Mogelijkheden voor Anningahof

Zwolle – Het was flink schrikken voor Hib Anninga toen hij een paar jaar geleden hoorde dat de N340 dwars door zijn beeldentuin en Landgoed Anningahof zou lopen. Provincie en gemeente wilden aanvankelijk een algehele verplaatsing van het beeldenpark onderzoeken. Daar dacht Anninga anders over. Inmiddels zijn alle partijen tevreden. 

Of de gele verfbrem, de grote pimpernel en de wilde orchideeën straks opnieuw weelderig zullen bloeien op het nieuw aan te leggen deel van de beeldentuin, is nog afwachten. Toch heeft Hib Anninga van Landgoed Anningahof vrede met de oplossing die is bedacht door hemzelf, de provincie en de gemeente. ‘Op een bepaald moment heb ik besloten om de knop om te zetten en niet langer te treuren, maar vooruit te kijken. Ik probeer het ook te zien als een uitdaging.’ Dankzij de aankoop van een naastgelegen boerderij en bijbehorend land door de provincie, kan de beeldentuin vlakbij de huidige locatie opnieuw worden aangelegd.

‘Ik zie niet langer op tegen de aanleg van een nieuw park, wel tegen het onderhoud de eerste paar jaar en dan met name de enorme hoeveelheid onkruid. Ik zal hulp nodig hebben bij het bijhouden daarvan, maar dat weerhoudt me er niet van om er volop tegenaan te gaan. Ik wil een mooi stuk natuur en een mooi park nalaten. Verder zal ik er goed op moeten letten dat de kosten van de aanleg niet uit de hand lopen, want iedereen weet uit ervaring dat elke verbouwing dat uiteindelijk toch doet.’

Door de aankoop van de boerderij en de aangrenzende percelen, behoudt de tuin haar status van landgoed. Ook kan Hib Anninga blijven wonen op de plek waarmee hij een emotionele binding heeft. Niet alleen omdat hij er deels opgroeide, ook omdat hij hier eigenhandig vanaf 2001 zijn droom realiseerde: een beeldentuin die nationaal en internationaal erkend is. Die beeldentuin komt straks wel vlak langs een 4-baansweg te liggen, maar ook daar is een oplossing voor. De gemeente legt een geluidswal aan. ‘Uiteindelijk ben ik tevreden met hoe het tot dusver allemaal gelopen is, maar het blijft een kwestie van geven en nemen. Het contact met de gemeente verliep overigens uitstekend. Ik kon mensen die ik nodig had rechtstreeks benaderen en dat was prettig. Voor het gehele gebied tussen de nieuwe N340 en de Vecht zie ik inmiddels meer mogelijkheden dan beperkingen.

De combinatie van locatie en natuur leent zich bijvoorbeeld heel goed voor andere speciale tentoonstellingen, kleinere evenementen en beurzen. Ook een klein Ecodrome met dieren- en speeltuin en horeca voor het hele gezin is mogelijk. Net als een kleinschalig zorgcentrum!’ Lachend: En misschien dat de bewoners mij dan weer in de tuin kunnen helpen.’

www.anningahof.nl

Bron: Nieuwsbrief economische zaken Gemeente Zwolle 

Artikel delen: