Gerrit Jansen exposeert in Cultuurhuis

Zwolle – Met een expositie in het Cultuurhuis Stadshagen keert wijkbewoner Gerrit Jansen aan het begin van 2014 terug op de plek waar hij in 2007 voor het eerst zijn acrylschilderijen aan het grotere publiek liet zien. Tientallen exposities volgden, op veel locaties in Zwolle en – met name de laatste twee jaar – steeds vaker buiten zijn woonplaats.

 

gerritjansen.jpg 

Eigen foto’s

 

Het afgelopen jaar 2013 exposeerde Gerrit Jansen in Havelte, Hattem, Harderwijk (St. Jansdal Ziekenhuis) en Bunschoten-Spakenburg (gemeentehuis). In 2014 is het werk van de Zwolse kunstenaar weer een aantal keren in Zwolle te zien, om te beginnen in de periode van 6 januari tot 28 februari in het Cultuurhuis aan de Werkerlaan. Gerrit Jansen is de afgelopen jaren steeds meer een eigen invulling gaan geven aan het consensisme, de stroming die populair werd door Ton Schulten uit Ootmarsum. Jansen maakte om te beginnen kleurrijke ‘mozaïekschilderijen’. Steeds vaker lieten ze duidelijk herkenbare dorps- en stadsgezichten zien. Vanuit dat consensisme is Gerrit Jansen de laatste jaren steeds gedetailleerder gaan schilderen.

 

340_-_kamperpoortenbrug.jpg 

De expositie in het Cultuurhuis laat aan de hand van enkele oudere en met name een aantal zeer recente schilderijen die ontwikkeling goed zien. Natuurlijk ontbreken de Zwolse stadsgezichten niet. Daarbij ook een schilderij dat een ‘compilatie’ omvat van een aantal bekende Zwolse en eerder door Jansen op doek gezette gebouwen.

 

Al op jonge leeftijd interesseerde Gerrit Jansen (1945) zich voor de schilderkunst. Als scholier kreeg hij de eerste beginselen bijgebracht door bekende kunstenaars als Stien Eelsingh (Staphorst) en Piet Zwiers (Giethoorn). Beroepshalve ging Gerrit Jansen na de opleiding decoreren en etaleren in Almelo als etaleur aan de slag. Gezin en wisselingen in werkkring drongen het schilderen lange tijd naar de achtergrond. Eerst nadat hij met vervroegd pensioen ging, nam Jansen in 2005 de penselen weer ter hand. De vele positieve reacties op zijn schilderijen waren een stimulans om meer naar buiten te treden en werk te gaan maken van het exposeren.

 

Zie ook: www.gerritjansen.exto.nl

Artikel delen:

Reageer