SP: Schimmelschandaal SWZ woekert voort

Zwolle – Woningbouwcorporatie SWZ wil niets meer aan de schimmelhuizen in Dieze-Oost doen. Dat blijkt uit een brief die SWZ naar de SP heeft gestuurd. De partij heeft in december nieuw buurtonderzoek gedaan in de Isaac van Hoornbeekstraat. Uit dit onderzoek bleek, even als uit eerdere onderzoeken, dat een deel van de huizen ernstige overlast heeft van schimmel in de woon-, slaap-, en badkamer. Ondanks de belofte van SWZ uit 2012 om het schimmelprobleem aan te pakken, blijkt dat schimmel nog schering en inslag is in de straat. Zeker 30% van de bewoners heeft nog last van schimmel.

 

De SP heeft SWZ van de uitkomsten van het meest recente onderzoek op de hoogte gesteld en gevraagd om nadere actie. Hierop heeft SWZ laten weten niets nieuws meer te ondernemen tegen de schimmel. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Dit schimmelschandaal moet stoppen. Dit is een brevet van onvermogen voor SWZ. Het is onacceptabel dat een woningbouwvereniging het tolereert dat kinderen ziek worden van het huurhuis waarin ze wonen. SWZ heeft een verantwoordelijkheid voor de gezondheid van haar huurders en mag daar niet langer voor weglopen.’ De schimmelsoap loopt nu al drie jaar. De SP stelt niet te zullen rusten voor de bewoners van Dieze-Oost schimmelvrij kunnen leven.

Bijlage:

t.a.v. de heer Veenstra

Galvaniweg 2

8013 RG Zwolle

Zwolle, 20 december 2013

 

Geachte heer Veenstra,

 

De afgelopen maand heeft de afdeling van de SP in Zwolle opnieuw gesproken met de bewoners van de Isaac van Hoornbeekstraat over de schimmelproblemen in hun huurhuis. SWZ heeft begin 2012 toegezegd om met een collectief plan te komen tegen de schimmel. Dit collectieve schimmelplan bleek te bestaan uit het kosteloos ter beschikking stellen van een pakket waarmee de huurder de schimmel te lijf kon gaan.

 

Uit de gesprekken die wij afgelopen maand hebben gevoerd met de bewoners blijkt dat een deel van de woningen – vooral de bovenwoningen – nog steeds kampen met grote schimmeloverlast. Als huurders zich met het schimmelprobleem melden komt SWZ langs om met een pot verf over de schimmel heen te verven. De tip van SWZ om vooral te ventileren wordt door de huurders opgevolgd, maar in de winter is het gewoonweg te koud om de ramen open te zetten. Bovendien kost het veel geld aan stookkosten. Er zijn huurders die jaarlijks € 700 aan bijbetalingen moeten doen.

 

Veel huurders hebben geen centraal verwarming laten aanleggen, omdat dit een huurverhoging van € 50 per maand betekende. Aangezien er veel huurders met lage inkomens wonen in de Isaac van Hoornbeekstraat is dit een logische keuze. Veel huurders kampen (nog steeds) met gezondheidsklachten vanwege de schimmel in hun woningen. Kleine kinderen die ziek zijn, zoals ademhalingsproblemen, maar ook huidallergie.

 

Als SP willen we u er nogmaals opwijzen dat u een verantwoordelijkheid heeft om te zorgen voor comfortabele, gezonde en veilige huurwoningen. Wij willen daarom vragen actie te ondernemen om de bovengenoemd probleem daadwerkelijk aan te pakken. Met name het feit dat sommige bewoners aangeven dat zij (of hun kinderen!) gezondheidsproblemen ondervinden door de woningen maakt structurele actie noodzakelijk.

 

Ik vertrouw op een spoedige reactie van uw kant.

 

Met vriendelijke groet, 

Tjitske Siderius

Fractievoorzitter SP Zwolle 

Bijlage 2:

Fractievoorzitter SP Zwolle

8013 RG Zwolle Mevrouw Tjitske Siderius

 

30 december 2013

 

betreft: schimmelproblematiek Dieze-Oost

 

Beste mevrouw Siderius,

 

In uw brief van 20 december 201 3 vraagt u SWZ actie te ondernemen tegen schimmeloverlast die bewoners in Dieze-Oost ondervinden.

 

Maatregelen in 2012

 

In 2012 heeft SWZ bewoners van niet-gerenoveerde portieketagewoningen in Dieze Oost het aanbod gedaan centrale verwarming tegen huurverhoging aan te leggen en daarnaast zijn gratis anti-schirnmelpakkeien beschikbaar gesteld. Als gevolg van het plaatsen van cv verdwenen in veel woningen de vochtproducerende geisers, haarden en kachels. Er werd een uitzondering gemaakt voor woningen, waar op korte termijn sloop was gepland of waar een omvattende renovatie zou worden uitgevoerd. Daar was de investering eenvoudig niet verantwoord.

 

Reactie bewoners

 

Veel bewoners hebben van het aanbod van SWZ gebruik gemaakt. De huurverhoging werd onderdeel van de kale huur en afhankelijk van het inkomen kon voor deze huurverhoging huurtoeslag worden aangevraagd. Vanaf de herfst van 201 3 heeft een klein aantal bewoners opnieuw aangegeven overlast te ondervinden van schimmel in de woning. SWZ biedt in deze situatie niet alleen het anti-schimmelpakket, maar ook concrete hulp bij het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn.

 

Kwaliteit van de portieketagewoningen

 

De meeste portieketagewoningen in Dieze-Oost hebben een matige woonkwaliteit. SWZ heeft zowel gekozen voor sloop als behoud voor een deel van het bezit. Behoud van het bezit noodzaakt renovatie. Op dit moment is SWZ daarom volop bezig met renovatie van de Pieter Steynstraat. Voor 2014 staat renovatie gepland voor de eengezinswoningen aan de Geert Grootestraat.

 

Toekomstperspectief

 

Helaas is het zowel financieel als praktisch niet haalbaar alle portieketagewoningen tegelijkertijd te renoveren. Hoewel de prioriteit hoog ligt het bezit in Dieze-Oost snel op een uitstekend niveau te brengen is het realiseren ervan niet meteen overal mogelijk. SWZ streeft er naar voor 2020 alle woningen die zij in Dieze-Oost wil behouden te renoveren.

 

Vragen?

 

Bij vragen over de voortgang van de wijkvernieuwing in Dieze-Oost kunt u contact opnemen met onze projectmanager, Giska Eisma. Zij is vanaf 7januari 201 4 elke werkdag, behalve maandag, bereikbaar.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bertus den Belt

senior wijkconsulent 

Artikel delen:
Reacties 12
 1. Dat SWZ nog niet doorheeft dat de SP niet opgeeft, en terecht blijkt uit onderzoek en de hier getoonde briefwisseling.
  In 3 jaar tijd nog beschimmelde huizen. Echt schandalig.
  Compliment voor de Zwolse SP!


  ⚠️ Meld

 2. Uit de reactie van SWZ blijkt toch dat er wel actie ondernomen wordt? Mensen moeten ook begrijpen dat niemand (dus ook de SWZ niet) geld kan toveren, om ‘eventjes’ iets te renoveren.

