Bijzondere Maria-processie bij de Peperbus

De toren van de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in Zwolle, beter bekend als de Peperbus, is al eeuwenlang het bekendste uithangbord van de overwegend protestantse hoofdstad van Overijssel. Van de bijna tweehonderd rooms-katholieken die in de basiliek ’s zondags de mis bijwonen, is buiten de kerkpoort weinig te merken. Dat gaat veranderen.

Woensdag 15 augustus beleeft Zwolle op de dag dat de RK-Kerk Maria Tenhemelopneming viert, een heuse primeur: de eerste Maria-processie sinds eeuwen. Ook in Zwolle gold, als zoveel steden boven de grote rivieren, een processieverbod. Nadat dat verbod, een eeuwenoud overblijfsel van de Reformatie, eind jaren tachtig was opgeheven, nam het aantal katholieke rondgangen in Noord-Nederland toe. De Maria-processie is de tweede processie in Zwolle binnen veertien maanden. Op zondag 4 juni 2006 werd onder grote belangstelling de reliekschrijn van de middeleeuwse theoloog Thomas a Kempis (1379-1471) in de eerste Zwolse processie sinds eeuwen naar de Peperbuskerk gebracht.

De overbrenging van de stoffelijke resten van de auteur van het geschrift ‘Over de Navolging van Christus’, na de Bijbel mogelijk het belangrijkste werk uit de christelijke geschiedenis, lijkt het zelfbewustzijn van de Zwolse katholieken te hebben opgepoetst.

Toch kwam het idee voor de Maria-processie uit andere hoek. Het is geïnspireerd op de processie voor Onze Lieve Vrouw ter Nood in het Noord-Hollandse Heiloo. ,,Een processie is een heel mooie manier om ons geloof aan de stad te tonen”, zegt initiatiefneemster Jacintha Lagemaat.

Bron: Trouw

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Als protestant begeef ik me nu op glad ijs, maar ik waag toch een poging:
    Volgens mij hoef je een aflaat tegenwoordig niet meer te kopen, maar kun je die verkrijgen door bijvoorbeeld aan een processie mee te doen. Ik weet overigens niet zeker of dat ook voor deze processie geld.
    Alleen komen kijken zal zeker niet genoeg zijn.    ⚠️ Meld

  2. Vooruitblikkend op augustus kijken we al weer uit naar het grote parochiefeest van 15 augustus: Maria ten Hemelopneming, patroonfeest van de basiliek. Om 18.30 begint de opstelling voor de processie die om de basiliek gehouden wordt. Vanaf 18.45 begint de processie. Om 19.00 uur wordt de eucharistie gevierd met medewerking van drie koren die regelmatig in de basiliek zingen. Aansluitend is er een orgelconcert in het teken van Maria, gegeven door basiliekorganist Gerard Keilholtz en pastoor Peter van der Weide. Tevens is er medewerking van enkele solisten en staat het ‘Ave Maria’ centraal.    ⚠️ Meld

Reageer