Niels de Goey laat zijn buizerd uit

Zwolle – Het is even een vreemd gezicht, maar de inwoners van Stadshagen en bezoekers van het Engelse werk kennen hem inmiddels allemaal. Niels de Goey van Roofvogel Zwolle loopt dagelijks een rondje met één van zijn vogels, en is regelmatig te vinden in het Engelse werk. Na een jarenlange fascinatie voor, en het houden van roofvogels gaat Niels in 2014 van zijn hobby zijn beroep maken.

hunter_kinderfeestje_2.jpg

Niels: "Afgelopen jaar heb ik onderzocht of het haalbaar is van mijn hobby mijn beroep te maken en mijn diensten commercieel aan te gaan bieden. Het hoofddoel van deze diensten is educatie. Hierbij moet je denken aan voorlichting op scholen, demonstraties en bijvoorbeeld ook een bezoekje aan zorginstellingen. Zo heb ik dit jaar al een bezoek gebracht aan woonzorgcentrum de Esdoorn en de Molenhof. Maar ook fotoshoots, teambuildingdagen, kinderfeestjes en het aanvliegen van trouwringen behoren tot de mogelijkheden."

esdoorn_mevrouw.jpg

esdoorn_2.jpg 

Om mensen een unieke mogelijkheid te geven kennis te maken met mijn bedrijf, ben ik een actie gestart op facebook. Je kunt bij deze actie bieden op een bezoek aan mij en mijn Roofvogels. Ik zal dan een heleboel uitleg geven, je mag mee trainen en uiteraard zullen we ook een stuk gaan wandelen. Na afloop zal een professionele fotograaf een fotoshoot verzorgen. De actie is gestart op 18 december en zal lopen tot 24 december 12 uur ’s nachts. De opbrengsten komen geheel ten goede aan Serious Request. Niels is erg trots want inmiddels staat het hoogste bod al op 140 euro. Wil je meebieden op deze actie kan dit via www.facebook.com/roofvogel.zwolle, of door een mailtje te sturen via www.roofvogelzwolle.com.

Niels weet het bijna zeker. De sperweruil is niet uit het wild afkomstig. Dit jaar is er een sperweruil ontsnapt in Zeewolde en het lijkt erg waarschijnlijk dat het om deze uil gaat. Niels: "De uil is totaal niet schuw en jaagt tot op vijf meter afstand van mensen. De foto van de poten waarop geen ring zichtbaar is zegt mij niets. Zo’n vogel krijgt vrij kort na zijn geboorte een kleine ring om, daarna begroeien zijn poten met veren waardoor het makkelijk mogelijk is dat deze ring onzichtbaar onder het verendek is komen te zitten. Mijns inziens zou een wilde vogel zich niet op deze manier laten benaderen. Ik heb dus ook een sterk vermoeden dat het hier gaat om een zogenaamd "imprint" exemplaar (door de mens groot gebracht)"

Artikel delen:
Reacties 165
 1. De actie die ik ben gestort is voor Serious Request 2013. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan Serious Request. Ik heb inmiddels verzocht of Weblog Zwolle dit even aan wil passen in de tekst 😉  ⚠️ Meld

 2. Kijk, dan wordt er toch een doel bereikt! Ook de mensen die me nog niet kennen worden op deze manier bereikt 😉 Wil je me nog beter leren kennen dan kan je mee bieden op de actie voor Serious Request 😉


  ⚠️ Meld

 3. @janvandijk

  Ga je met belangrijkere zaken bezig houden, deze vogels hebben het beter dan menig kat/hond.

  Moeten we dan veemarkten/vogelshows/hondenshows gaan verbieden!


  ⚠️ Meld

 4. @GerritJan ; wat mij betreft idd die beestenshows verbieden. Zangkanaries hun hele leven in kooien/kooitjes; geparfumeerde poedels met strikjes… hoever wil je van de natuur afstaan? Alles ter faveure van de baasjes.

  Eens met Jan van Dijk en Buteo (what’s in a name..).

  Educatie kan prima met verhalen en bestaande plaatjes en filmpjes.


  ⚠️ Meld

 5. En die @janvandijk heeft ook weer wat te zeiken. Is het niet bij de Wythemerplas dan wel weer tav die artikel. Lijkt mij een stukje promotie voor roofvogels


  ⚠️ Meld

 6. Een valkenier heeft een slechtvalk of een havik, mogelijk beide, en mag met die roofvogel(s) jagen. Een roofvogelhouder heeft één of meer roofvogels, maar geen vergunning om met die roofvogel(s) te jagen. Als de Goey een valkenier is, waar ik aan twijfel, dan zal hij zich niet inlaten met ??fotoshoots, teambuildingdagen, kinderfeestjes, het aanvliegen van trouwringen?? en meer van dit soort onzinnige acties. ??Het hoofddoel van deze diensten is educatie??. Educatie doe je op de plek waar dat zinvol is, in de natuur waar de roofvogel zijn natuurlijk gedrag vertoont en waar deze te zien is, maar wel met enige moeite. Want dat is kenmerkend aan roofvogels, ze hebben niets met mensen. Ook de Goey degradeert roofvogels tot kanariepietjes.


  ⚠️ Meld

 7. Een dergelijke roofvogelshow heeft helemaal niets met natuur te maken en het zou verboden moeten worden om dat dit soort roofvogelshows gehouden mogen worden.

  Roofvogels horen thuis in de vrije natuur en er zijn genoeg manieren om in de vrije natuur van roofvogels te genieten. Alleen door gewoon zelf naar buiten te gaan, of met een excursie van een vogelwerkgroep.

  Ik ben het dan ook volkomen eens met mijn naamgenoot Jan van Dijk (geen familie).


  ⚠️ Meld

 8. Katten en honden horen ook niet in onze natuur. Laat al deze zeurpieten hier zich maar druk maken om het kattenoverschot!

  Of de Goey nou wel of geen valkenier is, lijkt mij het belangrijkst dat hij goed is voor zijn vogels. Overigens als je gewoon even op google zoekt doen ook de echte valkeniers erg veel aan commerciele diensten. Deze mensen kunnen echt niet leven van alleen de jacht, dus denk niet dat dat bewijst dat hij geen valkenier is


  ⚠️ Meld

 9. Ik bedoel uiteraard, katten en honden horen ook niet on onze huiskamers! Om over alle andere dieren nog maar te zwijgen.

  Misschien moeten jullie je eerst eens druk gaan maken over de bio industrie en alle misstanden daar 😛  ⚠️ Meld

 10. Wat een onzin dit. Een roofvogel aan een lijntje?! Ik ben het met GerritJan eens, menig huisdier heeft het slechter dan deze vogels. Maar wil dat dan ook zeggen dat dit soort praktijken maar moeten kunnen?
  Wat mij betreft wordt dierenmishandeling ten allen tijde aangepakt. Niels zoekt zelf de publiciteit op met deze sneue circusact, dus laten we bij hem beginnen. Kappen met dit soort onzin, ga iets nuttigs doen!


  ⚠️ Meld

 11. Deze meneer is bij ons op school geweest en dit had zeker een educatieve waarde voor zowel de leerlingen als de leraren.

  De vogels zien er prima verzorgt uit en dagelijks worden deze los gevlogen op een veld, toevallig bij mij in de omgeving waar ik Dhr. de Goey ook heb leren kennen.

  Ik begrijp overigens best dat er tegenstanders zijn.
  Die zijn er overal wel voor te vinden.
  Daarnaast ben ik wel van mening dat je pas kan oordelen als je weet waar je over praat, en denk dat de meeste mensen hier niets over deze meneer weten.  ⚠️ Meld

 12. @Robin, is een hond aan een lijntje, of een aap achter glas niet een zelfde soort circusact? Jij noemt het dierenmishandeling, denk niet dat daar sprake van is want dan waren alle genoemde zaken ook wel dierenmishandeling


  ⚠️ Meld

 13. Goh wat een reacties! Ach negatieve aandacht is ook aandacht! Ben blij om te lezen dat er mensen zijn die er in ieder geval over nadenken 😉

  Verder zal ik me afzijdig houden van inhoudelijk commentaar.
  Lees de link maar die ik eerder heb gepost 😉
  Overigens is mn bezoekersaantal op de website flink gestegen de afgelopen 2 dagen! haha


  ⚠️ Meld

 14. Wat de meeste mensen niet weten is dat de vogelbescherming in de begin jaren juist de kwekers om hulp hebben gevraagd om een aantal populatie’s weer op peil te brengen. Denk hier dan ook maar is om jullie geitenwollensokjes…… en die werkgroepen en andere geitenwollensokjesclubjes doen die excursies ook alleen maar om het geld. want een vogel in de natuur hoort niet geringd te wezen of wat de VB heeft gedaan bij de oehoe’s een rugtasje als zender.


  ⚠️ Meld

 15. En nog steeds worden kwekers zo nu en dan gevraagd enkele vogels los te laten. Achterkamertjespolitiek noemen ze dat. Maar dat mag de buitenwereld niet weten!

  Ach hebben de ringers zoals Jan van Dijk tenminste ook nog wat te doen 😉


  ⚠️ Meld

 16. De vogels die ik heb worden overigens allemaal in gevangenschap geboren en zijn voorzien van alle juiste documenten, daar is niets verboden aan. Deze vogels los laten in de vrije natuur zou fauna vervalsing betekenen, maar ach dat trekt wel duizenden vogelaars hebben we gezien bij de sperweruil….en wat zijn we dan trots met zijn allen; een sperweruil in Nederland.

