Voorlopig laatste zondagsviering Zandhove

Zwolle – Zondag 29 december om 10.00 uur vindt formeel voorlopig de laatste viering plaats op Zandhove. Zandhove maakt deel uit van Zorgspectrum Het Zand. Het bestuur daarvan heeft onlangs besloten om te stoppen met de vieringen op zondag. Dit zeer tegen de wens van vrijwilligers, bewoners en familie in. Zandhove kiest nu voor korte middagvieringen in kleine units en dan door de week. Vrijwilligers willen dit niet zo maar voorbij laten gaan en laten gebeuren. Ze hebben opgeroepen om samen allemaal aanwezig te zijn bij de laatste viering op 29 december. Hetzelfde geldt eigenlijk voor andere betrokkenen,zoals familie en mensen die solidair zijn vanuit de verschillende kerken, en door hun aanwezigheid willen laten zien dat ze zich niet kunnen vinden in het beleid van Zorgspectrum Het Zand.

Het Podium van kerken heeft in januari nog een gesprek met de Raad van Bestuur en hoopt dat het bestuur nu wel wil luisteren naar bewoners, vrijwilligers en familie. Een ieder die zondag komt wordt gevraagd , indien mogelijk, klapstoeltjes voor de zekerheid mee te nemen. Vrijwilligers voeren niet vaak actie, vandaar dat er is gekozen voor een solidariteitsactie met allen die afscheid moeten nemen van hun vertrouwde viering. U vindt Zandhove aan de Hollewandsweg 17

Artikel delen:
Reacties 41
 1. @Admin:

  Ze hebben opgeroepen om samen allemaal aanwezig te zijn bij de laatste viering op 29 september.

  Moet dit ook niet 29 december zijn.


  ⚠️ Meld

 2. Wat ik eerder begreep, gaat het niet om het geld maar om het principe dat het restaurant er voor iedereen is en dus niet anderhalf uur alleen voor gelovigen. Belachelijk intolerant. Hoop op een heel grote opkomst en nog meer hoop ik dat het bestuur op zijn schreden terugkeert.


  ⚠️ Meld

 3. Hoezo belachelijk intolerant, Dame?

  Je zult op zondagmorgen je familielid willen bezoeken, en voor een gezamenlijk kopje koffie kun je niet in het daarvoor bedoelde restaurant terecht omdat daar dan een aantal mensen met elkaar wat geloven. Dat is pas intolerant.

  Het bestuur heeft alternatieven aangedragen. Zandhove kiest nu voor korte middagvieringen in kleine units en dan door de week.


  ⚠️ Meld

 4. kort geleden was er nog een viering in gedeelte van het restaurant,
  dit gedeelte was afgesloten met verplaatsbare wanden en gelijkertijd
  was ook het restaurant gewoon open en in gebruik.
  Zo kan het ook!


  ⚠️ Meld

 5. Dat restaurant is er voor iedereen, en als ik op zondagmorgen met familie koffie wil drinken, doe ik dat het liefst in dat restaurant (dat is er psvr voor bedoeld), en hoef ik toch niet verplicht te luisteren naar gegalm van gezang en andere geluiden van gelovigen door de verplaatsbare wanden heen?
  En wie in die huiskamer dat ene uurtje koffie wil drinken, die moet dat vooral zelf weten, maar vooral niet vanwege het feit dat gelovigen het restaurant voor zichzelf hebben opgeëist.


  ⚠️ Meld

 6. Kijk, Drama, dat noem ik nu intolerant. Iedereen weet dat het voor gelovigen belagrijk is wanneer zij op zondag de dienst of mis kunnen bijwonen. Ikzelf stel het belang daarvan boven mijn belang wanneer ik toevalligerwijs op hetzelfde moment een kopje koffie wil drinken. In deze belangenafweging kies ik dus voor de gelovigen.
  En waarom? Omdat een geloof voor veel mensen onderdeel is van hun identiteit en zijn. Dat is anders met een kopje koffie drinken. Tolerantie houdt in dat je een ander respecteert in zijn “zijn”.


  ⚠️ Meld

 7. Dame, mooi verwoord, ik ben het helemaal met je eens. Deze maatregel is belachelijk, zeker omdat het maar om 1,5 uur gaat. Geloof is kennelijk belangrijk voor heel veel bewoners van Zandhoven. Het kan nooit teveel gevragd zijn om 1,5 uur op zondag het restaurant te reserveren voor een kerkdienst. Drama, jammer dat je je eigen kopje koffie kennelijk belangrijker vindt dan de religieuze behoeften van de ouderen in Zandhoven. Zeker als ik lees dat jij datzelfde kopje koffie ook in de huiskamer kan drinken. Erg egoïstisch.  ⚠️ Meld

 8. Missie en visie
  Zowel de missie als de visie worden vaak verwoord in lange volzinnen. Zorgspectrum Het Zand kiest er bewust voor om de missie/visie terug te brengen tot drie kernwaarden.
  Aandacht
  Wij hebben aandacht voor het welbevinden van onze cliënten en medewerkers. Wij hebben aandacht voor de ontwikkelingen in de zorg in het algemeen en voor doelgroepen in het bijzonder en voor maatschappelijke ontwikkelingen.
  Respect
  Wij hebben respect voor de leefwijze, waarden en normen van onze cliënten en medewerkers.
  Betrouwbaar
  Wij komen afspraken met een ieder na en voeren uit wat wij zeggen.