  Bovendien hebben de bewoners een aanbod gekregen voor CV, als je zelf de keuze maakt om die niet te nemen, tegen een kleine huurverhoging, maar wel bereid bent om tot ??700,- meer te betalen voor je energie (zoals de SP noemt) klopt er volgens mij ook iets niet helemaal met de overweging en keuze die je gemaakt hebt…


  ⚠️ Meld

 3. Als de SP het zo belangrijk vindt neem dan het voortouw en help deze mensen eens en niet alleen met woorden
  er zit vast nog wel wat in kas!!!

  swz heeft zijn verantwoordelijkheid al genomen door de huurders oplossingen aan te bieden
  bewoners hebben ook hun verantwoordelijkheid en dienen niet alleen te wijzen naar SWZ

  de woningen zijn trouwens altijd zo verhuurd, zou toch niet zo zijn als het echt slechte huizen zijn  ⚠️ Meld

 4. Als binnen de SWZ mensen zijn die het op tijd hadden kunnen stopen of ervoor zorgen dat het niet zover was gekomen maar hebben nagelaten om dat te doen dan vind ik dat die gasten eruit gestuurd moeten worden!!! Wetende dat er in die huisjes kinderen zitten en dat het gevaarlijk is en niks doen, Schande!


  ⚠️ Meld

 5. Als je niet de verhoging wil voor een cv, dan haal je toch goedkoop bij de action plakfolie 🙂 sluit op die schimmel en je krijgt het niet meer in de longen  ⚠️ Meld

 6. Over een paar jaar komt er een vracht auto vol bouwmateriaal voor rijden dan zegt de SWZ hier heb je renovatie pakket en meneer Bertus van den Belt de meest betrouwbare SWZ persoon die ze bewust van de renovatie Pieter steynstraat hebben af gehaald


  ⚠️ Meld

 7. Dokken, zo gemakkelijk kom je in Zwolle niet aan woning, het is of deze woningen of op straat. Of op kamers blijven wonen met je kind.
  Of bij je ouders of schoonouders opa of oma,


  ⚠️ Meld

 8. Zie straks nog van komen dat SWZ kiest voor totale sloop weg vocht/schimmel probleem maar daarna mag je wel minimaal 600 euro huur betalen 😮


  ⚠️ Meld

 9. 3 Jaar?Ik ben er al bijna 7 jaar weg.Voor dat het v.Slingelandtplein gerenoveerd werd was het ook een en al schimmel daar.Ventileren deed ik de hele dag.Als antwoord van de woningbouw kreeg ik dat ik maar beter moest ventileren.De muren in de slaapkamers achter de bedden werd pik zwart.We hadden daar geregeld last van kramp.Gezin met kinderen die toen aan de overkant woonden moesten verhuizen wegens gezondheid problemen.Dat probleem bestaat al zo vreselijk lang.Ik heb later nog cv gekregen i.p.v.een gaskachel toen werd het wel ietsje beter maar die muren blijven vol vocht zitten.In de winter stonden de ijsbloemen op het raam(enkel glas)Maar nee het lag aan de bewoners,die moeten beter ventileren.Ben blij dat ik niet meer zo`n vochtig huis heb.Ik vind ook dat ze er wat aan moeten doen dit is niet gezond en kost veel stookgeld.Succes ik hoop dat er wat aan gedaan wordt voor de mensen daar!


  ⚠️ Meld

 10. Deze waren overigens van Delta Wonen.Die uiteindelijk de woningen hebben gerenoveerd!dat plan was er al heel erg lang en werd elk jaar verschoven.Ik kon daar niet meer op wachten en ben verhuisd.Toen duurde het zeker nog 3 jaar voordat ze gingen renoveren.


  ⚠️ Meld

 11. Bericht door ronn, op 9 januari 2014 0:11
  ….. en meneer Bertus van den Belt de meest betrouwbare SWZ persoon die ze bewust van de renovatie Pieter steynstraat hebben af gehaald

  Kun je dat ook nader uitleggen?


  ⚠️ Meld

 12. Er kan zo makkelijk gezegd worden huurverhoging is maar 50 euro
  Maar er zijn ook mensen die nog een lease contract voor een gaskachel hebben die ook 50 euro per maand is en waar je niet onderuit kan.
  Geld kan je 1x uitgeven.


  ⚠️ Meld

Reageer