Ondernemers willen 17 koopzondagen

Zwolle – De eerste zondag van de maand koopzondag. Ondernemersvereniging CityCentrum Zwolle probeert samen met Zwolle Marketing tenminste vier koopzondagen in het jaar een bijzondere invulling te geven aan de hand van de seizoenen.

koopzondagen-20142-300x106.png 

CityCentrum Zwolle gaat met het nieuwe college in onderhandeling over de koopzondagen in de tweede helft van 2014, met als inzet 12 vaste koopzondagen per jaar en vijf zogenaamde vrije koopzondagen.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. er wordt hierdoor niet meer personeel aangenomen dat op zondagen gaat werken aangezien ze niet voor 4 uur per week worden aangenomen.( de andere uren in de week zijn meestal al voldoende bezet)

  hierdoor krijg je dus wel dat winkelpersoneel steeds meer op zondagen gaat werken. dit is trouwens niet alleen op de zondag, kijk alleen al eens hoeveel extra koopavonden er tegenwoordig worden gehouden, drie extra koopavonden voor sinterklaas en drie voor de kerstdagen.

  er wordt steeds vaker een zogenoemde ”vip” avonden georganiseerd waar het personeel ook allemaal kan opdraven.

  nu kunnen we allemaal makkelijk zeggen dit weet je wanneer je in een winkel werkt, deels ben ik het hiermee eens.
  echter komen er steeds meer dagen bij die er gewerkt moeten worden zonder overleg en er van uitgaande dat iedereen zo maar weer elke dag kan werken.  ⚠️ Meld

 2. Als Zwolle ene echte stad wil worden en een echte hoofdstad van een goed draaiende economische provincie wil zijn, dan zullen alle winkels toch echt elke zondag open moeten. Meer omzet is meer werkgelegenheid is meer winkels en een daaruit volgt weer een beter economie. We belangrijk is dat dan de de Vismarkt en vooral de Melkmarkt opgeknapt worden want het lijkt nu wel een doodse en verlaten oostblokstad.


  ⚠️ Meld

 3. Kopen, kopen. Werken, werken.

  1 inkomen is allang niet meer genoeg. Het weekend vrij kan ook niet meer.

  Kopen, kopen, werken, werken, meer, meer.

  Alles voor de heilig verklaarde economie. Geld is nog de enige waarde. Wat een treurige waanzin. Vind ik.

  Denk er eens over na.


  ⚠️ Meld

 4. Het is heel simpel!!!
  Mensen die op zondagen willen winkelen doen dat gewoon mensen die het niet willen svp op je luie reet gewoon thuis blijven zitten en niet zeuren!!!

  Wat het personeel betreft dat krijgt op zondagen 2x zoveel uitbetaald dus…
  Op zondag winkelen in Zwolle is gewoon gezellig!!!


  ⚠️ Meld

 5. Mensen die op zondagen willen winkelen doen dat gewoon mensen die het niet willen svp op je luie reet gewoon thuis blijven zitten en niet zeuren!!!

  Ik vind deze reactie wel heel erg ongenuanceerd.
  Winkelpersoneel moet over het algemeen hard werken en ze zijn zeker niet lui te noemen. Maar meneer br, soms hebben mensen principes en willen die ene dag in de week op een andere manier doorbrengen.
  In deze tijd dat iedereen vaak alleen om zn rechten schreeuwt moeten winkelwerknemers zeker het recht hebben om de zondagsrust te kunnen genieten zonder dat daar sancties op staan.


  ⚠️ Meld

 6. Zwolle heeft circa 125 duizend inwoners en is naar inwonertal de 20ste gemeente van Nederland . Maar terwijl in de andere grote Nederlandse steden elke week koopzondag allang de normaalste zaak van de wereld is, moet in Zwolle ook wel de hoofdstad van de bible belt genoemd nog gezeurd worden om 4 zondagjes erbij..


  ⚠️ Meld

 7. @Observer van mij mogen ze op zondag werken zolang ze dat zelf willen, want als je als weekendhulp wordt aangenomen staat het duidelijk in je arbeidsovereenkomst dat je op zondag(en) ben bereid te werken dus… Doordeweeks zijn andere medewerkers aan het werk.. Het is dus wat rechten en plichten betreft..
  Hierbij ook het feit dat als de winkels op zondag open kunnen zijn dat er voor de horeca Zwolle ook goed zal zijn..
  Maar als het dezefde verhaal gaat worden zoals het met IKEA wordt, jaren lang gezeur en tegenwerken , maar goed we zullen zien


  ⚠️ Meld

 8. T’ja, wederom de discussie. Zelf werkzaam in de horeca, dus ook op zondagen werken. Mensen in verzorgende beroepen, politie en andere hulpdiensten werken ook enkele zondagen per maand. Dan door de week, een dag vrij. Ook wel lekker hoor.
  Men kan in die winkels toch ook bij toerbeurt werken, Hoe laat gaan de winkels op zondag open en sluiten ze weer? 4 of 5 uurtjes open op een zondag?


  ⚠️ Meld

 9. hoe kan er meer omzet zijn als je op zondag open gaat, 1 euro kun je maar 1x uitgeven dus de euro die op zondag wordt besteed kan je op een andere dag niet uitgeven, dus wie denk dat er meer omzet komt “slaap lekker verder” ook is het niet altijd zo dat de zondag extra wordt betaald aan het personeel vaak wordt er dan in de week minder gewerkt


  ⚠️ Meld

 10. @ Ans

  Dat is nou economie, ja er wordt op zondag veel meer uitgegeven, waarom zouden anders de winkels in alle grote steden op zondag open zijn?


