Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle

Zwolle – Op donderdagavond 19 december gaf Hildo van Engen (Streekarchief Langstraat Heusden Altena) een lezing over een nieuw topstuk wat het Historisch Centrum Overijssel (HCO) onlangs in de collectie heeft opgenomen. Hiermee werd het nieuwe stuk gepresenteerd aan pers en publiek. Het HCO kon de hand leggen op een uniek boek uit de 15e eeuw met veel nieuwe informatie over de middeleeuwse stad Zwolle. Het gaat hier om het “Rentenboek van het Olde Beghijnenhuis te Zwolle”. Het boek is ontstaan rond het jaar 1406.

19-12-2013_lezing_over_het_renteboek_oude_vrouwen_convent-hco_02.jpg

De naam “rentenboek” is wat misleidend. Daarbij denken we tegenwoordig aan hypotheken of de aanwas op spaargeld, maar met renten werden in de middeleeuwen schenkingen bedoeld. Wie het kon missen schonk in de tijd voor de verzorgingsstaat een deel van zijn zilverlingen aan bejaarden, zieken of behoeftigen. Het Olde Beghijnenhuis –geen klooster maar een vrouwenhuis- dreef op dergelijke liefdadigheid, al brachten ook de inwonende vrouwen heel wat geld binnen. Zo begint het rentenboek met een alinea over drie zussen die het convent aan de Praubstraat betrokken. Mocht een van de zussen het huis verlaten, dan zouden haar bezittingen toevallen aan het Beghijnenhuis als was ze gestorven, waarschuwde de schrijver. Bij zijn dankwoord aan de heer van Engen vertelde HCO directeur Bert de Vries dat er nog veel onderzoek aan het boek gedaan zal worden waarbij mogelijk nog weer veel nieuwe aspecten van de Zwolse geschiedenis aan het licht kunnen komen.

rimg0101.jpg

Foto: Bert Dijkink

19-12-2013_lezing_over_het_renteboek_oude_vrouwen_convent-hco_03.jpg

19-12-2013_lezing_over_het_renteboek_oude_vrouwen_convent-hco_04.jpg 

Via Lees verder meer foto’s…

rimg0096.jpg

Foto’s: Bert Dijkink

rimg0102.jpg 

 19-12-2013_lezing_over_het_renteboek_oude_vrouwen_convent-hco_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 9
 1. @Dame, tja, daar vraag je me wat, hhaha,
  Maar het komt erop neer dat een ooggetuige in 1572 in het boek schrijft dat de Geuzen de stad binentrekken en alle kostbaarheden, goud en zilver uit de kerken roven, en dat niemand er wat van durft te zeggen.


  ⚠️ Meld

 2. Geert Mak heeft met iemand anders mooie boeken gemaakt “Ooggetuigen van de …”. Daarin staan originele verhalen van ooggetuigen door de eeuwen heen. Geeft anders dan historische beschrijvingen niet alleen een inkijk in het leven van die tijd maar ook in de emoties die dat opriep.


  ⚠️ Meld

 3. Vast ook wel in de bibliotheek, maar ook via Waanders webshop.
  OOGGETUIGEN VAN DE VADERLANDSE GESCHIEDENIS In meer dan honderd reportages ?? 12,50 Geert Mak
  OOGGETUIGEN VAN DE WERELDGESCHIEDENIS In meer dan honderd reportages
  ?? 12,50 Geert Mak & René van Stipriaan

  Is echt geweldig leesvoer.


  ⚠️ Meld

Reageer