Koopzondag bezoekers gebruiken Rodetorenbrug

Zwolle – Zondagmiddag waren velen verrast door het zien van voetgangers die gebruik maakten van de Rodetorenbrug. Deze brug die veel in opspraak geweest is door fouten in de constructie was tot nu toe altijd afgesloten geweest.

rodetorenbrug-1.jpg

Nader onderzoek leerde dat de hekken niet door de gemeente Zwolle verwijderd waren, maar waarschijnlijk door iemand die niet langer om wilde lopen. Velen volgden daarop op deze zondagmiddag zijn/haar voorbeeld. Waar enkelen voorzichtig enkele meters de brug op wandelden uit nieuwsgierigheid, gebruikte het gros van de passanten de brug waarvoor hij aangelegd is; de route naar de auto verkorten. Naar alle waarschijnlijkheid zal de gemeente maandag de hekken weer recht op zetten. Dit omdat er voor dat er duidelijkheid is over de voortgang van het herstel van de brug en wie daarvoor verantwoordelijk gesteld kan worden de brug dicht zal blijven.

rodetorenbrug-2.jpg

rodetorenbrug-3.jpg

rodetorenbrug-4.jpg 

Artikel delen:
Reacties 36
 1. ik snap nog steeds niet waarom de hekken blijven staan. Je kunt de brug toch ook gewoon toegankelijk maken terwijl het onderzoek nog loopt?


  ⚠️ Meld

 2. Kan nog lachen worden als er iemand doorheen gaat en in de ijskoude gracht terechtlomt. Dan gaan de slachtoffers uiteraard janken bij de gemeente. Erg dom dit, die brug bevat constructiefouten, maar tegenwoordig kunnen gewone stervelingen kennelijk bepalen dat alles veilig is.


  ⚠️ Meld

 3. @stadshagenees, bn bebieuwd wie er dan verantwoordelijk is. De brug is niet op een deugdelijke manier afgesloten. Er staat nergens betreden op eigen risico. Heb zelf niet de indruk, dat de brug hieronder zal bezwijken. Zo wel, dan deugd er van deze brug echt geen …….., dan is er meer an de hand (geweest) dan dat er nu wordt aangegeven.


  ⚠️ Meld

 4. Straks moet er vast weer een tweede onderzoek worden ingesteld naar de deugdelijkheid van het slot op de hekken. haha
  Maar zo zie je maar weer, De gemeente wikt, maar de burger beschikt!


  ⚠️ Meld

 5. Niks nieuws dit! Die hekken liggen al langere tijd omver. Ik snap dat zo’n brug veilig moet zijn voor gebruik maar laat ze in hemelsnaam eens opschieten met dat onderzoek!!!


  ⚠️ Meld

 6. Ingrid, het is al heel lang bekend dat deze brug afgesloten is. Dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid slaat nergens en alleen maar omdat mensen te beroerd zijn 300 meter om te lopen.


  ⚠️ Meld

 7. Die hekken liggen al weken omver, en ook al weken lopen er (hoe verrassend) mensen over de brug. Waarschijnlijk gaat er dezelfde (zieke) ambtenaar over als de vertraagde subsidie voor Huize Nieuw Hofvliet.


  ⚠️ Meld

 8. Raar dat ze de brug weer afsluiten. Ik ben er net zo van om meteen naar het geld te kijken, maar in dit geval even wel. De gemeenschap heeft betaalt voor deze brug en nu mag de gemeenschap er geen gebruik van maken, vanwege allerlei bureaucratisch en juridisch geleuter. De mens dient de regels in plaats van andersom. Zou het leuk vinden als de hekken na plaatsen meteen weer weg gesodemieterd worden.;)


  ⚠️ Meld

 9. Er lopen al sinds het leggen van de brug regelmatig mensen overheen. De hekken zijn totaal niet effectief en ik geloof niet dat de gemeente dat niet weet. Het interesseert ze gewoon niet.


  ⚠️ Meld

 10. Zijn geen constructiefouten in de brug, landhoofden zijn verkeerd geplaatst. Oplossing, landhoofden aanpassen. Volgens berekeningen is er met de brug zelf niks mis, alleen hoe die is geplaatst. Elke brug in de wereld moet kunnen krimpen en/of uitzetten.


  ⚠️ Meld

 11. @stadshagenaas, niet iedereen die in Zwolle komt, woont er ook. En inderdaad ben burgelijk ongehoorzaam geweest. En de kant die niet op de foto ziet, was het hek gewwon naar de zijkant geplaatst. Maar nogmaals (geloof niet dat er wat kan gebeuren), wie wel wanneer iets niet goed is afgesloten. En er staat geen bord bij.


  ⚠️ Meld

 12. arghh… wat erger ik me toch aan de reacties van stadshagenees.. aarghhh ik vreet mezelf echt op hier.. stadshagenees is japser?? nee, heb toch het idee dat onze Hagenees nog een tikkeltje erger is..

  sorry, weblog, ik moest het echt even kwijt…….


  ⚠️ Meld

 13. Beste evert, ik geef slechts mijn mening, maar om jou een plezier te doen zal ik niet meer op dit topic reageren. Sterkte met je psychische toestand, het is niet mijn bedoeling jou overstuur te maken. Fijne avond.