  ⚠️ Meld

 11. Dat is nou economie, ja er wordt op zondag veel meer uitgegeven, waarom zouden anders de winkels in alle grote steden op zondag open zijn?

  Waarom zouden we onze belangen altijd moeten afstellen op de economie? Laten we de economie maar afstellen op onze belangen, zo was economie ook ooit bedoeld.


  ⚠️ Meld

 12. Niemand kan je verplichten te werken op zondag, als je daar nu al werkt. Dus ik zie het probleem echt niet. Sowieso gaan de tegenstanders er hier vanuit dat medewerkers alles moeten doen wat de baas vraagt. Wat natuurlijk klinkklare onzin is.


  ⚠️ Meld

 13. Niemand kan het je verplichten, maar bij solliciteren kan het wel een probleem vormen. Als er in een functiebeschrijving staat dat zondagsdiensten erbij horen, dan kom je er als ‘weigeraar’ niet voor in aanmerking. Zo worden de kansen op de arbeidsmarkt wel degelijk verkleind. Tuurlijk zit daar een stukje persoonlijke keuze in, ik zou er ook geen problemen mee hebben, maar op deze manier krijgen persoonlijke keuzes wel steeds minder de ruimte omdat de consequenties ervan onevenredig hoog zijn.


  ⚠️ Meld

 14. Leven en laten leven, ik heb nog nooit gehoord van massale protest-demonstraties aangaande het werken in een een winkel op zondag!


  ⚠️ Meld

 15. Ik lees hier bij sommige reacties, dat in andere steden van dezelfde omvang de winkels elke zondag open zijn, maar dat is alleen in steden als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zo. En in Utrecht mogen de winkels sinds kort ook altijd op zondag open. Maar in de meeste andere steden is dat niet zo. Elke zondag open is wat mij betreft overdreven, maar ik heb al eerder gesteld dat een stad als Zwolle wel met haar tijd mee moet gaan.

  Als Zwolle gewoon standaard iedere eerste zondag van de maand de winkels open doet, is dat qua koopzondagen al 12. Dat is al goed. Daarnaast hebben winkeliers de mogelijkheid om de winkels te openen op feestdagen, iets wat overigens niet gebeurd. Voor zover mij bekend zijn een aantal winkels alleen op Hemelvaartsdag open geweest dit jaar. De andere feestdagen was alles dicht. Dus winkeliers zitten er zelf ook niet op te wachten mbt de feestdagen.

  Misschien wordt het tijd voor een verschuiving van de winkeltijden, zoals in Duitsland. ’s morgens om half 10 als de winkels al open gaan, is er niets te beleven in de stad. Als je de winkeltijden verplaatst, zoals bij onze oosterburen, naar 11.00/12.00 tot 20.00 uur is dat al een hele verbetering, de koopavond kan dan eveneens vervallen en zelfs zou je zover kunnen gaan om dan het aantal koopzondagen te beperken. Kortom, een mooie discussie maar uiteindelijk draait het allemaal toch om verschuiven denk ik.


  ⚠️ Meld

 16. @Peters, misschien een leuk idee die verschuiving. Maar dat betekent als je fulltime werkt, dat je iedere dag tot 20.00 uur moet werken en je op je werk warm eet. En als je een gezinsleven hebt??? Lekker gezellig. Werk jij ook in een winkel? Vast niet!


  ⚠️ Meld

 17. Volgens mij is het wel zo dat als je van maa t/m vr in de winkel werkt dat je dan op zat en zon niet hoeft te werken, tenzij je voor iem moet invallen of zo en als je als weekendhulp werkt dan ben je dus donavond,za en op koopzondagen moet werken verplicht…
  IK vind zelf dat die mensen nog blij moeten als ze in deze moeilijke tijden mogen /kunnen werken en dan meer uitbetaald op zondag krijgen dat gezeur is beetje kinderachtig, maar ja dat gebeurt dus ook wel eens..:)


  ⚠️ Meld

 18. Die mensen die in een nieuw systeem op zondag gaan werken, zijn een andere dag vrij. Het is nog steeds zo dat werknemers een contract van maximaal rond de 40 h/w hebben. Wat dat betreft maakt het niet heel veel uit of je nou op zondag of op dinsdag vrij bent. Komt misschien nog wel handiger uit met hobby’s.


  ⚠️ Meld

 19. Zoals eerder al terecht opgemerkt: mensen geven hun euro maar één keer uit. Wanneer hij nu op zondag uit wordt gegeven, dan gebeurt dat door de week niet. De winkelier moet echter wel meer personeel aannemen om alle dagen genoeg bezetting te hebben. Mijn gevoel is dat het uiteindelijk minder oplevert voor de winkelier.

  De enige reden waarom winkels toch mee moeten: als de concurrent het wel doet, verlies je marktaandeel. Mijn idee is dat het dus juist goed is als de gemeente hier beperkingen oplegt. Wanneer dat niet gebeurt, wordt het m.i. een wedloop waar uiteindelijk ieders omzet gelijk blijft, maar de winst afneemt door hogere kosten.


  ⚠️ Meld

 20. @Wilbert in dat geval zeg ik: alle winkels dicht op zondag t/m woensdag. Dan kunnen we ons geld op die andere dagen uitgeven. Als we dan niet kunnen, hebben we gewoon pech.


  ⚠️ Meld

Reageer