  Mijn vogels krijgen hun ringetje al vroeg om en zijn gewend aan het menselijke contact. Ik vraag me af hoe de wilde vogels het vinden om gevangen te worden, een ring te krijgen, op een weegschaal te moeten. Dit zijn niet enkel jonge exemplaren maar ook volwassen dieren. Is dat geen dierenmishandeling?  ⚠️ Meld

 17. @Niels de Goey die heeft geen verstand van roofvogels laat die beesten met rust die horen in de natuur en niet vast gebonden aan een leren riempje en zo aftuigen alsof het een huisdier is kom op zeg in wat voor kl*te land leven we eigenlijk en maar jonge roofvogels uit nesten weg halen en van niks weten ja ja en @Niels en dan zo schijnheilig doen als ik jou had gezien bij die Sperweruil want ik kwam je wel daar tegen op je fiets en maar lul verhalen te vertellen over dieren die je heb, stop met die roofvogelshows niels want we komen er toch achter. Dierenbeul


  ⚠️ Meld

 18. @Niels de Goey die heeft geen verstand van roofvogels laat die beesten met rust die horen in de natuur en niet vast gebonden aan een leren riempje en zo aftuigen alsof het een huisdier is kom op zeg in wat voor kl*te land leven we eigenlijk en maar jonge roofvogels uit nesten weg halen en van niks weten ja ja en @Niels en dan zo schijnheilig doen als ik jou heb gezien bij die Sperweruil want ik kwam je wel daar tegen op je fiets en maar lul verhalen te vertellen over dieren die je heb, stop met die roofvogel shows Niels want we komen er toch achter vroeg of laat jij heb geen respect voor roofvogels en dan zielig doen bij die ander gasten die hier op reageren en daar bedoel ik mee @GerritJan @Uiltje @Onzin @Jojanneke @leerkracht en o ja @Wakkerhier @JanD en @Kampernaar allemaal vriendjes van jou zeker of niet @Niels >:(>:(>:(>:(


  ⚠️ Meld

 19. Als ik in het Engelse Werk mijn honden uitlaat kan ik daar ook gewoon in het wild buizerds zien. Die hebben daar ook wel eens een nest gehad, dat heeft iemand me laten zien. Ik snap niet dat het in ons land is toegestaan om dit soort dieren te houden. We hadden ooit een bedrijfsuitje waarbij een valkenier betrokken was. Ik vraag me achteraf af wat de educatieve waarde hiervan was. Er werd alleen maar gerept over de grootste, de snelste enzovoort. Er zijn in ons land meer mensen die iets over roofvogels kunnen vertellen maar die doen dat in de natuur, zonder hiervoor het grootste deel van de dag zogenaamde tamme (lees gehersenspoelde) vogels op een houtblok te hebben zitten. Als je echte roofvogels wilt zien gaat u dan gewoon een eindje wandelen, want dit heeft weinig met natuur te maken. Meer met grote hebberigheid.


  ⚠️ Meld

 20. Ik vind het geen goede zaak dat er schoolklassen door deze meneer met zijn vogels worden bezocht want er zijn betere manieren om kinderen te onderwijzen over de natuur zoals bijvoorbeeld de kinderen zelf naar buiten sturen. Als die kinderen die vogels zien denken ze maar aan 1 ding en dat is ik wil ook zo’n vogel. Het zou beter zijn om de kinderen in de natuur door iemand met echte ervaring laten te onderwijzen met echte wilde vogels. Deze vogels zijn geen huisdieren net als slangen en dergelijke.


  ⚠️ Meld

 21. Gelukkig zijn buizerds in de vrije natuur helemaal vrij om te vliegen waar ze heen willen! Jammer voor die buizerd die dat helaas zijn leven lang niet mee kan maken!


  ⚠️ Meld

 22. Beste Niels en je vriendje GerritJan,

  Aan de hand van jullie reacties onder dit stuk krijg ik niet de indruk dat jullie veel verstand van roofvogels hebben.

  @ Gerritjan: je schrijft: “Wat de meeste mensen niet weten is dat de vogelbescherming in de begin jaren juist de kwekers om hulp hebben gevraagd om een aantal populatie’s weer op peil te brengen. Denk hier dan ook maar is om jullie geitenwollensokjes…… en die werkgroepen en andere geitenwollensokjesclubjes doen die excursies ook alleen maar om het geld. want een vogel in de natuur hoort niet geringd te wezen of wat de VB heeft gedaan bij de oehoe’s een rugtasje als zender.

  Heb je enig idee wat voor wartaal je hier uitkraamt? Heb je enig idee hoeveel roofvogelpopulaties om zeep worden geholpen doordat er eieren en jongen uit de natuur worden gejat door hebberige valkeniers? Dacht je echt dat er een soort baat heeft bij Niels zijn particuliere actie? Waarom hoort een vogel in de natuur niet geringd te zijn en wat is er mis met de gezenderde oehoe? Heb je enig idee hoeveel nuttige informatie dit nog steeds opleverd? Heb je enig idee hoeveel meer dit bijdraagt aan de bescherming van soorten dan de zelfingenomen actie van meneer De Goey?

  @ Niels: je schrijft: “De vogels die ik heb worden overigens allemaal in gevangenschap geboren en zijn voorzien van alle juiste documenten, daar is niets verboden aan. Deze vogels los laten in de vrije natuur zou fauna vervalsing betekenen, maar ach dat trekt wel duizenden vogelaars hebben we gezien bij de sperweruil….en wat zijn we dan trots met zijn allen; een sperweruil in Nederland.

  Volgens mij heb de klok horen luiden maar weet je absoluut niet waar de klepel hangt. Het komt hier nog steeds niet in je op dat het wellicht beter zou zijn dat dit soort vogels helemaal niet in gevangenschap worden gehouden?? En dan zou het toch wel in orde zijn wanneer er een ontsnapt?? Enig idee op welke schaal er in ons land roofvogels van particulieren ontsnappen en wat voor problemen dit opleverd voor wilde populaties??

  Verder schrijf je:
  “Mijn vogels krijgen hun ringetje al vroeg om en zijn gewend aan het menselijke contact. Ik vraag me af hoe de wilde vogels het vinden om gevangen te worden, een ring te krijgen, op een weegschaal te moeten. Dit zijn niet enkel jonge exemplaren maar ook volwassen dieren. Is dat geen dierenmishandeling?”

  Ik vind het vrij schokkend dat dit je denkbeeld is. Nee dat is geen dierenmishandeling en het lijkt me van ’t grootste wetenschappenlijke belang dat de vogels geen hinder ondervinden van de vangmethode.
  Ben je je ervan bewust dat er jaarlijks meer ontsnapte valkeniersvogels de dood vinden doordat zij zich aan de leertjes/riempjes aan hun poten ophangen?

  Het lijkt me niet in orde om een figuur zoals Niels voor een schoolklas te zetten.


  ⚠️ Meld

 23. De heer de Goey misbruikt Serious Request voor eigen gewin. Hij maakt schaamteloos reclame voor zijn eigen commerciële activiteiten over de rug van vogels, onder het mom van een goed doel. Wat is de educatieve waarde van het aanvliegen van trouwringen door een roofvogel? Roofvogels zijn niet voor de show.
  Ik las dat er in het Engelse Werk ook een buizerdpaar broedt. Als de heer de Goey daar rond banjert met een Buizerd en hem laat vliegen werkt dat verstorend op het broedpaar.  ⚠️ Meld

 24. En door de valkenier wordt hier gezegd dat de Sperweruil ontsnapt is? Eerst beter inlezen in deze soort en z’n gedrag in de winter lijkt me beter…
  Ik sta liever met 1000 man naar een Sperweruil te kijken, dan naar een show met in gevangenschap levende dieren.


  ⚠️ Meld

 25. Ergerlijk dat deze prachtige vogels nu door een “zakenman “worden misbruikt voor geldelijk gewin. En dan als reclamestunt S. Request erbij halen. je zou er diarree van krijgen….


  ⚠️ Meld

 26. Werken met dieren is geweldig, maar dieren gebruiken als commerciele voorwerpen om mee te pronken en geld te verdienen is zeer triest. Trouwringen aan laten vliegen, fotoshoots, educatief? Jij praat het ongetwijfeld voor jezelf wel goed 😉

  Educatie kan ook op diervriendelijke wijze. Op deze manier bied je niet jouw diensten (kennis??) commercieel aan, maar de vogels zelf. Jij geniet er alleen van en verdient er geld mee.


  ⚠️ Meld

 27. Er is een tijd geweest dat een beer aan een ketting als kermisattractie werd opgevoerd. Wilt u nog vechten met de beer? Zo niet dan heeft de beer gewonnen. Dat wordt in een beschaafd land niet
  meer gedaan. Bij onze zuiderburen is het vanaf 1 januari verboden in een circus wilde dieren een act te laten opvoeren. Ook in ons land zal dit soort vermaak volgens het regeerakkoord tot het verleden gaan behoren.
  Wat hier nog wel welig tiert zijn shows met roofvogels en uilen, die in wezen niet veel anders zijn dan circusacts. Dit soort shows tracht men goed te praten met het opschrift ⤽Educatie⤝, terwijl het enige doel van de showmaster is de vogels te exploiteren.
  Meer informatie vindt u op de folder ⤽Roofvogels en uilen zijn niet voor de show⤝ , te downloaden op:
  http://www.vogelbescherming.nl/index.cfm?act=files.download&ui=9B824B5D-9E58-55CA-C0A0C0BE886336A3
  Organisaties tegen roofvogelshows zijn te vinden op:
  http://www.werkgroeproofvogels.nl/32-menu-zijkant/202-organisaties-tegen-shows

  Gebruik uw verstand en zeg nee tegen shows met roofvogels en uilen.

  Eef Jansen  ⚠️ Meld

 28. Roofvogelshows zijn niet meer van deze tijd!
  Vogels horen niet in gevangenschap te leven.
  Ik raad iedereen aan, niet naar roofvogelshows te gaan.


  ⚠️ Meld

 29. Als een show met roofvogels niet zou mogen, dan moet de start van een voetbalwedstrijd bij Vitesse en de Egels ook verboden worden. Interessant 8)


  ⚠️ Meld

 30. Ik sta ervan versteld dat dit heden ten dagen in ons land kan en mag. Wat moet zo’n figuur met die vogels? Die zijn in het wild beter af en daar kan iedereen ze vrijblijvend zien. Er is een heel verschil tussen gedomesticeerde huisdieren of gezelschapdieren en deze vogels. Dit zou verboden moeten worden!