  Dit gaat om respect.


  ⚠️ Meld

 9. Ik sluit me geheel bij Dame aan.
  Drama jij snapt er nmiks van.
  Verdraagzaamheid, tolerantie en inlevingsvermogen in een ander mens zijn belangrijk in deze overvolle maatschappij.
  De over het algemeen oude en zieke bewoners van Zandhove putten hun laatste troost en moed uit hun geloofsbeleving, dat mag je niet bagatelliseren (lees drama) of afpakken. (door het bestuur)


  ⚠️ Meld

 10. Ik sluit mij aan bij JeanJaques en Drama.

  “Dit zeer tegen de wens van vrijwilligers, bewoners en familie in.”

  Volgens mij bij lange na, niet alle bewoners, (op de 1e plaats volgens mij, ipv vrijwilligers) en familie. Misschien dat de belangstelling reeds sterk is terug gelopen? Daardoor misschien de keuze gemaakt door het bestuur??? Volgens mij wordt ook voor de bijeenkomsten een alternatief geboden.
  @Willem, er worden veel meer activiteiten georganiseerd op Zandhove dan alleen een viering.
  @Dame, voor het uiteindelijke besluit zullen toch enige punten of opmerkingen zijn verwerkt, gewikt en gewogen, alvorens men tot dit besluit is gekomen, ………..ga ik van uit.
  (Enigszins bekend op Zandhove, gezinsleden van mij werken er).


  ⚠️ Meld

 11. Zwolle, het laatste bastion van de verzuiling: zorg binnen eigen kring en onverschilligheid jegens de andere zuilen.:( @Papa het gaat niet om democratie (hoewel ook daarbinnen “bescherming van minderheden” een wezenlijk uitgangspunt is), maar om respect voor de zondagdienst die voor gelovigen zo belangrijk is. Het zijn er niet weinig, als het getal van 200 vrijwilligers klopt. In ieder geval teveel om in het Stiltecentrum van Zandhove te passen. Is anderhalf uur gebruik maken van het restaurant op zondag nu zoveel gevraagd? Is dat “offer” te groot voor de niet-gelovige bewoners? Ik kan dat niet geloven. Ook niet omdat ik las dat 80% van de bewoners voor behoud van de zondagsdienst is. Daar is het respect dus wel degelijk aanwezig. Een miskleun van het bestuur.


  ⚠️ Meld

 12. Zondagmorgen is voor velen een goed moment om familieleden op te zoeken. Toen mijn schoonmoeder in het Zonnehuis haar laatste maanden doorbracht, gingen wij met haar naar zoveel mogelijk kerkdiensten die er in dat huis werden gehouden (niet in het restaurant). Daarna, of op andere bezoekmomenten, gingen we altijd met haar naar het restaurant, want even van haar kamer, en andere mensen zien. Ook daar genoot zij van.

  Waar het in dit topic om gaat is: wat wij vinden van het voorgenomen besluit van het bestuur. Zonder informatie over alle! in en outs, afwegingen etc.

  Ik heb op mijn manier een kant van de beslissing om het restaurant voor iedereen op elk moment open te stellen belicht; welwetend dat dat voor een aantal medereaguurders tegen een zeer been zou zijn.

  Ik ben benieuwd wat uiteindelijk de beslissing zal worden.


  ⚠️ Meld

 13. Ik ben een persoon die zich snel stoort aan geluiden, maar laatst tijdens de dienst hoorde ik vaag liederen en dat was ECHT niet storend!!!
  Er was voldoende ruimte om een gesprek te voeren.
  Ik begrijp dat mensen op zondag graag met hun bezoek koffie drinken in het restaurant.
  Maar naar mijn mening kan het ene heel goed naast het ander bestaan en ook gelijkertijd.
  Bovendien hebben bewoners in een verpleeghuis al zo weinig,laat ze aub als zij dat wensen hun laatste jaren op zondag naar een kerkdienst kunnen gaan als zij dat wensen.
  ALSTUBLIEFT !:'(


  ⚠️ Meld

 14. Uh, hebben we in Zwolle net als in Maassluis destijds
  een ‘psalmenoproer’?
  Ik lees : “Zondag 29 december om 10.00 uur vindt formeel voorlopig de laatste viering plaats op Zandhove”.