  ⚠️ Meld

 14. Wat een rare reacties weer. Ik ben het eens met Stadshagenees, hoewel de toon wellicht wat anders had gekund.

  Dat er fouten zijn gemaakt met deze brug lijkt me duidelijk, hoewel ik geen verstand heb van deze contstructies. In afwachting van onderzoek en de afwikkeling van de conclusie (lees:herstellen fouten in constructie) is de brug afgesloten met hekken. Lijkt me duidelijk herkenbaar voor een ieder. Nu de hekken omliggen (uitgaanspubliek?!?) is het blijkbaar logisch dat je dan ook gebruik mag maken van de brug, althans dat denkt het merendeel van de reactiegevers. Die paar voetgangers die er nu af en toe overheen gaan, zal vast geen probleem zijn. Zo krakkemikkig is die brug waarschijnlijk ook niet, maar wie garandeert dat?!? En, zoals Stadshagenees al aangaf, stel dat er iemand te water raakt of erger nog, de hele brug stort in, dan staan alle reactiegevers die nu vinden dat je best ongehoorzaam mag zijn, vooraan om de gemeente de schuld te geven dat het toch vreemd is dat de hekken omver liggen.
  Ik krijg steeds vaker het idee dat onze gemeente in de ogen van velen helemaal niets goed kan doen, maar ja, de beste stuurlui staan aan wal (of moet ik op de brug zeggen).


  ⚠️ Meld

 15. Wat een farce dit project. Burgerlijke ongehoorzaamheid schudt hopelijk de negen tot vier ambtenaren op het stadskantoor een beetje wakker.

  Denk dat we in NL ook een beetje doordraaien qua veiligheid, het is niet zo dat er geen reling aanwezig is, of dat de brug op instorten staat. Zelfs als er geen reling was, dan kan de brug m.i. Prima gebruikt worden door die zich daar veilig bij voelen. Wat een betutteling!


  ⚠️ Meld

 16. Wat ik begrepen heb is dat de burg zelf zo veilig is dat je er zonder enig gevaar met een vrachtwagen overheen kan. Echter de bevestigingspunten van de landhoofden zijn verkeerd geplaatst waardoor de brug bij temperatuurwisseling niet voldoende kan krimpen en uitzetten. Nu gaat iedereen elkaar de schuld geven en blijft de brug dicht. Niet vanwege veiligheid maar voor aansprakelijkheid (of beter gezegd wie gaat de herstelkosten betalen). Binnenkort (19 maart) is het tijd voor verkiezingen, een nieuwe wind in Zwolle voor de gemeenteraad zou zeer wenselijk zijn.


  ⚠️ Meld

 17. Als de brug onveilig zou zijn, dan zou dit wel duidelijk worden in het artikel en zou er grote haast zijn bij het terug plaatsen van de hekken. Als men ergens bang voor is, dan is het wel voor een piepkleine kans op een enigzins onveilige situatie.


  ⚠️ Meld

 18. Even wat anders: het is nu leuk lopen over de brug, maar wat gebeurt er als ook de fietsers vanaf de Katerdijk/Pannekoekendijk straks gebruik gaan maken van de brug? Lijkt mij veel te smal!


  ⚠️ Meld

 19. Best een brede brug hoor. Kunnen gemakkelijk fietsers en lopenden overheen. Misschien is een scheidingsstreep wel handig dan.

  Ben er zelf vorige week ook overheen gelopen. Het hek aan de kant van het rode torenplein staat gewoon open, dus het lijkt net of het kan. Er zitten trouwens wel hobbels in de brug viel me op.


  ⚠️ Meld

 20. @Tevens:
  Leuke vraag.
  Als ik naar de 2e foto kijk, zie ik na de brug (voor de kruising) de bord “einde voetgangerszone” en “verplicht fietspad”.
  Zou dat betekenen dat je niet over de brug zou mogen fietsen of zou dat in het verlengde zijn van dat het Rodetorenplein, de Jufferenwal en de Melkmarkt een voetgangersgebied zijn, waar fietser (geen brom- en snorfietsers!) ook mogen rijden?


  ⚠️ Meld

 21. Er zitten trouwens wel hobbels in de brug viel me op. [/qoute]

  Dat komt door die constructiefout. Stel dat de gemeente zich hier gewoon niets van aantrekt en de brug openstelt en hij bezwijkt toch op een bepaald moment. Dan krijg je weer de verhalen: “men wist toch dat de brug niet deugde, waarom laten ze er dan mensen overheen lopen”  ⚠️ Meld

 22. Japser, het argument van de aanlegger is een beetje gek: de brug is toch bedoeld om over te lopen! De enige logische reden om de brug nu af te sluiten is dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.


  ⚠️ Meld

 23. Gemeente: ‘ja, aanlegger is verantwoordelijk, want kijk: dit en dat en zus en zo’
  Aanlegger: “Dat is niet onze schuld, dat komt omdat er al mensen overheen lopen”
  Bouwer: ‘ja, de gemeente had hem dicht moeten laten tot wij hem konden fixen’

  En daarom laat je hem dicht. Zodat niet de gemeente (wij dus) de rekening in de schoen krijgt.


  ⚠️ Meld

Reageer