  Roelie


  ⚠️ Meld

 31. @J. Willems, mijn vogels vliegen niet vrij rond in het Engelse werk. Ik ben prima op de hoogte van de regelgeving en dit is niet toegestaan en de redenen daarvoor begrijp en respecteer ik. Wellicht kan jij je eens afvragen wat jouw loslopende hond daar allemaal aan flora en fauna vertrapt en verstoord!


  ⚠️ Meld

 32. En inderdaad, ik kan voor mezelf prima verantwoorden hoe ik met mijn vogels werk, en met mij genoeg andere valkeniers en roofvogelhouders. Valkerij is al eeuwenoud en de valkerij zal altijd blijven. Dat zal niet veranderen door een stel hypocriete schreeuwers die ’s avonds wel hun biefstukje snijden zonder blikken of blozen…

  De discussie over roofvogelshows in het algemeen is helemaal prima.
  Ik heb er ook geen moeite mee dat deze ook hier aan het licht komt. Over mijn persoon kan je alleen oordelen als je die ook daadwerkelijk kent. Het is goed dat er overal mensen voor en tegen zijn, zorgt voor een soort balans denk ik dan maar!

  Verder ga ik niet op iedereen persoonlijk reageren.
  Mijn mening zal inmiddels duidelijk zijn 😉  ⚠️ Meld

 33. Overigens grappig om te zien dat de mensen van de werkgroep even op de tamtam hebben geslagen met het verzoek massaal te reageren 😉

  Misschien moet ik mijn “fans” op facebook ook vragen te reageren.
  Komen er nog 800 reacties bij 😛  ⚠️ Meld

 34. Beste geitenwollensokjesclubje,

  Ga is ff met echte dierenmishandeling bezig houden! ik kan jullie zo verschillende filmpjes hier plaatsen waar er zo erg met dieren word omgegaan waar je maag van omdraait!

  En jullie hebben het over commercieel?! jullie zijn precies hetzelfde zonder leden kunnen jullie thuis sokken gaan breien!


  ⚠️ Meld

 35. Losstaand van het feit of ik wel of niet het eens zou zijn met de manier van werken van Niels, vind ik het persoonlijk nogal raar om in een open discussie argumenten en meningen van anderen van tafel te vegen door het noemen van een kreet als “Over en sluiten!”, Niels. Daarmee impliceer je je eigen gelijk, zonder ruimte over te willen houden voor andermans mening. Dat vind ik eigenlijk best wel onbeschoft op een open discussiemedium als Weblog Zwolle. Erg jammer!


  ⚠️ Meld

 36. wat een stelletje zeikerds zijn jullie zeg. over 50 jaar bestaat een roofvogel bijna tot niet in de natuur dankzij ons jaja. we mogen blij zijn dat we nog dierentuinen en valkeniers hebben. een uil leeft in het wild maar 1 tot 1,5 jaar en in gevangenschap 15 jaar. Door de valkeniers blijft de uil nog op peil omdat wij de vogels kweken. en daarna in de natuur los laten.
  maja er zitten altijd mensen bij te zeiken om niks. en nergens verstand van hebben. valkenier word je niet zomaar. 😉
  je kan je beter druk maken om dieren die worden mishandeld en dat de natuur steeds meer weg gaat waardoor steeds meer dieren uitsterven dan dieren die er goed uit zien en een ontspannen leven hebben.


  ⚠️ Meld

 37. En ik begon deze discussie te lezen vanuit een positieve instelling tegenover Niels. Heb zelf een paar maal een valkenier aan het werk gezein en vond dat heet interessant. Zag er ook niet ut als dierenmishandeling. Heb wel die linkjes gelezen en daar worden in een onderzoek wel een paar belangrijke bezwaren genoemd, zoals het roven van nesten, het uitzetten van uitheemse en zieke dieren en vergaand commercieel handelen (verkoop op marktplaats). Het punt van het kweken van vrijwel uitgestorven soorten werd als positief punt genoemd. En ook dat ze gebruikt worden als milieuvriendelijk manier om boerenland muizenvrij te houden. Het zou al heel wat zijn wanneer de sector zelf zou erkennen dat er misstanden zijn en zich ervoor verantwoordelijk voelen om die aan te pakken.
  Mij ergert de houding van Niels als hij niet ingaat op de argumenten van anderen, maar hen als “geitenwollensokjes” wegzet. Of alles daarmee gezegd is.


  ⚠️ Meld

 38. Dame dat was ik die dat zei! en niet niels.

  En laat die werkgroep maar is met cijfers komen ipv van te roepen over nestroof en dergelijke.

  En dan bedoel ik cijfers van AID en Politie en geen eigen cijfers want die kan ik ook zelf maken.


  ⚠️ Meld

 39. Bericht door angela, op 22 december 2013 om 21:43

  over 50 jaar bestaat een roofvogel bijna tot niet in de natuur dankzij ons jaja.

  een uil leeft in het wild maar 1 tot 1,5 jaar en in gevangenschap 15 jaar.

  Door de valkeniers blijft de uil nog op peil omdat wij de vogels kweken

  Dit is allemaal nieuw voor mij. Kun je mij wat links naar onderzoeken geven die dit aantonen?

  en daarna in de natuur los laten.

  Helaas gebeurt dit ja, overigens is dit een overtreding van de wet.

  valkenier word je niet zomaar.

  Deze man is geen valkenier. Een valkenier heeft 1 of 2 vogels en deze worden zeker niet gebruikt voor kunstjes en zullen nooit worden tentoongesteld.

  je kan je beter druk maken om dieren die worden mishandeld en dat de natuur steeds meer weg gaat waardoor steeds meer dieren uitsterven

  Dat is een ander probleem en ik ben het met je eens dat het goed is dat mensen zich daar druk over maken.

  dieren die er goed uit zien en een ontspannen leven hebben.

  Ik weet niet of het zo ontspannen voor de vogels is om allerlei onnatuurlijke kunstjes te doen in een onnatuurlijke omgeving, vaak temidden van groepen mensen.
  Wat ik wel weet is dat ze niet het leven kunnen hebben waarvoor ze gemaakt zijn en wat hun instincten ze ingeeft.


  ⚠️ Meld

 40. Reageer jij dan onder zijn naam, Gerrit Jan?

  Bericht door Niels, op 22 december 2013 om 21:28
  Ben ook best blij met de geitenwollensokjes, die zullen namelijk in ieder geval niet zorgen voor “concurrentie”

  Over en sluiten!

  In dat onderzoek stonden cijfers, Gerrit jan. Open de linkje van andre sikkema 11.55 uur en daar staat onderin een download met een rapport “Roofvogel- en uilenshows in Nederland, een inventarisatie”. Waarom zouden die cijfers onbetrouwbaar zijn? Mij komt het rapport gedegen over. Maar mss wil je er wel een rapport van AID en politie tegenover stellen? Zoals gezegd begon ik deze discussie vanuit een positieve houding tov die shows, maar ik begin daaraan te twijfelen. De wijze van (niet)discussieren draagt daaraan bij.


  ⚠️ Meld

 41. Dan zie je toch dat hij dat hij om 21.28 uur ook denigrerend schrijft over “geitenwollensokjes” waar hij zijn opponenten mee bedoelt? En laatdunkend schrijft dat zij in ieder geval geen concurrenten zijn, waarmee hij de tegenstanders bevestigd in hun argument dat hij vooral commercieel bezig is.


  ⚠️ Meld

 42. Ik ga hierbij ook de discussie verlaten, iedereen heeft namelijk zijn standpunten kenbaar kunnen maken. ik wens iedereen een fijne avond!


  ⚠️ Meld

 43. Volgens mij wordt het nu toch echt tijd dat meneer de valkenier hier, nee dat mag ik niet zeggen, ik bedoel meneer particuliere ‘ik zie graag en ik wil hebben’ Roofvogel Zwolle zich realiseert dat hij en zijn digitale, al dan niet onzichtbare vriendjes, ontzettend fout bezig zijn. Ga maar lekker paupervolk entertainen met je onzinpraatjes. Ik vraag me af of meneer de Goey zijn camouflagebroek ooit heeft ingezet voor iets waar hij niet enkel zelf baat bij heeft gehad. Als hij hart voor die beesten heeft staat hij er niet mee in een bejaardentehuis te pronken. Hoe belachelijk is dit!? Laat e.e.a. maar aan experts over.


  ⚠️ Meld

 44. Ik zie hier veel verhalen voor en tegen . ten eerste mijnheer de ringer is dus zelf stroper geweest of met stropers meegelopen omdat vogels vangen iets is wat niet iedereen kan . ten tweede wil ik hier even vermelden als kweker van diverse roofvogels dat er geen een vogel door ons uit nesten in het wild gehaald worden omdat het kweken er van net zo makkelijk is als het kweken van kanaries of zebravinken als men zijn eigen een beetje toelegt op de soort . dus er wordt niks uitgehaald en anders komt u bij mits u de kosten per vogel a 45 euro maar DNA prints afnemen van deze nesten die wij kweken worden bepaalde vogels met de hand opgevoed als imprint deze vogels hebben dan ook niks met de wilde soortgenoten te maken vergelijk ze maar met ieder huisdier dat er bestaat maar omdat het een roofvogel is waarvan de zelfde soort ook in het wild voor komt hebben bepaalde mensen al dit kommetaar maar goed die bestaan nu eenmaal de andere vogels die wel door hun ouders grootgebracht worden zullen dus voor de kweek gebruikt gaan worden dus mensen als u wilt weten hoeveel vogels er in nederland gekweekt worden vraag het dan een na bij het DRLoket of lnv u zult versteld staan van de aantallen en de soorten ik ben maar een kleine kweker en kweek toch ongeveer een 70 vogels per jaar dus waarom zouden wij ze uit het wild moeten halen kijk liever naar mensen die vanwege deze regering niet te eten hebben en help die en laat ons gewoon met rust en mijnheer de vogelvanger als ik iemand niet moest vertrouwen was u dat met vriendelijke groeten martin


  ⚠️ Meld

 45. @Dame

  Het was weer wachten op je reactie. En wederom, slap geouwehoer van je. Je weet zelf niet eens waar het Vechtdal ligt en dan wel een beetje die Niels de les lezen.

