VVD wil opknapbeurt looproute Blijmarkt-Centrum

Zwolle – Op campagne in de binnenstad van Zwolle heeft de fractie van de VVD zaterdagmorgen met genoegen en met trots kunnen constateren dat ook het afgelopen weekend weer drommen bezoekers op Museum de Fundatie – en daarmee de Zwolse binnenstad – zijn afgekomen. Minder enthousiast is de VVD van de meest logische looproute vanaf de Fundatie richting centrum, de Papenstraat.

looproute_papenstraat_3.jpeg 

Animaties: Th. Runhaar

Terwijl er in de route van station naar Potgietersingel veel is geïnvesteerd, wordt de route van Fundatie naar het centrum sterk verwaarloosd, zegt de VVD. "Saai, slechte bestrating en talrijke slordige geparkeerde fietsen geven de bezoekers van buiten Zwolle een armoedig beeld van de stad na hun bezoek aan het museum." Daarom wil de fractie van de VVD het College de volgende vragen stellen: 1. Deelt U onze mening dat de looproute van Blijmarkt naar het centrum wel een opknapbeurt kan gebruiken? 2. Heeft U kennis genomen van het plan voor de inrichting van de looproute van de Fundatie naar Waanders in de Broeren van binnenstadsondernemer Theo Runhaar (tevens voorzitter van Horeca Nederland, regio Zwolle)? 3. Wat is Uw oordeel over dit plan? 4. Bent U voornemens op korte termijn over dit plan contact op te nemen met de heer Runhaar en eventueel andere ondernemers en betrokkenen in de binnenstad?

looproute_papenstraat_4.jpeg 

looproute_papenstraat_2.jpeg 

looproute_papenstraat.jpeg  

Via Lees verder vindt u een uitwerking van het plan van Theo Runhaar…

dwars_8.jpeg
Plan Theo Runhaar:
 
De Fundatie en Waanders trekken veel mensen naar Zwolle.

Allemaal mensen die maar 1 ding willen. Genieten van cultuur, winkels en horeca en een leuke dag doorbrengen in Zwolle. Ik heb ook gemerkt dat veel mensen moeite hebben van het vinden van de juiste route van het museum naar het winkelgebied en naar Waanders. Regelmatig wordt ons de weg gevraagd.
Dit in combinatie met het feit dat dit deel van de stad wel een eigener karakter mag hebben en verrassender mag zijn ,heeft tot het idee geleidt van het verbeteren van de routering, alsmede het mooier maken van de Papenstraat, wat eigenlijk een heel mooi middeleeuws straatje is.

DWARS DOOR DE KERK

Dit is in mijn optiek de meest passende naam.

Hij gaat van de Fundatie over de Blijmarkt naar de Papenstraat, over het Grote Kerkplein, dan door de St Michaels kerk via de Grote Markt de Diezerstraat in, richting Waanders.

De Papenstraat is nu een saai straatje al hoewel het poortje van Cele wel interessant is, maar vooral de gevelwanden kunnen wel een facelift gebruiken.

Hiervoor bestaan de volgende ideeen:

1   Duidelijke bewegwijzering op de muur ( aan de kant van Schuttelaar ).
2   Naamgeving van de route en deze verduidelijken met behulp van tegels of licht
3.  Aan de kant van de Muzerie alle raampartijen doorzichtig maken ( geen posters ed.) en er cultuur/kunst etalages van maken
4.  Aan de overkant ( X ray ) de acht nu dichtgetimmerde ramen transformeren in een soort Wall of Fame met beroemde Zwollenaren op het gebied van kunst, cultuur,  muziek , sport en wetenschap. Dit kan middels foto’s, schilderijen of beelden met de bijbehorende informatie betreffende de persoon.
5  Op het reeds aanwezige plateau op de zijmuur van Bapas de route schilderen met een verwijzing naar de Fundatie.

En dan op weg naar de kerk…….

Dit kan op 2 manieren:

1   Gewoon rechtdoor en het Grote kerkplein oversteken.
2   Rechtsaf de Papendwarsstraat uit, links de hoek om en even stoppen bij het Zwolse balletjes huis.

En vandaar over het reeds geaccentueerde pad over het plein naar de kerk

Nu weet ik dat het niet eenvoudig zal zijn om een doorgang te krijgen door de kerk.
Toch wil ik dit idee, dat al eerder geopperd is, graag verdedigen en wel om de volgende redenen.

Al de jaren ( vanaf 1975 ) dat ik aan het Kerkplein gewoond en gewerkt heb, is de St Michaels kerk voor mij het symbool geweest van het hart van de stad. Gelegen op het hoogste punt was het vroeger de veilige haven bij overstroming en ontij. Een rustpunt in de hectiek van alledag en een religieus monument en middelpunt van
de samenleving, waar mensen gedoopt, getrouwd en begraven werden.

En nu dreigt het te vervallen in een versteend, weliswaar mooi, maar doods gebouw, waar slechts een enkeling van kan en mag genieten. Dit in tegenstelling van kerken in de zuidelijke landen, waarvan de deuren altijd wagenwijd open staan en iedereen uitnodigen van…….. kom maar…

Pas geleden was ik nog met een aantal collega’s in Den Bosch en lopend van de ene naar de andere locatie zei de Bosschenaar die ons rondleidde: Zijn jullie al in de St Jan geweest. Nou nee dus.

Wij er heen.. en ik moet zeggen het heeft indruk op me gemaakt. De deuren stonden open, iedereen liep gewoon naar binnen en achter in de kerk werd er een mis opgedragen. Zo maar, open en bloot. Geweldig, omdat je voelde dat de mensen hier behoefte aan hadden. En voor ons was het indrukwekkend. Zo’n mooi gebouw, dat zoveel rust uitstraalde, midden in de stad als een ruimte van stilte en overpeinzing. En wat jammer dat onze mooie kerk dan zoveel dicht zit en bewoners van de stad en bezoekers dit niet kan bieden.

Ongetwijfeld zijn er 1000 en 1 bezwaren te maken tegen het plan om dwars door de
kerk te lopen van het ene naar het anders plein. Maar er zijn ook 1000 en 1 redenen te vinden die dit fantastisch zouden maken. 

In dit plan zijn enkele suggesties opgenomen die de realisering zouden kunnen helpen:

1  Vervang de deuren aan de Grote Kerkplein kant door glas om zichtlijnen  duidelijker te maken. Deze moeten wel goed aansluiten bij het historische gebouw.
2   Indien nodig zou er in de kerk een glazen corridor kunnen komen ter bescherming van het interieur.
3.  Om het bezoek extra interessant te maken kan men denken aan:
       orgelconcerten.    
       expositie van de beelden uit Italie.
       kleine tentoonstellingen van kunst of foto’s.

Vooral zal echter moeten gelden dat de gebruikelijke kerkelijke samenkomsten hier geen hinder van hebben, want de kerk is en moet van de gelovigen blijven.

Maar wat zou het fantastisch zijn als het hart van deze kerk weer luid gaat kloppen, als hart van de stad.

En,  aan de voorkant de St Michaels kerk verlatend komt men op de Grote Markt.
Het centrale punt van de stad, waar alle straten bij elkaar komen, waar het bruist, en leeft, waar men vertoefd en winkelt, en vanwaar men de route volgend daar komt waar men wezen wil ….. De Broerenkerk.

      Daarmee is de dwars door de kerk route volbracht.

Ik ben mij ervan bewust dat er misschien heilige huisjes omver gegooid moeten worden maar wil toch pleiten voor een verbetering van de huidige situatie.

In de tekening van de route is de Onze Lieve Vrouwe Kerk ook opgenomen, maar zover ben ik nog niet gekomen. Wie weet komt er een vervolg.

Ik ben benieuwd naar Uw reactie en verwelkom elke kritiek of aanvullende opmerkingen.

Als laatste opmerking zou ik op de vraag:  Ja maar wie gaat dit betalen ,willen antwoorden:
Waar een wil is, is een route…… en in Zwolle hebben we gelukkig veel welwillende mensen en niet te vergeten veel onderwijsinstellingen die hierin een rol kunnen spelen.

Theo Runhaar 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “VVD wil opknapbeurt looproute Blijmarkt-Centrum”

  1. In principe is het best een plan met visie, maar waarom moet er daarvoor nu zo’n aquarium-achtige glazen constructie dwars door de kerk gebouwd worden?
    Ook in de VVD oproep wordt de inbreng van de Protestantse gemeente (eigenaar) voor het gemak maar vergeten.

  2. @Observer
    Omdat je een openbare straat met kunstnissen introduceert in een privé ruimte.
    Beide worden benadrukt het openbare en de andere wereld van het godshuis. Vind het wel een prikkelende oplossing.

  3. Wimpie, Ik vind juist dat een Godshuis voelbaar toegankelijk en beleefbaar moet zijn voor alle mensen, een glazen loopkoker schept daarin een grote barriere.

  4. Als het iets is voor/door de ondernemers is de VVD wel in beeld. Lees zelden iets van de VVD als het om de man met de pet gaat

    En blijkbaar ook niet als het om respect voor kerkgebouwen gaat:)

  5. Observer,
    Helemaal juist, maar lopend door deze glazenstraat wordt de machtige ruimte van deze hallenkerk weldegelijk groots ervaren. En dat is wat er toe doet. Het gebied rond de preekstoel en het orgel is voor de kerkganger en wordt verder terecht met rust gelaten door de passage.

  6. spannend – vooral uitwerken – want groot denken levert vaak mooie zaken op. Maar dan wel even de fietsenstalling op Grote Kerkplein weghalen…

  7. wimpy, maar ik wil als stadsgids graag mijn gasten de fijn uitgesneden details van de preekstoel van Adam Straes van dichtbij laten zien, ik wil onze bezoekers graag de rijk gebeeldhouwde grafstenen in het hoogkoor laten zien, even een glimp van de pas ontdekte grafkelders laten zien, het Michaelsklokje laten horen, en onder het borstwerk van het machtige Schnitgerorgel met ontzag omhoog kijken naar de vergulde musicerende engelen.
    Als ik dat allemaal vanuit een glazen loopkoker achter glas moet doen kan ik ze beter een boekje van de kerk meegeven en ze bij van Orsouw aan een tafeltje neerzetten

  8. Mooi een dergelijk voorstel door de voorzitter van Horeca Nederland afd. Zwolle dat alleen zijn eigen profijt dient. — Het Wijnhuis op het Grote Kerkplein —
    Bezoekers van elders die na de Fundatie de binnenstad willen bezoeken hebben een prachtige looproute met vele winkels en horecagelegenheden door de Luttekestraat.
    De kerk is tegenwoordig geregeld open voor het publiek maar dat ontgaat hem waarschijnlijk zijn aanzicht is altijd de achterzijde van de kerk.
    Het is trouwens niet de eerste keer dat hij op kosten van de gemeenschap financieel profijt probeert te halen, zo kwam hij in het verleden ook met een plan om het gehele Grote Kerkplein te overkappen om aldaar een groot terras t.b.v. o.a. zijn horecagelegenheid te maken.
    Ik zou zeggen laten zoals het is dan hebben de meeste bedrijven er wat aan.

  9. Beste VVD, gaan jullie je svp druk maken om echt belangrijke zaken. Zwolle is veel meer dan de Fundatie en de horeca alleen.

  10. @ingrid de VVD is er dan in beginsel ook niet voor de man met de pet. Je gaat het de SP ook niet kwalijk nemen dat ze te weinig opkomen voor ondernemers.

  11. Ik vind overigens het plan voor de glazen tunnel door de kerk te gek. Het geeft een mooie directe looproute, en wederom iets unieks. Iemand die meer van de kerk wil zien, kan dat zeer waarschijnlijk nog steeds, net zoals dat nu kan. Sterker nog, door de tunnel, krijgt de kerk ws. meer bezoek.

  12. Jasper, beide ingangen leiden (volgens de tekening) alleen maar naar de tunnel, neem maar van mij aan dat als er een derde ingang komt voor “normale” kerkbezichtiging, dan gaat er toch niemand meer door die marmottenbak.

    Trouwens, dat het gewaagde experiment van de wolk op de Fundatie toevallig goed is uitgepakt wil toch niet zeggen dat er aan ieder monumentaal gebouw architectonisch maar geknutseld mag worden om Zwolle meer geld in het laadje te brengen?

  13. @Observer daarvoor heb ik veel te weinig kennis. Het is nog maar een idee. Voor het ding er staat, wordt er nog wel over veel meer nagedacht. Ik zie nu alleen nog maar ideeën en vul die aan met mijn eigen.

    Ik vind het toevoegen van een modern tintje, met behoudt van het oude persoonlijk een heel mooi iets. dus ja, van mij mag dat wel ja 🙂

  14. Beste Theo Runhaar? Ik omarm je idee om een betere/representatieve ontsluiting te maken voor bezoekers binnenstad Zwolle. Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij BZK belangenvereniging Zwolse kunstenaars. Daar is nog steeds een concept plan kunstroute die voert langs Zwolse kunst hotspots aanwezig. Iets wat mogelijk binnen je plan zal passen? Ook zie ik dat de stad Zwolle met een kunstencentrum moet starten. Jonge kunstenaars en gevestigde orde in de kunst en cultuur wereld bij elkaar brengen! Aangevuld met commerciële elementen zoals kunstverkoop horeca etc. Een uitdaging. Een schot voor de boeg mbt een locatie zal het voormalige pand van x ray/q kunnen zijn. Zo ontstaat naast de al aanwezige galerieën en gerelateerde shops een museum of kunstkwartier. Een uitdaging ook voor de gemeente Zwolle. Zeker nu de economische waarde van o.a waanders en fundatie aanwezig is. Heb je de behoefte net als mij om eens verder van gedachten te wisselen mail me dan. Veel succes met de planvorming. Gerrit van den Belt

Reacties zijn gesloten.