10.000 euro voor Stolpersteine Zwolle

Zwolle – Jaarlijks organiseren de Zwolse Lions-clubs op de eerste zondag na Nieuwjaar een concert in de Spiegel. De opbrengsten van dit concert zijn traditioneel voor goede doelen. Tijdens een drukbezocht concert op 5 januari jl. voerde het Overijssels Kamerkoor onder leiding van Eugène van Boheemen, het strijkkwartet Amarens en de solisten Masha Galperina en Niek KleinJan een rijke variatie aan werken uit: van Sweelinck en Händel tot Elgar en Andriessen.

Aan het eind van het programma mocht voorzitter Jaap Hagedoorn tot zijn verrassing een cheque van € 10.000,- in ontvangst nemen voor het plaatsen van Stolpersteine in Zwolle. De Lions-clubs in Zwolle wilden daarmee uitdrukking geven aan het belang dat zij het initiatief toekennen. In zijn dankwoord maakte Hagedoorn duidelijk dat hiermee de realisatie om voor alle vermoorde joodse Zwollenaren een steen te kunnen leggen beduidend dichterbij is gekomen.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Wikipedia:

    Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn). Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Deze Stolpersteine (lett. ‘struikelstenen’) herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova’s getuigen en ‘euthanasie’slachtoffers.

    De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

    Indien breed gedragen door vertegenwoordigers van de slachtoffers deel ik de conclusie dat dit een prachtig initiatief is.


    ⚠️ Meld

Reageer