Berkumstede onder verscherpt toezicht

Zwolle – De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Berkumstede, centrum voor wonen en welzijn in Zwolle onder verscherpt toezicht gesteld. Dat maakte de IGZ donderdag bekend.

Berkumstede levert zorg aan ruim vijftig cliënten met psychogeriatrische en lichamelijke klachten en thuiszorg aan vijftig cliënten. Uit onderzoek van de inspectie bleek dat bij Berkumstede structurele tekortkomingen bestaan in de zorgverlening. De medewerkers waren onvoldoende deskundig op het gebied van het signaleren van risico’s, preventie en vrijheidsbeperking. De zorgplannen voldeden niet aan de wettelijke eisen en pasten niet of voldoende bij de wensen, behoeften en mogelijkheden van de cliënt. Bovendien was de medicatieveiligheid onvoldoende. Uit het onderzoek van de inspectie werd duidelijk dat Berkumstede had gewerkt aan de verbeteringen die de inspectie had geëist, maar dat verschillende factoren de voortgang hadden belemmerd. Veel tijd werd in beslag genomen door de verhuizing van cliënten naar de nieuwbouw en de voorgenomen fusie met Stichting Driezorg. De inspectie vindt dat er in deze periode onvoldoende gestuurd is op de structurele verbetering van de zorg.

Berkumstede staat nu voor zes maanden onder verscherpt toezicht. In deze periode moet de instelling de inspectie op de hoogte houden van de vooruitgang. De IGZ blijft Berkumstede met onverwachte bezoeken volgen tot de zorg weer in orde is.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer