Facelift Rodetorenplein

Ingezonden:

Bijna alle loftuitingen van burgemeester Meijer tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst hebben betrekking op zeer bijzondere initiatieven van Zwolse ondernemers en culturele instellingen. Waanders, de Fundatie, de Nederlandse Spoorwegen en de Isalaklinieken, zij hebben in 2013 grootse dingen in Zwolle tot stand gebracht. De gemeente Zwolle zelf, die nog niet zo veel jaar geleden het Rodetorenplein z’n historische kadevorm terug heeft gegeven, is in 2013 hard bezig geweest om dit historische gebied verder invulling te geven. 

Het is helaas gebleven bij een nieuwe brug die vanwege de nodige constructiefouten al bijna een jaar na oplevering nog steeds niet gebruikt mag worden. Ook de entrée van de Rodetorenbrug aan centrumzijde is door allerlei bouwsels van stalen buizen, railingen en hekwerken een architectonische warboel geworden. De verwachtingen van een nieuw te bouwen watertrap in 2013 waren dan ook erg hoog. Nu, nog geen jaar na oplevering moeten we vaststellen dat het niet echt een kunstwerk is geworden, maar meer lijkt op de smerige overstort van een waterzuiveringsinstallatie. Reden voor illustrator Bert Dijkink om de watertrap een virtuele facelift te geven. en wie weet zijn er wel scholen die als werkopdracht de watertrap een mooier Gaudi-achtig aanzien willen geven. Misschien kan Burgemeester Meijer in zijn volgende Nieuwjaarstoespraak dan met trots melden dat het Zwolse Rodetorenplein een waterfront is geworden dat weer recht doet aan de eeuwenoude relatie van Zwolle met het water.

watertrap-oud.jpg

Zo is het…

watertrap.jpg

En zo zou het kunnen worden. 

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Dat ziet er inderdaad veel beter uit. Onze burgervader zegt dan wel dat we trots op onze stad moeten zijn en uitdragen, maar wanneer ik vanaf de afrit Centrum de stad inkom, krijg ik last van plaatsvervangende schaamte. Jouw aanpassing kan hier zeker verandering in brengen.


  ⚠️ Meld

 2. Ben het helemaal met Bert eens, toen ik er vorige week langs kwam vond ik het er ook niet uit zien. Vind het 2e plaatje er inderdaad stukken beter uitzien.Maar het allerbelangrijkste vind ik in ieder geval, wanneer je zoiets aanlegd, Pleeg dan ook onderhoud, oftewel houd het schoon.


  ⚠️ Meld

 3. De essentie van dit voorstel is dat de huidige vieze en treurig stemmende situatie verbeterd wordt.
  Een terechte actie van Observer wat mij betreft.


  ⚠️ Meld

 4. Doe maar niet. Ziet er niet uit zo. Past op geen enkele manier bij de binnenstad. Ga het huidige ding gewoon eens schoonmaken. Ik vindt trouwens die overkapping ernaast (uitgang parkeergarage) echt een architectonische blunder. zolang die lelijke pergola daar staat kun je maken wat je wil. Maar wordt het nooit wat.


  ⚠️ Meld

 5. Een goede schoonmaak beurt doet naar mijn inziens wonderen. Wil je minder alg dan is het plaatsen van riet o.i.d. misschien een optie. Een beetje meer stedelijke natuur is niet misplaatst hier aan de rand van het plein. Icm met een lichtspektakel geeft wel allure.
  Betreft de in/uitgang van de parkeergarage, vindt ik de overkapping nog wel oké, deze sluit aan op de pergola van het Maagjesbolwerk. Het grootste misbaksel is volgens mij het doosje eronder. Een kozijnenconstructie, wat veel te zwaar-ogend is.



  ⚠️ Meld

 6. Is er ook nog gesproken over het maken van parkeerplekken op het plein zelf? Die onzin gaat hopelijk niet door. We zijn nu op de goede weg met het weren van auto’s binnen de stadsgracht, laten we nu niet weer de verkeerde kant opgaan.


  ⚠️ Meld

 7. Trek dan meteen de markt ook door het plein op voor een meer levendig geheel.
  Zwole wordt steeds aantrekkelijker, dat is een feit!


  ⚠️ Meld

 8. Auto’s weren binnen de grachtengordel okee. Het pleintje benutten voor camperplaatsen lijkt me wel gunstig, pleintje heeft tenslotte genoeg gekost en kan zo wat geld opleveren. De aanwezige havenmeester kan gelijk het beheer voor de campers meenemen met zijn werk voor de passantenhaven


  ⚠️ Meld

 9. Campers op een plein waar tijdens de zomer allerlei evenementen en een kermis staat? Briljant (not)! Wie gaat om de dag vertellen dat die gasten weer moeten verhuizen? Ga lekker camperen op de Agnietenberg

  Markt doortrekken naar het plein vind ik wel een beter idee. Geeft misschien wat meer rust in de markt die ik nu al behoorlijk krap vind.


  ⚠️ Meld

 10. Veel dingen die de gemeente Zwolle aanpakt mislukken of worden veel duurder dan begroot.
  Dat kost geld wat de burger mag ophoesten.

  Verder past het m.i. helemaal niet bij de huidige crisissituatie.



  ⚠️ Meld

 11. Ondertussen bekend wat er met de parkeerplaatsen op het Rodetoren Plein gaat gebeuren? Nu er de ijsbaan staat is het goed te merken dat veel mensen de parkeerplaats missen en maar op vergunningshouders plekken gaan parkeren.


  ⚠️ Meld

 12. Al stond er bij de watertrap slechts maar een informatiezuil die aangaf dat op deze plek het stadsriviertje de Grote Aa in het Zwarte water stroomde


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.