  Was je ook maar zo principieel in die Kranenburg-discussie!! Want daar heb je helemaal NIETS inhoudelijks gezegd op mijn gevoelens en emoties.


  ⚠️ Meld

 46. @Torenkraai H. de ; jouw kwoot “ten eerste mijnheer de ringer is dus zelf stroper geweest of met stropers meegelopen omdat vogels vangen iets is wat niet iedereen kan” verklapt genoeg bewijs van geen verstand mbt deze materie. Ringen heeft niets met stropen te maken.


  ⚠️ Meld

 47. Nog een klein woordje de AID is hier wel eens op bezoek geweest en liet tussen neus en lippen weten dat ze graag van mijn kennis Gebruik zouden willen maken maar dat heb ik vriendelijk afgewezen , omdat dit mijn hobby is en dat ook zo wil houden . ik kan hele boeken schrijven als het zou moeten over roofvogels en ben er al mee bezig sinds 1970 niet het kweken dat is later gekomen mijn vader was parkwachter en vooraanstaand lid van de IVN dus over natuurbeschermingseducatie hoeven ze mij hier niks te vertellen , maar mijn vader was er in het begin ook op tegen in 1978 dat ik putters en dergelijke ging kweken met de toen bekende K ringen maar toen hij zag dat het kon en wat een werk en vrije tijd ik er aan opgaf draaide hij toch bij helaas heeft hij het kweken van mijn roofvogels nooit mee kunnen maken maar ik weet zeker dat hij daar boven trots is dat zijn zoon dit toch maar even doet en er zullen altijd voor en tegen standers zijn maar onthoud een ding als er in het wild iets gebeurd zoals vorig jaar met de merels dat de vogels in duitsland en zuid nederland een voor een dood vallen dan zijn er altijd nog in gevangenschap en ik denk dat dan iedere kweker mee zal werken om de soort weer terug te krijgen in de natuur kijk naar de slechtvalk en de raaf die zijn ook op deze manier terug gekomen in ons nederlands landschap en niet op een andere manier gelukkig kunnen ze zich handhaven maar er is nu ook al zoveel tegen de wolf ik zou zeggen als hij komt gaat ie zijn gang maar dan kunnen de jagers ook thuis blijven en mogen de vossen en wolven hun buikje vol eten er is zat  ⚠️ Meld

 48. Misschien kan Hans iets minder hard van de toren af kraaien en eens wat punten en komma’s in zijn typewerk stoppen. Dat is in ieder geval beter te lezen dan dit plempsel.  ⚠️ Meld

 49. Overigens grappig om te zien dat de mensen van de werkgroep even op de tamtam hebben geslagen met het verzoek massaal te reageren

  Ik vond ook al dat er zo opmerkelijk veel nieuwe mensen tegen waren.


  ⚠️ Meld

 50. @Dame, En dat ik verder de discussie niet aan ga is omdat deze discussie al zo oud is als de valkerij zelf. Deze discussie zal ook altijd blijven bestaan.

  Ik heb een link gepost met valkerij ethiek. Dat is waar ik achter sta.

  @Frits, die valkeniers die jij noemt ken ik ook. Dat zijn dezelfde als die hun vogels in voetbalstadions laten vliegen en bekogelen 😉


  ⚠️ Meld

 51. Over en sluiten wordt vaak gebruikt ook door piloten etc. Na een reactie kom je er weer in voor een andere boodschap. Of is dat hier niet bekend?


  ⚠️ Meld

 52. @Niels Dank voor je reactie.
  Ik heb je link gelezen. Voor een deel ben je het dus eens met de bezwaarmakers, namelijk dat er misstanden zijn. Daarom schreef ik dat het goed zou zijn om daar als valkeniers afstand van te nemen. Ik las via marktplaats een ite van een bedrijf dat uilen fokt, maar nergens op die site dat er eisen aan de kopers werden gesteld. Voor een bonafide handelaar lijkt me dat wel van belang. Er zijn genoeg mensen (zeker tijden de Harry Potter-hype) die een leuke uil willen en er na enige tijd genoeg van hebben. Dat zou de handelaar niet moeten willen. Vandaar mijn oproep om als valkeniers een soort keurmerk te voeren. Kaf van koren scheiden.
  Over de principiele bezwaren – die ik niet heb – worden jullie het nooit eens met de tegenstanders. Ik blijf het machtig mooie vogels vinden en ook interessant om ze van dichtbij te zien.


  ⚠️ Meld

 53. @Buteo, ik ken niet 1 valkenier met 1 of 2 vogels die enkel en alleen jacht beoefend. Misschien ken jij andere dan mij, maar degene die ik ken (en waar ik heb meegelopen van muit tot muit) hebben allemaal meerdere vogels, geven demonstraties en doen ook nog andere commerciële / educatieve activiteiten.


  ⚠️ Meld

 54. @Dame, de tegenstanders hier hebben zeker punten waar ik mij in kan vinden. Die link postte ik daarom ook al vrij snel in deze inmiddels lange lijst met berichten.

  Waar ik een beetje de kriebels van krijg is dat mensen niet alleen reageren op de roofvogelshows in het algemeen, maar het op de persoon trekken terwijl deze mensen mij niet kennen.

  Ondanks dat het voor de groep tegenstanders onvoldoende zal zijn, zijn er zeker dingen waarin ik me wil onderscheiden. De mensen die mij wel kennen die weten dit ook van me, en waarderen en respecteren dit ook. Ik voel er niets voor om daar hier meer over te vertellen maar mocht je daar wel interesse / behoefte aan hebben mag je me altijd een mail sturen.

  Zoals is al eerder schreef; deze discussie is al zo oud als de valkerij.
  De valkerij zal blijven bestaan, en dus zal deze discussie ook blijven bestaan. Net als over zoveel andere (diergerelateerde)zaken.  ⚠️ Meld

 55. Als ik het wel heb, Niels, heb ik je een keer aan het werk gezien in Ecodrome. Zoals ik eerder schreef: leek mij geen dierenmishandeling en ik vond het heel boeiend. Had je link in eerste instantie gemist. In een discussie is het wel goed om je argumenten te geven. Er lezen niet alleen tegenstanders mee, maar ook mensen die (nog) geen opvatting hebben en de argumenten van de verschillende partijen willen lezen. Maar ik begrijp ook wel, dat je met een omstreden vak/hobby als jij hebt, daar weleens moet van wordt. De discussie zal wel altijd blijven. Net zoals bij andere diergerelateerde onderwerpen.


  ⚠️ Meld

 56. @Dame, in het ecodrome was ik niet 😉 En inderdaad, er komen altijd dit soort discussies op gang. De tegenstanders hebben via facebook hun hele club opgeroepen massaal te reageren, dan ga ik niet massaal de discussie aan of mezelf verdedigen. Vandaar de voor mij alles omvattende link.

  Daarnaast heb ik al een aantal keren aangegeven dat de tegenstanders zeker goede punten hebben. Echter weet ik inmiddels uit ervaring dat deze groep zelf geen open blik kan/wil hebben.

  Ook heb ik al aangegeven dat ik het vooral erg hypocriet vind, en daar kan ik slecht tegen. Deze mensen houden zelf wel katten in huiskamers, honden aan halsbanden en snijden ’s avonds zonder blikken of blozen hun kiloknaller kipfilet aan stukjes! Er zijn mensen die beweren dat hun honden en katten gedomesticeerd zijn en mijn vogels niet omdat die een natuurlijk jachtinstinct zouden hebben enz. Een kat en hond zullen het buiten ook redden omdat hun natuurlijke instincten het overnemen. Omdat wij mensen de hond inmiddels zo doorgefokt hebben dat deze niet meer te herkennen is als 1 van zijn natuurlijke voorouders betekend niet dat hij meer of beter gedomesticeerd is.

  Maar nogmaals, het is goed dat er tegenstanders zijn. Ik zou het alleen nog mooier vinden als deze tegenstanders dan ook echt zo principieel waren, en betrokken bij dierenleed, dat ze eens niet naar deJumbo gingen voor een gourmetschotel van 5 euro 🙂


  ⚠️ Meld

 57. Nou schat ikzelf in dat een groot deel van die groep die jij bedoelt, dat ook niet doet en zelfs helemaal geen vlees eet. Voor de rest eens.


  ⚠️ Meld

 58. @Dame, ik denk dat in ieder geval een heel groot deel van de tegenstanders hier wel gewoon vlees eet! Anders waren ze wel ingegaan op die opmerking 😉

  Respect voor de mensen die inderdaad principieel tegen alles zijn en daardoor hun stukkie vlees laten staan, diervriendelijke make-up gebruiken enz. enz.  ⚠️ Meld

 59. Volstrekt belachelijk hoe Niels hier de zaak probeert goed te praten en de discussie ineens vooral over vlees eten gaat. Volgens mij is niemand van de voorstanders van zijn actie, inclusief hijzelf, in staat onderscheid te maken tussen gedomesticeerde -, gezelschapsdieren en wilde dieren. Wat is er mis met vlees eten en tegelijk tegen je misplaatste roofvogelshow zijn?? Volgens mij hebben Niels en z’n vriendjes het niet allemaal op een rijtje.


  ⚠️ Meld

 60. @willie W lekker makkelijk hé zo achter je schermpje mensen voor gek verklaren!

  En dan nog erbij zijn vogels zijn niet anders gewend! het zou een ander verhaal worden als deze vogels zo uit de natuur geplukt zijn.

