Berkum rolt Winterswijk op

Zwolle – Berkum heeft derdeklasser Winterswijk in het bekertoernooi met een ontluisterende 7-1 nederlaag naar huis gestuurd. Het was vanaf de aftrap eenrichtingsverkeer naar het doel van de Achterhoekers die er niet of nauwelijks aan te pas kwamen. “We kregen weinig tegenstand maar dat was ook onze eigen verdienste. We hebben vanaf het begin veel druk gezet en het tempo hoog gehouden. Na de snelle voorsprong dicteerden we daardoor de wedstrijd,” analyseerde Berkum-trainer Roeland ten Berge. “Het is mooi dat we met zo’n resultaat de winterstop in gaan en verder zijn gekomen, want die beker wil ik gewoon winnen!”


Berkum was vanaf de eerste minuut bijna alleen op de helft van de tegenstander te vinden en dat leverde de Zwolse hoofdklasser al vlot een vrijwel beslissende voorsprong op. Nadat inzetten van Chris van der Meulen en Karim Chengachi met veel pijn en moeite waren gekeerd haalde Ruud Wellenberg van enige afstand uit en dat betekende de 1-0. Twee minuten later liet Chris van der Meulen tegenstander Jordy Hoogenberg naar adem happen, een patroon dat zich nog vaak herhaalde, en de Berkum-spits schoot zijn ploeg al binnen het eerste kwartier naar 2-0. Winterswijk deed maar sporadisch wat terug maar de bezoekers kwamen na een minuut of 20 dicht bij een tegentreffer. Daniel te Winkel kwam in kansrijke positie maar Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis dreef hem zo ver naar de hoek dat er enkel een voorzet volgde, die voor het lege Zwolse doel langs sukkelde. Toen Justin de Zwart kort voor rust hands maakte in het Winterswijkse strafschopgebied betekende dat een strafschop, die werd benut door Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen: 3-0.


Na de hervatting was er een kwartiertje weinig spectaculairs te beleven maar de Zwolse doelpuntenmachine kwam weer op gang toen Chris van der Meulen er op links vandoor ging. De Winterswijkse clubgrensrechter vlagde voor de zoveelste keer voor buitenspel maar scheidsrechter Jan van Dijk negeerde dat terecht. De inzet werd in eerste instantie gekeerd door de doelman van de bezoekers maar Marc van der Meulen kon uit de rebound beheerst voor 4-0 zorgen. Het werd vervolgens alleen maar erger voor Winterswijk toen Chris van der Meulen door verdediger Jeffrey Pohowainjaan met een geweldige steekpass op pad werd gestuurd. Dat karwei was wel besteed aan de Zwolse vleugelspits die uitstekend afrondde en de 5-0 op het scorebord bracht. Nadat een hakballetje van Arjen Westrik op de paal van de bezoekers belandde had de Berkum-invaller even later wel succes. Chris van der Meulen brak wéér uit op links, de Winterswijk-grensrechter vlagde wéér eens voor buitenspel, scheidsrechter Van Dijk negeerde dat wéér terecht en Westrik kon goed afrondend de 6-0 op zijn naam brengen. Nauwelijks een minuut later ontregelde Berkum met een fraaie combinatie opnieuw de verdediging van de bezoekers en Marc van der Meulen zette met zijn derde goal van de middag de 7-0 voor Berkum in de boeken.

Vijf minuten voor het einde kon Winterswijk eindelijk wat terugdoen toen Kabir Sabotic na een solo in het Zwolse strafschopgebied onderuit werd gehaald. De behendige pingelaar schoot de terecht toegekende strafschop via de onderkant van de lat in maar verder dan 7-1 liet Berkum het niet komen, waarmee de Zwollenaren zich overtuigend plaatsten voor de volgende bekerronde.

Artikel delen: