Jong en oud vinden elkaar in keuken IJsselheem

Zwolle – ‘In de buurt van de locatie Kleimos (Zwolle)  waar ik als woonbegeleider werk, staat de prachtige locatie Werkeren van woonzorgconcern IJsselheem.’, vertelt Ron Bollebakker van de RIBW Groep Overijssel. ‘Ze hebben daar onder meer een ruime sportzaal, een gezellig restaurant en een goed geoutilleerde keuken. Omdat dit interessante mogelijkheden biedt voor de cliënten van de RIBW, ben ik met de manager van Werkeren, Arjan Jansen, het gesprek over samenwerkingsmogelijkheden aangegaan. Toen ik hoorde dat hun keuken ’s avonds niet gebruikt wordt, hebben we een pilot kookmodule opgestart.’ 

 

Elke twee weken koken en eten een paar ouderen van IJsselheem samen met enkele jonge RIBW-cliënten. ‘Dat gaat heel goed. Ze werken goed samen; de sfeer is uitstekend en na het eten wordt er nog gezellig nagepraat bij een kopje koffie.’ Arjan Jansen: ‘Het is de intentie van IJsselheem om vanuit de participatiegedachten mee te werken aan samenwerkingsvragen die er vanuit de wijk komen. In dit geval kwam er een vraag van RIBW-jongeren die graag wilden leren koken. IJsselheem beschikt niet alleen over de geschikte faciliteiten, maar ook over mensen die soms 80 jaar en meer levenservaring hebben. Door deze beide groepen bij elkaar te brengen, kunnen ze van elkaar leren en hebben beide een zinvolle dagbesteding. Zo is er door samenwerking een win-win situatie ontstaan.’

Evalueren
Binnenkort wordt de pilot geëvalueerd. ‘Mijn idee is om dit verder uit te breiden en dan samen te koken en te eten met wijkbewoners en cliënten van andere instellingen hier in de buurt’, blikt Ron enthousiast vooruit.

 

De RIBW Groep Overijssel staat voor Regionale Instelling voor Begeleiding bij Wonen Werken en Welzijn in Overijssel. Ongeveer 800 medewerkers begeleiden ruim 2000 cliënten met een psychische beperking. Een wijkgerichte aanpak vindt de RIBW erg belangrijk, want meedoen in de samenleving begint dichtbij, vanuit de plek waar de cliënt woont en leeft.

Kijk voor meer informatie op: www.ribwgo.nl

Woonzorgconcern IJsselheem is specialist in de ouderenzorg en biedt verschillende vormen van wonen, zorg en dienstverlening vanuit dertien locaties in de regio Kampen, Zwartewaterland en Zwolle. IJsselheem fungeert als een thuisbasis voor een aangenaam leven en wil zorg en diensten leveren daar waar de cliënt woont. 

Werkeren is een eigentijds woon-, zorg- en dienstencentrum in de nieuwbouwwijk Stadshagen. In 2003 aan de rand van het winkelcentrum, nabij de bibliotheek en het Cultuurhuis, gebouwd onder één dak met Gezondheidshuis Stadshagen. Alle 1e lijns zorg is binnen handbereik. In ruime en comfortabele appartementen levert IJsselheem zorg op maat.

 

Onder de 48 mensen die er wonen zijn er 12 personen met een gerontopsychiatrische achtergrond die aangepaste zorg ontvangen. Op de begane grond is er een Grand Café, verschillende zalen voor het verenigingsleven voor ouderen, zoals biljart, sjoelen, handwerkgroep en grotere ontspanning activiteiten, als Film, bongo en muziekmiddag/avonden.                                                                                            Alle centrale activiteiten zijn toegankelijk voor zowel bewoners van Werkeren als bewoners uit de buurt. We willen ook graag een ontmoeting plaats zijn voor bewoners uit de wijk Stadhagen.

U kunt ons volgen op Facebook: www.facebook.com/werkeren

Artikel delen:

Reageer