  Wat zouden ze ‘vieren’, tsja, religie.

  De ’te kort gedane’ club, beroept zich op religie.
  Beter dat ze de klachten in gewone relevante principes uiten.
  “Het bestuur daarvan heeft onlangs besloten om te stoppen met de vieringen op zondag”,
  Grinnik, ze hebben vast geen idee van wat de inslag is van de psalmen kort, of lang zingen 🙂
  Laat staan van te stoppen met de ‘vieringen’  ⚠️ Meld

 15. Het is een beetje dezelfde van de discussie van de supermarkt op zondag. Je hoeft er niet naartoe wordt dan vaak geopperd, net als dat je geen deel hoeft te nemen aan de viering. Ik ben benieuwd of de mensen die sterk vóór winkelzondagen zijn, dezelfden zijn als die nu tegen de zondagsvieringen zijn. Dat zou hypocriet zijn.


  ⚠️ Meld

 16. @Drama Tegen “zere been” valt wel mee. Ik vind het gewoon ongelooflijk triest dat die mensen ook de zondagviering wordt ontnomen. Want daar gaat het natuurlijk om: de dienst op de “Dag des Heren”. Daarom schiet het alternatief ook tekort. Ik mag hopen dat het bestuur zijn beslissing heroverweegt.


  ⚠️ Meld

 17. Ik bespeur bij de voorstanders van sluiting (JeanJaques, hans hanzeland en Drama) meer aversie tegen het Christelijk geloof in het algemeen dan dat ik van hen goed onderbouwde argumenten hoor.
  In China en N-Korea zouden zij waarschijnlijk heel goede Christenmeppers zijn.


  ⚠️ Meld

 18. Je zult op zondagmorgen je familielid willen bezoeken, en voor een gezamenlijk kopje koffie kun je niet in het daarvoor bedoelde restaurant terecht omdat daar dan een aantal mensen met elkaar wat geloven. Dat is pas intolerant.

  Het bestuur heeft alternatieven aangedragen. Zandhove kiest nu voor korte middagvieringen in kleine units en dan door de week.

  Dat restaurant is er voor iedereen, en als ik op zondagmorgen met familie koffie wil drinken, doe ik dat het liefst in dat restaurant (dat is er psvr voor bedoeld), en hoef ik toch niet verplicht te luisteren naar gegalm van gezang en andere geluiden van gelovigen door de verplaatsbare wanden heen?

  Drama, net als de vierders wil jij graag perse in het restaurant op perse de zondagochtend. Het enige verschil is dat de vierders jou aanwezigheid niet vervelend vinden, maar jij hun aanwezigheid wel. Daarmee ben jij dus intolerant en zij niet. Ik begrijp niet dat zo’n bestuur, waarvan je toch enige scholing verwacht, tot zulke onnozele alternatieven komt om maar toe te geven aan intolerant gedoe. Maar misschien mis ik een stuk van het verhaal.


  ⚠️ Meld

 19. Sorry, draafde ik mischien een klein beetje door?
  Maar ik wacht nog wel steeds op een goede motivatie waarom in het Zonnehuis op de zondag, wat toch wereldwijd de Christelijke kerkgang-dag is, geen gezamelijke bijeenkomst meer gehouden mag worden.
  Daarbij is echter voor mij het restaurant geen absolute must, als er een andere geschikte ruimte voor deze groep kerkgangers beschikbaar is dan moet dat ook kunnen toch?


  ⚠️ Meld

 20. Waar ik vandaan kom zouden ze zeggen dat je te biecht moet gaan en de penitentie uitvoeren, Observer.:) Als afvallige zeg ik: ik heb je niets te vergeven, laten we Drama’s reactie maar afwachten.;)


  ⚠️ Meld

 21. @Observer ; wij hebben elkaar (voor zover ik weet) nooit ontmoet; ik ken slechts je reacties op WLZ. Op grond daarvan had ik je zeker niet ingeschat zoals je mbt dit onderwerp reageerde tav mijn manier van reaguren.
  Ik ben (zoals ik al schreef) net zoals jij benieuwd naar de uiteindelijke oplossing.
  De goede motivatie waar jij (en wij allen) op wachten, zal hopenlijk ooit geopenbaard worden.
  En doe voorzichtig met dat kaarsje branden;)


  ⚠️ Meld

 22. @Dame, @drama, Ik heb altijd grote symphatie voor mensen van “goede wil” en aandacht voor het zwakke en kwetsbare in onze samenleving.
  Misschien reageer ik dan ook wel eens (te fel) op sommige ongenuanceerde meningen en uitspraken hier.
  Ik beloof hierbij beterschap op de valreep van het Oude jaar, en ja jullie kaarsjes branden al hoor:)


  ⚠️ Meld

Reageer