Herdenking bij oorlogsmonument aan Eikenlaan

Zwolle – Leerlingen van groep 5 en 6 van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp hielden vrijdagmorgen een herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan. Leerlingen en nabestaanden legden bloemen bij het monument. Wethouder Filip van As legde namens de gemeente Zwolle een bloemstuk.

10-01-2014__herdenking_bij_monument_eikenlaan-f_van_as_04.jpg 

Scoutinggroep Jan Lijding uit Berkum verleent jaarlijks medewerking aan de plechtigheid. Na de herdenking werd er op school nagepraat. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Het monument aan de Eikenlaan in Berkum is geadopteerd door basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp. De leerlingen leven bewust naar de herdenking toe. Via projecten leren ze waarom herdenken zo belangrijk is.

10-01-2014__herdenking_bij_monument_eikenlaan-f_van_as_01.jpg

10-01-2014__herdenking_bij_monument_eikenlaan-f_van_as_05.jpg 

10-01-2014__herdenking_bij_monument_eikenlaan-f_van_as_02.jpg 

Gastsprekers 
Vrijdagochtend werd op basisschool De Campherbeek gesproken over de herdenking en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Gastsprekers vertelden over de oorlog, waarbij de kinderlijke beleving centraal stond. Sommigen vertelden over het marcheren van soldaten, vriendjes die verdwenen, het verzet, de verspreiding van illegale kranten, de hongersnood en de bevrijding. Anderen vertelden over de oorlog in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea, een onderdeel van de oorlog dat lang onderbelicht is gebleven.

10-01-2014__herdenking_bij_monument_eikenlaan-f_van_as_03.jpg 

Geschiedenis
Het monument aan de Eikenlaan is op 11 januari 1995 onthuld ter nagedachtenis aan de bemanning van de neergestorte bommenwerper B-17 ‘Flying Fortress’ van de 388e Bomb Group van de Amerikaanse luchtmacht. Het vliegtuig kwam terug van een bombardement op de plaats Brunswijk in Duitsland. Door motorstoring bleef het achter op de formatie en werd het uiteindelijk door de Duitsers neergehaald. Met uiterste krachtsinspanning heeft de piloot kunnen voorkomen dat het toestel neerstortte op het centrum van Zwolle. Bij de crash kwamen vijf van de tien bemanningsleden om het leven.

Initiatief
Het monument bestaat uit een combinatie van marmer en natuursteen. Het initiatief voor de oprichting van dit monument komt van de inmiddels overleden heer Anton Borgman. Sinds de oprichting wordt jaarlijks op 11 januari stilgestaan bij de slachtoffers. Aangezien 11 januari dit jaar op een zaterdag valt, is met de scholen afgestemd de herdenkingsplechtigheid een dag eerder te laten plaatsvinden.

Artikel delen:

Reageer