Herdenking ‘Hongertocht’ bij Zwolle

Zondagmiddag, 12 uur precies, vond, als afsluiting van de 150 km lange voettocht door overlevenden en familie van de mensen die tijdens de Hongerwinter dezelfde route hebben gelopen, een bloemlegging plaats. Deze bloemlegging bij de plaquette “Brug tussen angst en hoop”, geplaatst op het middenstuk van de IJsselbrug, was voor velen van hen een bijzonder emotionele gebeurtenis.

Initiatiefnemer van de tocht was Ton van Vugt. Hij liep, als elfjarige jongen, met zijn moeder en zijn zusje in de Hongerwinter 1944-1945 dezelfde tocht, maar met een heel andere betekenis. Toen ging het om overleven, om voedsel te zoeken die in het westen van het land zeer en zeer schaars was geworden. De tocht werd gehouden als eerbetoon aan hen die tijdens de Tweede Wereldoorlog eten gaven aan de mensen uit het westen. In verband met de lichamelijke gesteldheid van veel deelnemers, waren er ook, die deze tocht op de fiets of per auto aflegden. In zeven dagen tijd werd vanuit Rotterdam-Zuid, Hattem, als officieel eindpunt van de tocht, bereikt. Na de bijeenkomst werden de wandelaars door de familie Dubbeldam ontvangen en getrakteerd op een heerlijk kop koffie en bijbehorende koek.


Initiatiefnemer Ton van Vugt

Meer foto’s bij ‘Lees verder’…

 

Artikel delen:
Reacties 8
 1. En toch…kom ik als ambtenaar een beetje in opstand, want echt niet alle ambtenaren zijn van die luie donders! Ik werk me iedere dag weer eens slag in de rondte…en ja, ok, ik werk niet bij de gemeente! Maar het is al gauw zo makkelijk om alle abtenaren over 1 kam te scheren..helaas niet altijd goed dus ;D ;D


  ⚠️ Meld

 2. Sorry, Marleen, het was ook niet een aanval op alle gemeenteambtenaren van mijn kant hoor, maar ik denk bij dit bericht wel even: “Kan er nou werkelijk niemand naar dit stukje geschiedenis komen kijken als vertegenwoordiger van de gemeente als de loco-burgermeester niet kan komen?” En dat kan dan blijkbaar niet… Dat vind ik erg jammer, aangezien Zwolle meestal wel een vertegenwoordiger stuurt in de persoon van een wethouder of zo. En al is het zomerreces, maar dan nog kan ik me niet indenken dat er niet iemand ingeschakeld had kunnen worden in dit geval.
  Ik vind het wel een beetje jammer dat er dus kennelijk (als ik het bericht goed begrepen heb) een ‘fout’ ook bij de organisatie lag voor wat betreft de aankomsttijd/datum bij de IJsselbrug, maar dan nog is het jammer dat er dus niet ?©?©n persoon op het gemeentehuis kan zorgen erbij te zijn uit naam van de gemeente.


  ⚠️ Meld

 3. @marianne
  ‘k zag het ook niet als een aanval hoor, dus het is je vergeven! ik moest alleen even protesteren.. ;D

  En ja, er is idd wel het een en ander misgegaan heb ik begrepen en dat is, juist voor zoiets bijzonders en eenmaligs wel erg jammer!


  ⚠️ Meld

 4. Vrienden in Zwolle:

  Wij van de Hongertocht organisatie hebben geen kritiek en alleen maar dank voor de ontvangst die de deelnemers ontvangen hebben van Rotterdam tot en met Zwolle.

  Het was altijd ons plan om de sluitings ceremony te houden in het Park Het Engels Werk in Zwolle, op Zondag, 12 augustus, 2007. Jammer genoeg werd er ons verteld dat de uitspanning “Het Engels Werk” niet beschikbaar zou zijn om de wandelaars te ontvangen en dat het te moeilijk zou zijn om op kort termijn een tent op te zetten om wandelaars een schuilplaats te geven in geval van regen.

  De sluitings ceremony werd daarom gehouden in de St. Andreas kerk in Hattem op zaterdag, 11 augustus, 2007. Maar omdat de oude IJsselbrug en Zwolle zo belangrijk zijn hebben wij toch door gezet en, zoals altijd het plan was, op zondag, 12 augustus van Hattem naar de IJsselbrug gelopen om daar bloemen te leggen ter herdenking van de moeders, vaders en kinderen die nu heen gegaan zijn.

  Een zeer gastvrije boer nodigde alle deelnemers uit voor koffie en gebak aan de Overijselse kant van de rivier. Dus wat ons niet gelukt was in 1945 was nu mogenlijk door de gastvrijheid die ons aangeboden werd. Wij waren daarom toch in het “Promised Land” aangekomen en de deelnemers namen daar afscheid van elkaar.

  Hopenlijk, als er officieel interesse zou zijn, kan er een Hongertocht 2 georganiseerd worden met Zwolle als het begin punt.

  Ton van Vugt, Washington DC Metropolitan Area, USA  ⚠️ Meld

Reageer