Herdenking bij oorlogsmonument Eikenlaan

Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Campherbeek en basisschool De Duyvencamp houden vrijdag 10 januari 2014 van 10.30 tot 11.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan. Leerlingen en nabestaanden leggen bloemen bij het monument. Wethouder Filip van As legt namens de gemeente Zwolle een bloemstuk. Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid.

 

eikenlaan_5.jpg 

 

Na de herdenking wordt er op school nagepraat. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ´hun´ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. Medio 2004 werd de adoptie van het monument overgenomen van zorgcentrum Berkumstede (voorheen De Wissel). De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

Gastsprekers

In de ochtend van vrijdag 10 januari 2014 wordt in de hal van basisschool De Campherbeek gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Er heeft zich in de loop der jaren een groepje gastsprekers gevormd die op uitnodiging van de basisscholen vertellen over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal staat. Sommigen vertellen over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwijnen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood, de bevrijding. Anderen vertellen over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.  

 

Geschiedenis

Het monument aan de Eikenlaan werd op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. 

 

Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen 5 van de 10 bemanningsleden om het leven. Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 

11 januari stilgestaan bij de slachtoffers. Omdat 11 januari dit jaar op een zaterdag valt, is in overleg met de scholen afgesproken de herdenkingsplechtigheid een dag eerder te laten plaatsvinden.

Artikel delen:

Reageer