Ruim 220.000 bezoekers, recordjaar de Fundatie

Zwolle – 

In 2013 bezochten meer dan 220.000 mensen de twee locaties van Museum de Fundatie, een record. Vanaf de opening op 31 mei 170.000 bezoekers voor de Fundatie Zwolle. 50.000 bezoekers voor Kasteel het Nijenhuis en de beeldentuin, Heino/Wijhe.  Op 31 mei 2013 opende prinses Beatrix de spectaculair uitgebreide Fundatie in Zwolle die vervolgens in zeven maanden tijd meer dan 170.000 bezoekers ontving. 80.000 meer dan het laatste complete jaar voor de verbouwing.


photo_pedro_sluiter_1.jpg

foto: Pedro Sluiter

De uitbreiding, een spraakmakend ontwerp van Hubert-Jan Henket (Bierman Henket architecten), was nodig voor de zo succesvolle sandwich van laagdrempelige en specialistische tentoonstellingen waarmee Museum de Fundatie zich de afgelopen jaren wist te onderscheiden. ‘De Wolk’ heeft twee tentoonstellingszalen met een gezamenlijk oppervlak van bijna 1000 m² en is bekleed met 55.000 wit-blauwe tegels. Op 19 oktober won het ontwerp de Dutch Design Award, best exterior. Sinds heropening verheugt de Fundatie zich op grote nationale en internationale belangstelling in de pers en ook op de sociale media. ‘De Wolk’, die met de kleuren van de lucht mee verandert, fascineert velen en is in korte tijd een architectonisch icoon geworden. 

Kasteel het Nijenhuis en de beeldentuin hadden met ruim 50.000 bezoekers een zeer goed jaar. Voorgaande jaren lag het gemiddelde rond de 25.000. In de beeldentuin staan onder meer tientallen beelden van Museum Beelden aan Zee als langdurig bruikleen.

Nu te zien in Fundatie en Nijenhuis: 
Marino Marini, ‘Tropisch Koninkrijk’ en ‘Aristocraten in de kunst’
. Tot en met 16 maart zijn in Zwolle onder meer de tentoonstellingen ‘Tropisch Koninkrijk’ en ‘Marino Marini- Schilder, tekenaar, beeldhouwer’ te zien. ‘Tropisch Koninkrijk’ vindt plaats in het kader van de viering ‘200 Jaar Koninkrijk’ en geeft een uitgebreid overzicht van de hedendaagse beeldende kunst van Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, Saba en St. Eustatius. Naast de wereldberoemde beeldhouwwerken van de Italiaanse kunstenaar Marino Marini toont Museum de Fundatie bovendien meer dan honderd schilderijen en tekeningen van zijn hand en belicht daarmee een kant van zijn oeuvre die tot dusver voor het grote publiek verborgen bleef.

In Kasteel het Nijenhuis tot en met 6 januari werk van Agnes van den Brandeler en Charlotte van Pallandt in de tentoonstelling ‘Aristocraten in de kunst’ en uitgebreide keuze uit eigen collectie met werk van ondermeer Jan Baptist Weenix, Bernardo Strozzi, Allesandro Magnasco, Jan Voerman sr., Isaac Israëls, Paul Citroen, Leo Gestel en Jan Fabre. Museum de Fundatie beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst, die zijn oorsprong vindt in de verzameling van de oud-directeur van Museum Boymans te Rotterdam, Dirk Hannema, die later belangrijke aanvullingen kende met ondermeer de kunstcollectie van de Provincie Overijssel. Museum de Fundatie heeft twee schitterende locaties: Kasteel het Nijenhuis bij Heino en het Paleis a/d Blijmarkt in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Dat is vast weer uitlokking, Japser…;D Het is een geweldige publiekstrekker: 220.000 bezoekers in 7 maanden! Het geld dubbel en dwars waard dus!


  ⚠️ Meld

 2. Super aanwinst voor de stad!! Prachtig om te zien dat een hoop mensen deze uitbreiding als een aanwinst kunnen zien. Gelukkig zijn er maar weinig die blijven kronkelen in hun beperkte en plattelands visie!


  ⚠️ Meld

 3. Hardnekkigheid? Je vindt iets mooi of niet. Moet je het nu er 220000 bezoekers op af gekomen zijn ineens wel mooi vinden? Dat zou pas gek zijn.  ⚠️ Meld

 4. ZIB: beperkte plattelandsvisie? Ik vind het gewoon misstaan in een historische binnenstad. Kwestie van smaak, net zo goed als er mensen zijn die het wel een mooi gebouw vinden. Dat mag. En ik vind het knap dat het museum commercieel zo goed draait. Hulde daarvoor.


  ⚠️ Meld

 5. De discussie die eerder weeldig tierde hier over de gedane investeringen die belachelijk zouden zijn in crisistijd zijn (gelukkig)verstomd tot een minimaal gewauwel nu blijkt dat het juist een gouden zet is geweest!! Daar had ik het over. Wel jammer dat er dan niemand zo sportief is om hier zijn mening te herzien. Wat overeind blijft is nu de (zinloze) discussie over wel of niet fraai. Dat kan, smaken verschillen, gelukkig!


  ⚠️ Meld

 6. Prima Stadshagenees, alleen vind ik dat de binnenstad geen openlucht museum is en dat nieuw op oud juist een toevoeging kan zijn. Oud smelt samen met nieuw, prachtig toch!! Het was anders geweest als het gehele gebouw gesloopt zou zijn voor een compleet nieuw gebouw.


  ⚠️ Meld

 7. vond het eerst ook helemaal niets, maar vind het er nu toch wel indrukwekkend uit zien…bij mij was het waarschijnlijk een kwestie van wennen…ik kom namelijk ook van oorsprong uut een boer’n dorp uut Twente 😉  ⚠️ Meld

 8. Update:

  Museum de Fundatie heeft een druk bezochte kerstvakantie achter de rug. Onze exacte bezoekcijfers over 2013:

  Totaal beide locaties Museum de Fundatie: 226.394

  Fundatie Zwolle 175.160, Kasteel Nijenhuis en beeldentuin (Heino/Wijhe) 51.234


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.