  En waren honden zoveel 100 jaar geleden ook geen wilde dieren? en dan nog niet te spreken over katten! oh ja dat weet jij niet want jij zit maar steeds mensen voor gek te verklaren VEILIG achter je schermpje 😉


  ⚠️ Meld

 61. Dit soort lieden laat bijvoorbeeld een kerkuil overdag vliegen al dan niet in de zon, of op een arm zitten bij iemand. Een kerkuil is een nachtactieve vogel, bij uitzondering, in slechte muizenjaren, jaagt deze vogel overdag om voedsel te vergaren voor de jongen. Daar heeft Niels maling aan, gewoon overdag laten vliegen hoor! En ’s nachts zit de uil op zijn stokkie met een kettingkje oom zijn poot.
  Meneer moet er zo nodig geld mee verdienen. Vaak denken deze mensen verstand van roofvogels te hebben maar slaan ze de plank finaal mis. Een roofvogel hoort niet over mensenhoofden te vliegen, trouwringen te brengen, of op armen te zitten. In het wild levende roofvogels halen dit niet in hun kop om zo iets te doen, en dan denkt hij hier goede educatie over te geven?! Op deze manier?! Stop met die onzin, en laat valkerij in Nederland voor waar het oorspronkelijk voor bedoeld is en was, dus geen shows met dit onzinnige gedoe.
  Dus ga naar buiten, leer hoe de balts en het gedrag van roofvogels in zijn werk gaat, en verwonder je over het leven van deze vogels. Kennelijk wil je deze moeite er niet voor doen.
  Dat je de vogels goed verzorgd zal ongetwijfeld het geval zijn, en dat deze vogels in gevangenschap geboren zijn en niet beter weten geloof ik allemaal, maar het hoort niet op deze manier.
  Die antwoorden als geitenwollen sokjes, geen vlees eten enzovoorts, zijn een teken van wel heel erge zwakte hoor.


  ⚠️ Meld

 62. Als we alles af zouden schaffen wat niet hoort op deze manier of wat een bepaald individu of groep niet leuk vind hadden op een heleboel mensen geen hobby of werk meer 😛

  Het blijft een discussie waar we niet uit gaan komen!  ⚠️ Meld

 63. Nog wel even een antwoord op Willie: Het keurmerkje gezelschapsdier, gedomesticeerd dier wordt er door de mensen op geplakt.

  Gezien mijn vogels in gevangenschap geboren zijn en de meeste ook door de mens met de hand zijn groot gebracht plak ik er de sticker gedomesticeerd op! Net als jij je hond aan de halsband een gezelschapsdier noemt 😉


  ⚠️ Meld

 64. @ Willie W, je mag wel even langskomen om te kijken of ik ze op een rijtje heb hoor. Kan je meteen de vogels hier op een rijtje zien zitten!

  Nogmaals: Oordeel niet over mijn persoon als je me niet kent!  ⚠️ Meld

 65. Beste Niels,

  Je weet volgens mij niet goed waar je over praat: google maar eens op gedomesticeerde dieren en je vindt: Domesticatie (van het Latijn domus, huis) is het proces waarmee de mens dieren en planten (door selectie en fokken) zodanig van eigenschappen verandert dat deze steeds meer aangepast raken aan het leven dichtbij en in dienst van de mens.
  Dit geldt niet voor jouw vogels, dat zijn geen huisdieren. Die zijn niet aangepast aan het leven op jouw hand. Dat weten ze zelf niet omdat ze een imprint hebben gekregen en zoals door een andere reageerder gehersenspoeld genoemd. Als ik je reacties op dit blog lees krijg ik niet de indruk dat je veel verstand van zaken hebt. Het houden van roofvogels komt in dit geval puur voort uit hebberigheid van jouw kant en veroorzaakt meer problemen dan de beschermende werking die ervan uit gaat. Dit is me nu wel duidelijk. Verder lijkt het me zinvol dat je je eens iets meer verdiept in de argumenten van de tegenstanders van je activiteiten, anders dan e.e.a. af te doen met de opmerking dat er overal wel tegenstanders voor zijn te vinden. Met die houding kom je natuurlijk nooit ergens.

  Vriendelijke groet.


  ⚠️ Meld

 66. ik zou gewoon zeggen zonder punten of komma,s want je leest het toch ga gewoon de dieren in het wild beschermen en neem wat minder woonruimte dus geen kinderen maken dan houden de dieren in het wild ook een plekje waar ze recht op hebben en die zitten meer om aandacht verlegen dan de vogels in gevangenschap zoals het genoemd


  ⚠️ Meld

 67. Ik zit eens alle reacties op dit onderwerp door te nemen en vind naar aanleiding van zijn reacties de heer De Goey niet geloofwaardig overkomen. Opvallend vaak blijft hij in vaagheden hangen. Neem bijvoorbeeld deze mededeling: ‘En nog steeds worden kwekers zo nu en dan gevraagd enkele vogels los te laten. Achterkamertjespolitiek noemen ze dat. Maar dat mag de buitenwereld niet weten!’ .. Probeert meneer De Goey hier door middel van een duidelijk illegale praktijk aan te tonen dat het houden en kweken van roofvogels nuttig zou zijn? Zou Vogelbescherming Nederland zich daadwerkelijk inlaten met dit soort lieden, resulterend in dit soort illegale praktijken? Dit laatste betwijfel ik zeer.

  Verder schrijft meneer De Goey: ‘Maar nogmaals, het is goed dat er tegenstanders zijn. Ik zou het alleen nog mooier vinden als deze tegenstanders dan ook echt zo principieel waren, en betrokken bij dierenleed, dat ze eens niet naar deJumbo gingen voor een gourmetschotel van 5 euro’. .. Dit geloof je toch niet? Blijkbaar mag je geen commentaar op de activiteiten van de heer De Goey hebben, tenzij je zelf een autoloze vegetarische engel bent?

  En dit: ‘Ondanks dat het voor de groep tegenstanders onvoldoende zal zijn, zijn er zeker dingen waarin ik me wil onderscheiden. De mensen die mij wel kennen die weten dit ook van me, en waarderen en respecteren dit ook. Ik voel er niets voor om daar hier meer over te vertellen maar mocht je daar wel interesse / behoefte aan hebben mag je me altijd een mail sturen.’ .. Wat probeert de heer de Goey ons hier wijs te maken? Terwijl een groot aantal van zijn tegenstanders met naar mijn idee goede argumenten komt, moeten we om zijn echte kwaliteit als roofvogelhouder persoonlijk contact met hem opnemen?

  Nou, meneer De Goey, daar heb ik geen behoefte aan. Tegenstanders als ‘geitenwollensokken’ proberen weg te zetten is misselijkmakend. Het lijkt me nu toch echt tijd worden dat u zelf goede argumenten aan gaat voeren, want als ik het hier zo lees valt er heel veel op uw activiteiten aan te merken en mag er worden getwijfeld aan uw capaciteit om juiste voorlichting over deze dieren te geven. Ik ken geitenwollensokken die wel hele waarheden over deze dieren verkondigen, en daar luister is liever naar.

  FJ


  ⚠️ Meld

 68. Intens triest word ik van deze foto’s. Roofvogels en uilen horen in de vrije natuur! Onbegrijpelijk dat dit (nog) mag in Nederland anno 2013/2014. Wat de “educatie” betreft zou ik graag willen weten of deze roofvogelhouder het tegengaan/opsporen van roofvogelvervolging ook in zijn “educatie”programma heeft opgenomen.


  ⚠️ Meld

 69. In tegenstelling tot wat nog steeds wordt beweerd, is de valkerij in België, Nederland en de meeste andere Europese landen honderd procent zelfvoorziend. De knowhow voor het fokken van roofvogels heeft zich immers de laatste decennia enorm ontwikkeld. Dit betekent dat alle vogels waarmee valkeniers werken inmiddels gekweekt worden, zodat er geen invloed is op de wilde populaties. Het vangen van vogels en het roven van nesten liggen dus voorgoed in het verleden. Het zou niet alleen onwettelijk maar ook absurd zijn een roofvogel uit het wild proberen te halen, terwijl het aanbod van gekweekte roofvogels zo groot en de prijzen zo laag geworden zijn. Maar zelfs in vroegere tijden, toen alle vogels voor de valkerij nog uit het wild werden gevangen, is er nooit een populatie echt door bedreigd geweest. Daarom is dit in een aantal landen onder bepaalde voorwaarden nog steeds wettelijk toegestaan. Soms kunnen er bijvoorbeeld een beperkt aantal jongvolwassen roofvogels gevangen worden. Aangezien de helft hiervan in het wild door voedselschaarste de winter niet overleeft, heeft dit in principe geen invloed op de populatie. Vaak worden deze vogels ook na een of twee jachtseizoenen opnieuw vrijgelaten.

  Natuur- en dierenbescherming liggen mij zeer na aan het hart. Door valkerij te beoefenen heb ik enorm veel over de natuur geleerd en ik vind beide passies, dierenwelzijn en valkerij, perfect verenigbaar in mijn leven. Jammer genoeg worden de valkeniers in ons taalgebied nog steeds ten onrechte als een bedreiging voor de natuur en voor het welzijn van wilde roofvogels beschouwd. Mensen die geen enkel idee hebben van wat valkerij precies inhoudt, zien ons maar al te vaak als een bende vogelmishandelaars en -sjacheraars. Dit heeft tot gevolg dat gekweekte vogels van valkeniers regelmatig onterecht in beslag genomen worden. De echte bedreigingen voor wilde roofvogels, zoals de grootschalige vernieling van hun leefmilieu en de vergiftiging van hun prooidieren, worden daarentegen maar weinig aangepakt.

  Ik kan goed begrijpen dat mensen die een hart hebben voor de dieren en de natuur het houden van roofvogels veroordelen, wanneer ze alleen maar in contact komen met niet-educatieve roofvogeldemonstraties op ongeschikte plaatsen zoals kermissen, die het publiek de indruk geven dat je een roofvogel best als een soort huisdier kunt houden. Het is dan ook te betreuren dat iedereen gemakkelijk en goedkoop aan een gekweekte roofvogel kan komen, met alle gevolgen van dien (zie hoofdstuk 4.1. Aanschaf van een vogel, Bedenkingen). Maar dat alles is geen valkerij!

