je winter in Zwolle niet alleen met hèt internationale IJsbeelden Festival, maar ook met onder andere Marino Marini en Tropisch Koninkrijk in Museum De Fundatie, de Sprookjesdriedaagse en vele andere topvoorstellingen in Odeon de Spiegel en Boekhandel Waanders, de mooiste boekhandel van het land, in de Broeren. Ook de lampenkappen in de Sassenstraat (Sassenstraat Allicht) dragen bij aan de unieke beleving van Winters Zwolle. De lancering van de campagne ‘Winter in Zwolle’, uitgevoerd door Theo Rietkerk, Gedeputeerde van de Provincie Overijssel, vond vandaag plaats bij het IJsbeelden Festival.

 

Openingstijden

Het IJsbeelden Festival in Zwolle is van zaterdag 7 december 2013 tot en met zondag 26 januari 2014 dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, op donderdagen van 10.00 tot 21.00 uur. Tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag is het IJsbeelden Festival gewoon geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Entreeprijzen

De entreeprijs voor volwassenen bedraagt € 9,50. Voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar kost een kaartje € 5,50. Kinderen onder de vijf jaar mogen onder begeleiding van een ouder het festival gratis bezoeken. Een familieticket, bestaande uit kaarten voor twee volwassenen en twee kinderen vanaf 5 jaar, kost € 25,00. 65-plussers betalen voor een kaartje € 7,00. Honden worden niet toegelaten in de ruimte met de ijs- en sneeuwbeelden.

 

 

Meer informatie over het IJsbeelden Festival is te vinden op www.ijsbeelden.nl.

Artikel delen:

Reageer