SP Zwolle wil duidelijkheid over dure externen

Zwolle – De SP in Zwolle wil van het gemeentebestuur weten waarom er nog altijd externen worden ingehuurd tegen salarissen die boven de Balkenendenorm liggen. De SP vindt de afhankelijkheid van externe inhuur onwenselijk en belastinggeld uitgeven aan topsalarissen onacceptabel.

 

De Zwolse SP pleit al langere tijd tegen externe inhuur en tegen exorbitante salarissen in de publieke sector. Bij afdeling Sociale Zaken heeft jarenlang een externe adviseur gewerkt tegen een vergoeding die boven de Balkenendenorm ligt. Deze was afgelopen jaar uit dienst getreden, maar duikt nu opnieuw als externe adviseur op. Daarnaast stapelen de externe adviseurs over de invoering van de participatiewet zich op, zonder dat duidelijk is tegen welke vergoeding zij dit doen.

De SP maakt zich zorgen over de afhankelijkheid van externe adviseurs bij gevoelige dossiers als sociale zaken en de participatiewet. Als de externen vetrekken blijft de gemeente met een kennisachterstand achter op wetten en regelingen waar veel mensen in een sociaal moeilijke positie van afhankelijk zijn. Dat levert voor de gemeente een uitvoeringsrisico op. De SP wil daarom duidelijkheid over hoeveel externen worden ingehuurd tegen welke vergoedingen.

 

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘De gemeente lijkt steeds meer afhankelijk van externen tegen steeds hogere vergoedingen. Er wordt goede sier gemaakt met minder ambtenaren in het kader van bezuinigingen, maar als hetzelfde werk nu door hoogbetaalde externen wordt gedaan zijn we uiteindelijk veel duurder uit. Als we echt willen investeren in mensen, zouden we de eigen ambtelijke organisatie moeten versterken en bijscholen, in plaats van tijdelijke kennis buiten de deur kopen.’

 

De SP heeft in het verleden gepleit voor de Meijer-norm, waarbij mensen die werkzaam zijn in de Zwolse publieke sector niet meer zouden moeten mogen verdienen dan de burgemeester. Daarnaast publiceerde de partij onlangs een overzicht van de topsalarissen van de meest verdienende Zwolse directeuren in de publieke sector.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

14 gedachten over “SP Zwolle wil duidelijkheid over dure externen”

  1. De mensen die je wil hebben, zijn slim. Slimme mensen laten zich liever als externe betalen, dan voor minder als interne. Oftewel, je moet geluk hebben en die ene persoon vinden, die het for the good of the people wil doen, of je hebt pech. En dan kun je kiezen voor een middelmatige interne of een goede, maar dure externe.

  2. Die “hulp” is blijkbaar intern niet voorhanden (waarom eigenlijk niet???), en d’r is niemand extern te vinden die ’t voor minder doet; dan maar geen advies, en ’n pruttel maar in ’t honderd laten lopen?

  3. De zgn hoogopgeleiden in NL. hebben een uitgebreid netwerk van vriendjes die hun altijd wel weer een baantje kunnen toeschuiven of ze er nu geschikt voor zijn of niet.
    De middelbaar en laagopgeleiden worden geacht loon te matigen en 0-lijnen te accepteren, waarschijnlijk ingegeven door deze zelfde disfunctionele hoogopgeleiden.
    http://www.nederlandnaardekloten.nl

  4. Het is goed dat inhuur van externen aandacht blijft vragen. Heb ik ook steeds gedaan, tot gesprekken met wethouder en directie aan toe.
    Ik heb nu geen inhoudelijk oordeel, omdat er te weinig informatie staat in bovenstaand bericht.
    Want er is meer te zeggen.
    – De raad gaat niet over personeelsbeleid. Wel over bij de begroting vastgestelde budgetten. De raad moet wel toezien op effectieve besteding van die budgetten
    – er is het dilemma van externen versus eigen ambtenaren als het gaat om deskundigheid. Het kan slimmer zijn iemand in te huren die specifieke kennis heeft, die niet 1,2,3 eigen gemaakt kan worden door de eigen ambtenaren
    – soms is bepaalde kennis of extra arbeidskracht maar tijdelijk nodig. Ook dan is het slimmer dat via externen te regelen.
    -ook moet bedacht worden dat afwegen van vergoeding externen tegen salaris ambtenaren mank gaat. Naast het salaris zijn er werkgeverskosten die moeten worden meegenomen. Die kosten zijn er niet bij inhuur externen.

    Kortom, oordelen op basis alleen van de opmerking dat externen nogal ruim beloond worden, is een te magere basis.
    Het is aan het college om duidelijk te maken wat de overwegingen zijn geweest bij hun keus voor externen.

  5. Die slimme mensen waarover werd/word gesproken voor hun diensten krijgen , want dat krijgen ze wel enorme bedrgaen plus komt erbij dat ze van allerlei diensten gebruik maken zonder daavoor extra kosten te maken maar het beleid is al die tijd gewoon naar de k..
    Ik zou zeggen daar moet flink onder het toezicht komen staan want gewone burger moet flink inleveren terwijl sommige hun zaken blijven vullen… Lang leve Democratie!!!

  6. De SP stelt hierboven dat niet duidelijk is voor welk bedrag deze externen hun diensten aanbieden. Dus maar afwachten welke rekening na afloop in de bus bij de gemeente valt. Als dit waar is dan vraag ik me af hoe ver het is gekomen in ons gezellige kneuterland? Zijn er nog gezond denkende en handelende mensen die niet de zaak proberen te beduvelen?

  7. @John: te weinig informatie???? Dit lijkt me juist een zeer duidelijk verhaal. Waarom zou je dit willen nuanceren met vergezochte argumenten over werkgeverslasten en specifieke kennis? De kern van de vraag luidt: welk specialisme of welke interimmanager rechtvaardigt een beloning boven de Balkenende-norm? Wedden dat dergelijke kennis ook te huur is voor een meer acceptabele vergoeding? Sterker nog, het lijkt me zeer waarschijnlijk dat die specifieke kennis gewoon het ambtenarenapparaat beschikbaar is. Dat het dan geen vriendjes van vriendjes zijn die elkaar inhuren is dan jammer, maar in deze tijden kan een ambtelijke instelling niet verkopen dat er dergelijke vergoedingen uit gemeenschapsgeld worden betaald.En een tijdelijk karakter? Maar al te vaak zitten interimmanagers verdacht lang op een project, elke dag is er weer één.
    Kortom: prima dat de SP hier inzicht in wil krijgen!

  8. Het is goed dat inhuur van externen aandacht blijft vragen. Heb ik ook steeds gedaan, tot gesprekken met wethouder en directie aan toe.
    Ik heb nu geen inhoudelijk oordeel, omdat er te weinig informatie staat in bovenstaand bericht.

    @Marco volgens mij is John van Boven het met je eens v.w.b. het vragen van informatie. Hij vind dat in bovenstaand artikel te weinig informatie staat, om zich een mening te kunnen vormen.

  9. Marc038 ik zeg: onvoldoende informatie,.
    Dat kun je niet weerleggen met “het lijkt me” of met “wedden dat”.
    Ik draag overwegingen aan die ook een rol spelen, maar die door de SP niet genoemd worden.
    Ik begrijp dus de reactie van Ingrid.
    Ik zou zeggen, lees het artikel over het afwegingskader.

Reacties zijn gesloten.