  De inzet en de goede bedoelingen van natuurbeschermingorganisaties zijn zeker te waarderen, maar het is belangrijk dat ze leren open te staan voor samenwerking met allen die met de natuur begaan zijn en op dit gebied kennis en ervaring te bieden hebben. Hieronder vallen zeker zij die zich bezighouden met de traditionele valkerij. Het is absurd dat vele mensen van de vogelbescherming vaak niet eens een dialoog willen aangaan, laat staan samenwerken met anderen die hun leven met hart en ziel aan roofvogels wijden. Zeer vele valkeniersgroepen over de hele wereld doen inspanningen om bedreigde soorten te helpen en te herintroduceren. Vele roofvogelbiologen hebben een achtergrond van valkerij of gebruiken technieken die valkeniers hebben ontwikkeld. Ook al werden er vroeger veel roofvogels uit het wild gevangen, toch heeft de valkerij ook een enorme bijdrage geleverd om wilde roofvogels te redden, nadat een aantal soorten onder meer door het gebruik van landbouwgif bijna waren verdwenen. Valkeniers uit verschillende landen hebben toen bijvoorbeeld hun slechtvalken samengebracht in een broedprogramma, met als doel en resultaat dat de nakomelingen konden worden uitgezet. Dit waren de eerste belangrijke successen in het fokken van roofvogels in gevangenschap. In Groot-Brittannië zijn op deze manier ook de haviken opnieuw geïntroduceerd. Voor het ogenblik groeien de roofvogelpopulaties in de meeste landen gelukkig weer goed aan.

  In heel veel landen werken valkeniers en vogelbescherming intussen succesvol samen om roofvogels in het wild te ondersteunen. In Engeland worden jaarlijks zo’n 2000 gekwetste wilde roofvogels door valkeniers verzorgd. De helft hiervan wordt opnieuw in de vrije natuur uitgezet. Ongeveer 20% sterft aan zijn verwondingen en bij 25% moet men euthanasie toepassen. Voor 5% is het niet meer mogelijk ze terug los te laten, maar wel ze een goede levenskwaliteit te bieden in gevangenschap. In Groot-Brittannië gebruiken alle organisaties die aan roofvogelrehabilitatie doen hierbij valkenierstechnieken!

  In België daarentegen willen de meeste vogelbeschermingorganisaties niets met valkeniers te maken hebben en zelfs de valkerij het liefst zo snel mogelijk afgeschaft zien. De vooroordelen, die teruggaan op onwetendheid of op mistoestanden die ook eerlijke valkeniers een doorn in het oog zijn, zijn enorm. Als men echter oprecht begaan is met roofvogels, zou men aan het Engelse systeem een voorbeeld moeten nemen. Er moet dringend een brug geslagen worden tussen deze twee groepen, die uiteindelijk hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk roofvogels te ondersteunen en te beschermen. De mensen van de vogelbescherming zouden moeten inzien dat ze van de millennia praktijkervaring in het houden en verzorgen van roofvogels, die door generaties valkeniers is doorgegeven, veel kunnen leren om roofvogels te helpen. ??Valkeniersmethodes?? zoals het gebruik van een huif worden soms in een kwaad daglicht gesteld, terwijl ze een belangrijke hulp kunnen zijn bij de opvang van gekwetste wilde vogels. Ik twijfel er niet aan dat alle valkeniers het een eer zouden vinden om wilde roofvogels te mogen helpen, indien ze hier de kans toe kregen. Op dit moment is het ons in België wettelijk niet eens toegestaan een gekwetste vogel te verzorgen, en zelfs niet hem te verplaatsen, onderdak te bieden of naar een gespecialiseerde dierenarts te brengen.

  Wat het uitzetten van roofvogels betreft, is het ook zeer belangrijk te weten dat men een roofvogel niet zonder meer ergens kan loslaten. Wanneer hij ook maar een week niet vrij heeft kunnen vliegen, is zijn lichamelijke conditie er immers sterk op achteruit gegaan. Om een vogel weer fit genoeg te krijgen om actief te gaan jagen, zijn er minstens enkele weken van dagelijkse intensieve training nodig, zoals elke valkenier die met roofvogels jaagt uit ervaring weet. Bij valken kan men een voldoende conditie zelfs alleen bereiken door ze op een loer te vliegen of te ??hacken??. Ik vraag me af hoeveel mensen van de vogelbescherming deze methodes kennen, laat staan ze aanwenden… In Vlaanderen waarschijnlijk geen enkele, omdat ze principieel niets met de valkerij te maken willen hebben. Het is echt een slecht idee een roofvogel die te weinig spieren heeft, bijvoorbeeld na het herstellen van een verwonding, zomaar in het wild los te laten, en dit zeker in de herfst of de winter. Ook een vogel die ten dele door mensen is grootgebracht, bijvoorbeeld omdat hij als jong op de grond gevonden werd, is ongeschikt om in de vrije natuur uit te zetten. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij in het wild niet paren, en zelfs als hij heeft leren jagen is de kans groot dat hij mensen gaat opzoeken voor voedsel.

  Natuurlijk moet men een grote inspanning doen om gekwetste vogels na verzorging terug in de vrije wildbaan te brengen, want er sterven veel vogels door menselijke oorzaken: wegen, verkeer, elektriciteitsdraden, grote ramen?? en natuurlijk de aantasting van hun leefmilieu. Toch moet men bij de rehabilitatie rekening houden met de normale gang van zaken in de natuur. De hoeveelheid roofvogels in een bepaald gebied wordt beperkt door het voorhanden zijn van prooi. Een populatie roofvogels brengt ieder jaar jongen groot, maar keert ongeveer tot zijn oorspronkelijke aantal terug wanneer de winter het voedsel schaars maakt. De populatie blijft dus vooral genetisch en fysiek gezond doordat zwakkere individuen sterven. Indien een populatie gezond is en de bronnen (voedsel, nestplaatsen, enzovoort) constant blijven, heeft het niet veel zin er meer individuen aan toe te voegen of echt zwakke vogels opnieuw te introduceren. In de winter kunnen er toch maar een bepaald aantal overleven, zodat men hiermee niets bijdraagt aan de gezondheid of de grootte van het roofvogelbestand, maar alleen het aantal sterfgevallen verhoogt. De enige manier om een beperkte maar gezonde populatie echt te ondersteunen is haar voedselbronnen en haar habitat te verbeteren en de bedreigingen, veroorzaakt door de mens, te verminderen. Voor men roofvogels op een bepaalde plaats (terug) in het wild uitzet, moet men dus een zeer goede kennis hebben van de plaatselijke wilde populatie en haar habitat, en er zeker van zijn dat er een overschot aan overlevingsbronnen is.

  Fundamentalisten onder de natuurbeschermers zijn soms van mening dat alleen de bescherming van de wilde populatie het contact van mensen met wilde dieren kan rechtvaardigen. Hierbij moet men bedenken dat de kloof tussen mens en dier in onze tijd toch al zeer groot is. Het begrip voor de dieren en voor de wilde natuur is snel aan het verdwijnen. De mens heeft contact met dieren nodig om hun schoonheid en waarde te leren kennen. Dit wil zeker niet zeggen dat iedereen zomaar wilde dieren kan gaan houden en dat wij onbeperkt in bossen en natuurgebieden zouden mogen rondrennen, maar men moet er wel voor waken de kloof tussen mens en natuur niet groter te maken dan hij al is. Wij mensen moeten opnieuw leren dat we in de natuur niet alleen toeschouwers zijn, maar dat we volkomen afhankelijk zijn van de natuurlijke systemen en er absoluut deel van uitmaken. Mensen die in steden opgroeien zonder de natuur te leren kennen, hebben vaak geen begrip voor de natuurlijke loop van het leven. Indien ze alleen op een afstand in contact komen met de dierenwereld, zullen ze er vaak niet veel van begrijpen en er dus ook nooit het belang van kunnen inschatten. Men kan niet met de natuur vertrouwd worden door alleen boeken te lezen en documentaires te bekijken, men moet er ook kunnen ??instappen??. Mensen moeten van jongs af aan de natuur en haar werking leren aanvoelen en begrijpen, dat is de enige manier om weer meer respect voor de natuur te laten groeien.

  Roofvogels zijn wat dit betreft enorm krachtige symbolen, omdat ze sterk en onafhankelijk zijn en niet door de mens gedomineerd kunnen worden. Educatieve demonstraties en voordrachten van valkeniers kunnen kinderen en volwassenen dan ook veel bijbrengen over de werking van de natuur. Sommige valkeniers zijn zelfs bereid die gratis in scholen aan te bieden. Zelfs mensen die niet erg geïnteresseerd zijn in de natuur, blijken geboeid hun aandacht te kunnen houden bij een educatieve uitleg die ze anders saai zouden vinden, wanneer zij een zo prachtig en indrukwekkend dier als een roofvogel van nabij kunnen aanschouwen. Het dier zelf heeft daar helemaal geen last van, zolang dit in een rustige atmosfeer gebeurt, omdat het geleerd heeft mensen en hun omgeving niet als een bedreiging te zien.

  Valkerij is een fantastische manier om te leren begrijpen hoe belangrijk onze natuurlijke omgeving en alle relaties daarin zijn, en om natuurlijke systemen echt te leren kennen. Met een roofvogel samenwerken leert ons enorm veel over onze plaats in die natuur. De valkenier moet geduld en doorzettingsvermogen leren. Valkerij laat alle emoties aan bod komen: vreugde, opwinding, frustratie, teleurstelling… en ook dankbaarheid, dat een wild dier bereid is ons te accepteren. De ervaring van het werken met roofvogels doorprikt de menselijke arrogantie, die gelooft alles onder controle te kunnen hebben, en is voor de mens die eraan gewend is gehoorzaamd te worden een les in nederigheid. Mensen, honden en paarden kunnen leren ??gehoorzamen??, maar voor een roofvogel is de mens enkel een jachtpartner. Wanneer mijn woestijnbuizerd tijdens de jacht hoog in de lucht hangt of in het bos tussen de bomen verdwijnt, is het alleen de band die hij met mij als jachtpartner heeft die hem zal doen terugkeren, plus het feit dat ik hem altijd voedsel en een rustig en veilig onderkomen garandeer op het einde van de dag. Een goed getrainde roofvogel verschilt alleen van een wilde roofvogel in het feit dat hij geleerd heeft de aanwezigheid van de mens te tolereren en met hem een interactie aan te gaan.


  ⚠️ Meld

 70. Educatie, is iets prachtig. Doe ik zelf ook. Ik doe aan educatie betreffende uilen en vleermuizen, en ik maak hierbij geen gebruik van levende dieren. Is volgens mij niet nodig, het vele filmmateriaal die aanwezig is op het internet laat meer dan genoeg zien. Als ik dan lees dat er ook mogelijkheden zijn voor photoshoots, aanvliegen van trouwringen en teambuildingdagen, dan bekruipt mij het gevoel dat het educatie-aspect het onderspit delft. En dan nog de vraag: Waarover gaat het educatie???


  ⚠️ Meld

 71. Meerdere keren heeft de Goey aangegeven uit te gaan van een website over valkerij en ethiek. Als roofvogelhouder doet hij daar goed aan. Jammer dat hij juist de laatste alinea heeft weggelaten. Hier die laatste alinea
  => De echte valkeniers in Nederland en België vormen misschien maar een kleine groep, maar zowel op wereldvlak als historisch gezien is en blijft de valkerij belangrijk. Ze is zeker geen uitstervende sport, de valkerij leeft!


  ⚠️ Meld

 72. Het laatste deel van mijn bijdrage is niet geplaatst, bij deze (hoop ik):
  Het is een goed gebruik om de bron van datgene dat je gebruikt of kopieert in dit geval te vermelden. Bij deze: http://www.valkerij.nl/valkerij/page/40/ethiek_der_valkerij De laatste bijdrage van de Goey was overbodig, een ieder die deze discussie heeft gevolgd heeft het hele stuk natuurlijk gelezen om een zinvolle bijdrage aan de discussie te kunnen leveren, ?? toch?

  DV  ⚠️ Meld

 73. Ik heb de link al vaker gedeeld. Blijkbaar gemist. Had ook alles kunnen kopiëren maar heb er even eea uitgelicht. Hoop van harte dat iedereen idd alles gelezen heeft


  ⚠️ Meld

 74. Niels: met je enorme lap tekst hou je misschien sommige mensen voor de gek, inclusief jezelf blijkbaar, maar het barst van de onjuistheden. Hierbij commentaar op enkele van je opmerkingen:

  ‘Het vangen van vogels en het roven van nesten liggen dus voorgoed in het verleden.’ Nonsens. Er worden nog steeds veel eieren en jonge roofvogels uit nesten gejat en illegaal van een ring voorzien. Wil je meer info hierover, doe ’s navraag bij bv. de WRN.

  ‘Maar zelfs in vroegere tijden, toen alle vogels voor de valkerij nog uit het wild werden gevangen, is er nooit een populatie echt door bedreigd geweest. Daarom is dit in een aantal landen onder bepaalde voorwaarden nog steeds wettelijk toegestaan.’

  Heb je enig idee op welke schaal er wereldwijd jonge roofvogels uit het nest worden gejat en wat de invloed hiervan is op populaties van zeldzame soorten?? Blijkbaar heb je geen idee.
  In de landen waar dit is toegestaan ontbreekt het aan actieve natuurbescherming, of is er sprake van eeuwenoude traditie bij volkeren waarbij deze vogels een bijdrage leveren bij de jacht/voedselvoorziening. En dat is een heel ander verhaal.

  ‘Soms kunnen er bijvoorbeeld een beperkt aantal jongvolwassen roofvogels gevangen worden. Aangezien de helft hiervan in het wild door voedselschaarste de winter niet overleeft, heeft dit in principe geen invloed op de populatie.’

  Ongelooflijk wat je hier schrijft. Blijkbaar ken je alle grillen van de natuur en vind je het geen probleem om maar even voor toppredator te spelen omdat een deel toch de winter niet zou overleven?? Weleens van een veldmuizenpiek gehoord? Mijn hemel.

  ‘De echte bedreigingen voor wilde roofvogels, zoals de grootschalige vernieling van hun leefmilieu en de vergiftiging van hun prooidieren, worden daarentegen maar weinig aangepakt.’ Oh ja? Waarom sta je dan met die vogel voor een schoolklas en waarom laat je die kinderen niet gewoon wilde roofvogels in de natuur zien zodat die kinderen iets kunnen leren over het leefmilieu van deze vogels?

  Goed, nog een beetje van uw eigen onzin: ‘Roofvogels zijn wat dit betreft enorm krachtige symbolen, omdat ze sterk en onafhankelijk zijn en niet door de mens gedomineerd kunnen worden.’ Oh ja, ik las net dat we hun leefmilieu kapotmaken en ze vergiftigen.

  ‘Educatieve demonstraties en voordrachten van valkeniers kunnen kinderen en volwassenen dan ook veel bijbrengen over de werking van de natuur.’ Echt waar? Waar baseert u dit op?

  ‘Sommige valkeniers zijn zelfs bereid die gratis in scholen aan te bieden.’ Ja, natuurlijk, naamsbekendheid en daaruitvoortkomend financieel gewin. Amehoela.

  Ach, ik houd er mee op. Werkelijkwaar elke alinea barst van de nonsens en scheve aannames. Ik vind het echt schokkend om dit te lezen en ik hoop echt dat u uw publiek niet al deze onzin wijsmaakt. Meneer De Goey, houd er alstublieft mee op.

  Gerritjan: Ben je je ervan bewust dat dit nieuwsitem veel wordt rondgestuurd omdat veel mensen het hier behoorlijk oneens mee zijn, en dat er daarom meer jou onbekende mensen reageren? Is dat een slechte zaak? Of ben je bang voor de mening van vreemdelingen?

  FJ  ⚠️ Meld

 75. Haha weer zon onzinnige reactie van iemand die is opgetrommeld door een werkgroep. Als je wat beter je best had gedaan had je geweten dat mijn tekst afkomstig is uit een link die ik eerder postte, een link over de valkerij ethiek!

  Zoals al gezegd: deze discussie zal altijd blijven! Maar wees welkom om als …tigste persoon hetzelfde verhaal te typen. Ik blijf staan achter wat en hoe ik het doe. Zoals Janna al zegt: Ik laat me niet gek maken 😉


  ⚠️ Meld

 76. Niels: Ik heb helemaal niets met een werkgroep te maken. Weleens van een bronvermelding gehoord? Ondanks dat het stuk ‘van een link over valkerij ethiek’ afkomstig is, is het vlees nog vis en staat het barstens vol feitelijke fouten en is het allerminst wetenschappelijk onderbouwd (wellicht is dit de reden dat er meer mensen zijn die het hele valkerij gebeuren niet zo zien zitten??). Schandalig hoe je mijn reactie als onzinnig afdoet en de vooroordelen die je tentoonspreid. Deze discussie zal inderdaad altijd blijven zolang er lieden zoals u onbeschaamd nonsens blijven verspreiden en er zelf in geloven. En dan nog met educatie bezig menen te zijn ook. Schandalig.

  FJ


  ⚠️ Meld

 77. Ik denk graag in oplossingen.
  Niels, kennelijk heb jij ervaring met honden gezien jouw achtergrond bij de Dierenambulance en als Hondentrainer.
  Mijn advies; schaf aaibare hondjes aan die je kunstjes kunt leren. Ik wil wedden dat (school-)kinderen dat ontzettend leuk vinden en dan kun je het educatie-verhaal kwijt over het houden van huisdieren.
  Oude mensen vinden het ook heel leuk een hondje op schoot te hebben en te aaien.
  Twee vliegen in één klap; bedrijfsmatig valt hiermee misschien wel iets mee te verdienen en je draagt bij aan de bescherming van roofvogels en uilen!
  Wil je toch actief blijven met roofvogels en uilen dan nodig ik je uit je aan te sluiten bij de Zwolse Roofvogel- en uilenwerkgroep en mee te helpen met onze inventarisaties. Je zult zien dat er dan een heel andere wereld voor jouw open gaat!  ⚠️ Meld

 78. Ik vraag me af of al die roofvogelbeschermers die hier plots in het wild te vinden zijn, dezelfde mensen zijn die met tientallen vlak bij een nest post nemen en denken dat dit verder helemaal geen stress oplevert voor de vogel 😀


  ⚠️ Meld

 79. Jan van Dijk, dan staat er wel weer een groep op die daar tegen is 😛
  Zoals ik al zei; overal zijn tegenstanders voor te vinden!

  Ik bedank voor je uitnodiging om bij je clubje te komen.
  Ik ken wel wat leukere clubs om me bij aan te sluiten!

  @ Jasper; ja dat zijn dezelfde!
  En maar blijven volhouden dat het om een wilde sperweruil gaat; alles voor de commercie! Dan verwijten ze mij wat maar het is op hun net zo goed van toepassing. Zonder leden, dagtochtjes enz. konden ze hun clubje ook opdoeken 😉  ⚠️ Meld

 80. @Ja n van Dijk; ik weet een betere oplossing!
  Als jij nou lekker vogeltjes blijft tellen langs de snelweg, dan blijf ik de mensen wel voorlichten waarom de vogels zoveel langs de weg zitten, waarom de meeste vogels in het wild gemiddeld lang niet zo oud worden als de vogels bij mij, en wat ze er aan kunnen doen om dat te voorkomen!

  BASTA!


  ⚠️ Meld

 81. En nu sluit ik me wel aan bij Niels: Basta! Aan bovenstaande reacties is weinig meer toe te voegen. De roofvogelbeschermers worden het nooit eens met de roogvogelliefhebbers die shows e.d. doen. Ik wens Niels succes met zijn avontuur in de overtuiging dat hij goed voor zijn vogels zorgt.


  ⚠️ Meld

 82. Wat een ontzettende lauwe reacties hier van de medestanders van Niels. Volgens mij zijn het allemaal meervoudige persoonlijkheden van hem want ze getuigen allen van verrekte weinig kennis van zaken. De door jezelf gestartte discussie proberen te stoppen door hard basta te gaan roepen?
  Ik heb in deze hele string nog geen enkel goed argument voor je hobby gelezen. Ja natuurlijk wordt een vogel die de hele dag op een stok zit en eendagskuikens voor z’n neus gezet krijgt ouder dan een die moet vechten voor z’n natuurlijke bestaan. Maar om dit nu als argument te gaan gebruiken om je eigen hobby goed te gaan keuren vind ik heel vreemd. Als ik een zeldzame papegaai uit de natuur jat wordt ‘ie misschien ook wel 80 jaar oud, so what!? Zo te lezen heb je werkelijkwaar geen idee wat een roofvogelwerkgroep doet, welke wetenschappelijke waarde deze hebben en hoe deze gecoordineerd worden.
  @Japser: waar zie jij tientallen vogelaars bij een nest staan? Dezelfde roofvogelonderzoekers beschermen deze nesten o.a. tegen teveel aandacht en daar zet Niels zich op geen enkele manier voor in.


  ⚠️ Meld

 83. Die tekst over valkerij ethiek is al enige tijd in omloop en is behoorlijk omstreden. Zoals Emiel al aangeeft is dit idd niets anders dan de slager die zijn eigen vlees keurt. Spijtig dat mensen die weinig kennis van zaken hebben zo de indruk krijgen dat het houden van roofvogels een goede zaak zou zijn. BASTA:D


  ⚠️ Meld

 84. Het blijft opvallend dat roofvogelhouders hun hobby verdedigen door net te doen of het om educatie gaat terwijl ze tegelijkertijd hun ogen sluiten voor het ellendige leven in gevangenschap dat ze hun ‘geliefde’ roofvogels aandoen. Een vogel hoort niet in een kooi of voliere.


  ⚠️ Meld

 85. @Japser: die heisa die rond die sperweruil ontstond heeft helemaal niets te maken met de activiteiten van roofvogelwerkgroepen. Die laatste doen er namelijk alles aan om hun eigen invloed op het gedrag van vogels zoveel mogelijk te beperken en tegelijkertijd de soort zo goed mogelijk proberen te onderzoeken. Je zult roofvogelonderzoekers dus niet zo met z’n allen op een kluitje naar een sperweruil zien kijken. Die soortenjagers die je zag, dat is een ander verhaal.


  ⚠️ Meld

 86. Ben zelf geen expert van roofvogels maar na alle reacties te lezen lijkt het me beter dat meneer Goey niet zich met educatie gaat bezighouden omdat er nogal wat niet klopt in zijn verhaal.


  ⚠️ Meld

 87. Gelukkig is Niels niet afhankelijk van jou oordeel Willeke want anders had hij helemaal geen broodwinning ,bah wat een negatieveling ben jij zeg.Niels doe je best en haal der een paar knaken uit van je mooie hobby.


  ⚠️ Meld

 88. Toen ik jong was wilde ik ook heel graag een roofvogel op mijn arm maar toen ik ouder werd realiseerde ik me dat het voor mens en dier gezonder is om gewoon in de natuur van deze dieren te genieten. Dit soort dieren moeten niet tot een soort kermisattractie verworden en horen niet bij iemand in een hok achter zijn huis om af en toe een uurtje naar buiten te mogen om voor een mensenmenigte een rondje te vliegen. Dat doet deze prachtige beesten geen eer aan.


  ⚠️ Meld

 89. Dat Vogelbescherming Nederland tegen dit soort praktijken is, zelfs daar heeft Meneer De Goey geen boodschap aan. Niet geloofwaardig om dan te roepen dat zijn onderneming goed is voor de vogels.


  ⚠️ Meld

 90. Vaak had ik heimwee naar Zwolle,waar er meer variatie in bos-, water- weide- en roofvogels zijn dan in de woonplaats waar ik nu woon.
  Maar nu denk ik: ik zie liever de echte stoere mannen hier van Den Helder ploeteren voor hun geld dan die mensen die denken groot geld te kunnen verdienen aan roofvogelshows en aanverwante artikelen. Ik kom uit het onderwijs en heb ook als educatief medewerkster in Zwolle gewerkt. Zo’n showtje op scholen met roofvogels is geen educatie. De leerkracht is blij met deze attractie; dit soort onderwijsmensen hebben geen zin meer zich te verdiepen in het onderwerp waar het om gaat en laat uit gemakzucht de roofvogelshow-man zijn gang gaan. Het was beter geweest er op die school een project van te maken en de voor- en nadelen door te geven; en er met de kinderen er over te discussiëren. In Zwolle heb ik de Jeugd Vogelwacht begeleid ( op vrijwillige basis); wat hebben die kinderen genoten van de (roof) vogels die in de natuur van Zwolle zitten. Zij weten nu hoe en waar te kijken om er elke keer weer opnieuw van te kunnen genieten. Jaar in jaar uit. Kosteloos; want dát is de echte natuur!


  ⚠️ Meld

 91. En hoeveel heeft het nu opgebracht voor Serious Request?

  of was reclame maken voor jezelf toch belangrijker dan geld ophalen voor een goed doel?


  ⚠️ Meld

 92. Alle reacties van dhr de goeij neigen een heel stuk naar narcisme. Alleen maar bezig met eigen belang. Van hard werken heeft hij nooit gehoord en wat is het opgehaalde bedrag??:'(


  ⚠️ Meld

 93. Dit is toch niet meer van deze tijd!? Vroeger liepen er inderdaad van die imbicielen geld te verdienen met een beer aan een lijntje. Nu weten we dat dit niet ok is, maar er lopen tegenwoordig blijkbaar gewoon nog imbicielen rond met een roofvogel op hun hand. En dat anno 2014!!
  En dan dat gelul over educatie! Als die man met die beer iets over beren vertelde was het dan wel goed geweest? Wat een idioterie hier. Dit soort uit de hand gelopen hobbies moet zo snel worden verboden.


  ⚠️ Meld

 94. Steeds hetzelfde liedje: onder het mom van educatie worden deze roofvogelshows gerechtvaardigd. Bij ontsnapping van deze vogels vind er vermenging plaats met de in het wild levende vogels en daarom heb ik mede bezwaar tegen deze zaken als roofvogelshows.


  ⚠️ Meld

 95. Gewoon verbieden en stoppen met deze onzin. Belachelijk om een buizerd een ring te laten aanvliegen en wat is de educatieve waarde om met roofvogels een klas met kinderen te bezoeken. Willen ze straks ook allemaal zo’n vogel; krijgen we weer die toestanden zoals eerder met de uilen omdat ze dat in de films van Harry Potter hadden gezien. Laat ze maar bij ons in het Vogelopvangcentrum in Zundert komen kijken dan zien ze wat dit soort hypes allemaal voor ellende oplevert en de enige die er uiteindelijk gewin bij heeft is de illegale vogelhandelaar. Wat zijn de volgende vogel- of diersoorten die we op scholen of bejaardencentra gaan showen?


  ⚠️ Meld

 96. Of hij er nu wel of geen verstand van heeft, hij vult alleen zijn zakken door de dieren te misbruiken voor foto shoots. Dit zijn geen huisdieren. Hoe kun je in godsnaam in je kleine achtertuin in een drukke woonwijk dit soort vogels houden. Ze ontsnappen ook weleens. Tijdje terug zat er nog eentje in de tuin bij mensen in Stadshagen. Iedere idoot neemt maar exotische of wilde dieren omdat een hond of kat zo gewoon is. Ze willen zelf graag aandacht en die krijgen ze door dit soort dieren te houden. Ik hoop echt dat het verboden gaat worden.


  ⚠️ Meld

 97. Er weer iemand die het nodig vindt om (roof)vogels voor het eigen gewin te gebruiken. Vogels met namen als Amy, Okkie, Rieca, Sid, Elmo en Hunter (je verzint het niet!) helpen N. de Goey bij zijn vogelonvriendelijke werkzaamheden: fotoshoots, kinderfeestjes en teambuildingsdagen. Echt activiteiten waarmee een vogel zich in een natuurlijke omgeving bezig houdt.

  Dhr de Goey: als u een ECHTE vogelliefhebber bent, STOP ERMEE!


  ⚠️ Meld

 98. Roofvogelzwendelaars voor de rechter

  Maandag 3 februari 2014 staan vier Vlamingen terecht in een van de grootste vogelzwendelzaken uit de Belgische geschiedenis. De vier moeten zich verantwoorden voor een hele reeks overtredingen inzake het roven, smokkelen en verhandelen van beschermde en vaak erg zeldzame roofvogels. Het gaat om personen uit Sint-Laureins, Assenede, Wielsbeke en Peer. De om en bij 200 pagina??s tellende dagvaarding haalt valsheden met verklaringen van kweek, valse (aanvragen voor) CITES-certificaten (CITES = Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) aan voor o.a. aasgieren, Afrikaanse en Amerikaanse zeearenden, boomvalken, dwergarenden, havikarenden, keizerarenden, laplanduilen, lepelaars, rode wouwen, roodpootvalken, slechtvalken, sneeuwuilen, steenarenden, velduilen en zwarte wouwen. Daarnaast werden o.a. valse CITES-documenten opgemaakt door onbestaande (buitenlandse) instanties en werden bijlage A-specimen in strijd met het uitvoerverbod uitgevoerd naar onder meer Japan en de VS. Dit geeft ertoe aanleiding dat het opzet van beklaagden als een criminele organisatie wordt weerhouden. Vogelbescherming Vlaanderen heeft zich in deze zaak burgerlijke partij gesteld en eist een schadevergoeding van 15.000 euro.

  http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_content&view=article&id=735:roofvogelzwendelaars-voor-de-rechter&catid=14:persberichten&Itemid=105


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.